Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyonu toplandı: 'İki ülke arasında ulusal para birimlerinin payı arttı'

Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 18. Dönem Toplantısı öncesinde Ticaret Bakanlığı'nda gerçekleşen görüşme, fotoğraf ve görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam etti.

Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyonu toplandı: 'İki ülke arasında ulusal para birimlerinin payı arttı'
25 Kasım 2023 - 15:52
Sputnik muhabirinin bildirdiğine göre, Türkiye ve Rusya, hükümetler arası ticari ve ekonomik işbirliği komisyonunun olağan toplantısının tutanaklarını imzaladı. Söz konusu belgeler Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak tarafından imzalandı.
Ankara, ticari ve ekonomik işbirliğine ilişkin hükümetler arası Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyonu'nun 18. toplantısına ev sahipliği yapıyor. Türkiye ve Rusya bir önceki toplantıyı Mayıs ayında Ankara'da yapmıştı. O dönem taraflar sanayi malları tedarikinin arttırılmasının yanı sıra ulusal para birimleri üzerinden karşılıklı ödemelerin arttırılması ve karşılıklı ticaretteki engellerin azaltılması konularını ele almıştılar.
Toplantının ardından Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rus-Türk hükümetler arası komisyonunun 18. toplantısının tutanaklarını imzaladı.
Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Rusya Federasyonu Devlet Kayıt, Kadastro ve Haritacılık Federal Servisi arasında da bir mutabakat zaptı da imzalandı.
Novak: Türkiye ile Rusya arasındaki ticarette ulusal para birimlerinin payı arttı
Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Novak toplantı sonrası Sputnik muhaberine yaptığı açıklamada şu cümlelere yer verdi:
Geçen yılın sonuçlarına göre Türkiye, Rusya'nın ticaret ortakları listesinde ikinci sırada yer alıyor. Ulusal para birimleriyle yapılan ödemelerin payı artıyor. Sayın Bolat'la göstergeleri arttırabileceğimiz gibi yeni ortak projeler de planlıyoruz.
Toplantı sonrası Türk meslektaşlarıyla gelecekte çalışmak üzere anlaştıklarını dile getiren Novak, "Tarım alanında karşılıklı hacim artıyor. Hem Rusya'dan ihracat hem de Türkiye'den ithalat arttı. Rusya, Türk tarım ürünlerinin ithalatını arttırmak için adımlar atıyor" dedi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Eylül ayında Soçi'de Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede Ankara ve Moskova'nın 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma hedefine doğru ilerlediğini söylemişti. Erdoğan o dönem dış ticaretin şu anda 62 milyar dolar seviyesinde olduğunu dile getirmişti.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum