Türk Mutfağını Yansıtan Popüler Yemekler

Türkiye; eşsiz doğal güzellikleri, ılıman iklimi, binlerce yıllık tarihi yapıları, yeşilin ve mavinin her tonunun görülebildiği sahil şeridi ve eğlence mekanları ile gezginlerin en sık ziyaret ettiği ülkelerin başında geliyor. Bu benzersiz deneyimde Türk mutfağının da önemi büyük.

Türk Mutfağını Yansıtan Popüler Yemekler
24 Ocak 2021 - 18:44 - Güncelleme: 24 Ocak 2021 - 19:58
Dünyanın sayılı mutfaklarından biri olan Türk mutfağı, zengin ögeleri ve karakteristik özellikleri ile öne çıkıyor. Hem etseverler hem de vejetaryenler Türkiye’de lezzetli yemekler bulabilir. Neredeyse her köşede görebileceğiniz kebap ve döner restoranları, bol şerbetli tatlıları, baharatlı et yemekleri, lezzetli hamur işleri ve tabii ki sokak lezzetleri... Adeta bir gastronomi cenneti olan Türkiye’de mutlaka denenmesi gereken çok fazla lezzet var!

Türk Mutfağını Yansıtan Yemekler

Kebap Çeşitleri

Kebap çeşitlerini denemek istiyorsanız rotanızı Güneydoğu Anadolu’ya çevirmeniz gerekiyor. AdanaŞanlıurfaMardin ve Gaziantep’te gastronomik bir tura çıkabilirsiniz! Bursa ise iskenderin ana vatanı olarak kabul ediliyor. Kebapların yanı sıra pide çeşitleri, köfte ve lahmacunu denemeyi de unutmayın!
Adana, Urfa, iskender, beyti, şiş kebap... Gittiğiniz neredeyse her şehirde seyahatinizi ziyafete dönüştürecek kebap çeşitleri özellikle kırmızı etseverlere hitap ediyor. İsterseniz en popüler kebap çeşidi olan acılı Adana dürümü, isterseniz de domates sosu ve yoğurtla servis edilen beytiyi deneyebilirsiniz.


Baklava

Geleneksel Türk mutfağının en popüler tatlılarından biri baklava. Kat kat, çok ince hamurlar arasına fıstık ve kaymak koyularak pişirilen baklava, üzerine şerbet dökülerek tadıma hazır hale getiriliyor. Gastronomi dalında UNESCO tarafından “En Yaratıcı Şehir” ödülünü kazanan Gaziantep, baklava denince akla gelen ilk şehir. Antep gezinizden kebap ve baklava yemeden dönmeyin!



Türk Kahvesi ve Lokum

Kırk yıl hatrı olan Türk kahvesi, turistlerin en ilgiyle tükettiği içeceklerin başında geliyor. Özel kahve çekirdekleri, bardaklar ve bakır cezveler kullanılarak adeta bir seremoni eşliğinde hazırlanan Türk kahvesi genellikle lokum eşliğinde servis ediliyor. Osmanlı mutfağının da önemli bir parçası olan lokum Türk kahvesine çok yakışıyor!



Mantı
Turistlerin genellikle İtalyan raviolisine benzettiği mantı, Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri. Mantı, küçük parçalar halinde kesilen hamurun içine baharatlarla tatlandırılan kıymanın koyulması ve kapatılması ile hazırlanıyor. Hazırlanan hamur topları ise sıcak suda haşlanarak pişiriliyor. Yoğurt bu yemekte de ön planda! Sarımsaklı yoğurt ve tereyağı ile servis edilen mantıyı Kayseri’de yemeden seyahatinizi noktalamayın!



Sarma ve Dolma

Anadolu mutfağında sofralarda eksik olmayan sarma ve dolma, bölgelere göre çeşitli harçlarla hazırlanıyor. Pirinç, çam fıstığı, kuş üzümü, kıyma gibi ürünlerin kullanıldığı iç harç baharatlarla lezzetlendiriliyor. Dolmalık biber, kabak, domates, patlıcan, kara lahana gibi sebzeler bu harçlarla birlikte enfes bir lezzete dönüşüyor. İster zentinyağlı isterseniz de kıymalı deneyebileceğiniz sarma ve dolmaların olmazsa olmazı ise yoğurt!

 

Karnıyarık

Esnaf lokantaları ve sofralardan eksik olmayan karnıyarık, kıyma ve maydonozun eşsiz kombinasyonunu gözler önüne seriyor! Karnıyarık, domates sosu ve kıyma harcı ile kaplanan patlıcanların fırında pişirilmesi ile hazırlanıyor. Klasik Türk mutfağının bu önde gelen yemeğini pilav ve yoğurt eşliğinde, Türkiye’nin her noktasında deneyebilirsiniz.



Midye dolma
Midye dolma en sevilen ve en Türkiye’ye özgü sokak lezzetlerinin başında geliyor. Türkiye’de midye dolması çok meşhur birçok mekan ve satıcı var. 
Yemeye başlayınca duramayacağınız bir sokak lezzeti: midye dolma! Bağımlılık yapan sokak lezzetlerinden biri olan midye dolma, tezgahlarda bol limon eşliğinde servis ediliyor. Baharatlı pirincin midyenin içine doldurulması ile hazırlanan bu eşsiz lezzet için rotanızı İzmir’e çevirebilirsiniz.




Simit

Simit, en bilinen ve sevilen sokak lezzetlerinin başında geliyor. Bölgeden bölgeye farklı şekillerde hazırlanan simit bol susamlı ve gevrek olması ile öne çıkıyor. Özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi olan simit, çay ve peynir eşliğinde lezzet bombası haline geliyor! Ankaraİstanbulİzmir gibi şehirlerde simitin farklı formlarını deneyebilirsiniz.



Kokoreç

Hiç yemeyenlerin büyük bir lezzet kaçırdığı, yedikçe bağımlılık yapan kokoreç sakatat ve sütle steril koşullarda hazırlanıyor. Baharat ve tercihe göre sebzelerle lezzetlendirilen kokoreç genellikle çeyrek ya da yarım ekmek arasında servis ediliyor. Bursa, Ankara ve İzmir seyahatiniz sırasında mutlaka bu lezzeti deneyin!

Balık Ekmek

Denizden gelen enfes balıklar, kıyı şeridinde yer alan neredeyse tüm şehirlerde sofralara konuk oluyor. Taze ekmek arasında uskumru, yeşillikler ve limon eşliğinde hazırlanan balık ekmek kokusuyla da gezginleri mest ediyor! Balık ekmek dendiği zaman akla gelen ilk yer ise tabii ki Eminönü, İstanbul.


 

Çiğ Köfte

Neredeyse her şehirde, her sokakta, her köşe başında bulabileceğiniz çiğ köfte, acıktığınız anda hemen yiyebileceğiniz sokak lezzetlerinden biri. Bulgur ve salçayla hazırlanan çiğ köfte marul, limon ve nar ekşisi eşliğinde servis ediliyor. Geziniz sırasında acıkırsanız, hemen bir çiğ köfte dürüm deneyebilirsiniz!



Gözleme
Peynirli, patatesli, kıymalı, otlu... Türkiye’nin gözde sokak lezzetlerinden gözleme, hamur işi konusunda Türk mutfağının farkını ortaya koyuyor! Açılan hamur içine çeşitli harçlar koyularak hazırlanan gözleme, sokaklarda genellikle sac üzerinde pişiriliyor. Anında alıp yiyebileceğiniz gözlemeyi Türkiye’nin her noktasında bulabilirsiniz.





 












 

YORUMLAR

  • 0 Yorum