Stoltenberg: Ukrayna savaştayken üye olamaz, Kiev'i NATO'ya yaklaştıracak 3 ayaklı pakette anlaşıldı

NATO'nun Vilnius zirvesinde basın toplantısı düzenleyen Genel Sekreter Jens Stoltenberg, "Müttefikler uzlaştığında ve şartlar karşılandığında Ukrayna'nın NATO'ya katılması için davet göndereceğimizi açıkça ortaya koyduk" dedi. Stoltenberg, o zamana dek Kiev'i ittifaka yaklaştırma paketi üzerinde liderlerin anlaştıklarını söyledi.

Stoltenberg: Ukrayna savaştayken üye olamaz, Kiev'i NATO'ya yaklaştıracak 3 ayaklı pakette anlaşıldı
12 Temmuz 2023 - 12:16
* NATO liderleri, Ukrayna'yı ittifaka yaklaştırmak için üç unsurdan oluşan bir paket üzerinde anlaşmaya vardı.
* İlk unsur, Ukrayna için NATO standartlarında donanım, eğitim ve doktrinlere geçişi mümkün kılacak uzun vadeli bir askeri yardım programı oluşturmayı içeriyor.

'Ukrayna'ya F-16 eğitimi'
* NATO ülkeleri, Ukrayna pilotlarına F-16 savaş uçakları eğitimi verme planlarını teyit etti.
* İkincisi, NATO-Ukrayna Konseyi'nin kurulması. Kriz istişareleri ve karar alma için bir forum niteliğindeki Konsey'de eşit düzeylerde buluşacağız. Yarın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Konsey'in açılış toplantısını yapmayı dört gözle bekliyorum.

'Elbet bir gün üyelik'
* Üçüncüsü, Ukrayna'nın NATO üyesi olacağını yeniden teyit ettik ve üyelik eylem planı (MAP) aşamasını kaldırmayı kabul ettik. Bu, Ukrayna'nın üyelik yolunu iki adımdan tek adıma indirecek.

'Şartlar karşılandığında'
Müttefikler uzlaştığında ve şartlar karşılandığında Ukrayna'nın NATO'ya katılması için davet göndereceğimizi açıkça ortaya koyduk.

'Takvim veremeyiz'
* NATO, ülkelerin ittifaka katılma süreci için asla bir zaman çerçevesi vermez.

YORUMLAR

  • 0 Yorum