Yalan Dünya Mağarası - Gazipaşa

Gazipaşa ilçesinde bulunan Yalan Dünya Mağarası, ihtişamlı görüntüsüyle oldukça etkileyici. Sarkıtlar, dikitler, oyuklar, odacıklar ve tünellerin çok sayıda olduğu mağarada, 4 km boyunca serin bir gezinti yapılabiliyor.

Yalan Dünya Mağarası - Gazipaşa
10 Kasım 2020 - 11:47
Gazipaşa ilçesindeki Beyrebucak köyünde bulunan bir dağın 400 metre içinde bulunur.
Mağaranın en büyük özelliklerinden biri de oluşumunun hala devam ediyor oluşudur. İçinde tarih boyunca oluşmuş tünelleri gezerken odacıklara bağlanabilinmektedir. Devasa sarkıt ve dikitler ile oyuklar bulunmaktadır. Boyu yaklaşık olarak 4 kilometre olan mağaranın yalnızca 450 metresi ziyaretçiler tarafından gezilebiliyor. Yaklaşık 50 yıl önce göçük sonrası ortaya çıkan Yalandünya Mağarası’nın içerisinde yapılan tadilatla yürüyüş yolları ve ışıklandırma sistemi yapılan mağaranın, yaklaşık 5 milyon yıl yaşında olduğu tahmin edilmektedir.


Mağaraya Yalandünya Mağarası denmesinin de bir hikâyesi vardır.
Efsaneye göre zamanında bu mağarada yaşayan bir adam çevre köylerden bir kıza âşık olur ve bu aşk karşılıklıdır. Bu iki âşık mağarada bulunduğu bir sırada deprem olur ve mağara çökerek bu iki aşığı ayırır. Böylece aşkları da hayatları da yalan olur ve mağaranın adı Yalandünya Mağarası olarak anılmaya başlanır.
 Karstik sahalarda akarsuların kalkerli kayaçları eriterek yeraltında oluşturmuş oldukları kilometrelerce uzunluktaki yeraltı dehlizleri de ilçe sınırları içinde rastlanan oluşumlardandır. 











YORUMLAR

  • 0 Yorum