Şanlıurfa'da sel: Selde 11 kişi yaşamını yitirdi

Şanlıurfa’da kuvvetli yağış merkez ilçelerde sele neden oldu. Araçlar sel nedeniyle yollarda ve altgeçitlerde mahsur kalırken, birçok ev ve iş yerini su bastı. Şanlıurfa Valisi, yaşanan selde 11 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, deprem bölgesindeki yağışların bu akşam geç saatlere kadar etkili olacağını bildirdi.

Şanlıurfa'da sel: Selde 11 kişi yaşamını yitirdi
15 Mart 2023 - 17:13 - Güncelleme: 15 Mart 2023 - 17:42
Şanlıurfa'da suyla dolan ulaşılmasıyla selde hayatını kaybedenlerin sayısı 11'e yükseldi.
Kent genelinde dün itibarıyla etkili olan sağanak nedeniyle bazı cadde ve sokakları su bastı.
Şanlıurfa İtfaiye Müdürlüğü ekiplerinin Veysel Karani Mahallesi'nde yürüttüğü çalışma sırasında Yavuz 12 Apartmanı'nın bodrum katında Suriye uyruklu olduğu anlaşılan 5 kişinin cansız bedenine ulaştı.
Öte yandan Abide Köprülü Kavşağı'nın alt geçidinden vinç yardımıyla 34 BAS 626 plakalı hafif araç çıkarıldı. Araçta yapılan incelemede 2 kişinin cansız bedeni bulundu.
Böylelikle kentteki sel nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 11'e yükseldi.
Kentte mahsur kalan vatandaşların kurtarılmasına yönelik çalışmalar ise farklı mahallelerde sürüyor.



AFAD, Şanlıurfa'daki su baskınlarında 4 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
"Meydana gelen su baskınları nedeniyle 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 2 vatandaşımızın kayıp olduğu ihbarı alınmıştır. Şanlıurfa, Adana, Bingöl, Mersin, Gaziantep İl AFAD Müdürlüklerinden olay bölgesine arama kurtarma personeli sevk edilmiştir. Çalışmalar devam etmektedir. Şanlıurfa'da halihazırda bulunan iş makinelerine ilaveten 270 iş makinesi sevk edilmiş olup, bölgede şu anda 5 vidanjör, 100 dalgıç pompa ve motopomp, 25 su botu, 23 arama kurtarma aracı, 17 profesyonel dalgıç, 162 arama kurtarma personeli görev yapmaktadır. Diğer illerden takviyeler devam etmektedir. Bölgede aşırı yağışlardan kaynaklı 562 ihbar alınmıştır."

'Bodrum kat evleri boşaltın'
Vali Salih Ayhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Şiddetli sağanak etkisini devam ettiriyor. Dere ve kanal taşmaları meydana gelebileceğinden dere ve kanal yataklarına yakın zemin ve bodrum kat evlerde ikamet eden vatandaşlarımızın evlerini boşaltması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Tır sele kapıldı, sürücü aranıyor
Sele rağmen ilerlemeye çalışan bir tır kontrolden çıkarak devrildi. Devrilme anı cep telefonlarıyla görüntülenen tır, sel sularına kapıldı. Sürücünün kurtarılması ve tırın bulunması için arama kurtarma çalışması başlatıldı.

İki itfaiye eri kurtarıldı
Kentte dün akşam saatlerinden itibaren etkili olan sağanak nedeniyle Abide Köprülü Kavşağı ve alt geçidi suyla doldu.
İhbar üzerine olay yerine itfaiye ekipleri ve dalgıçlar sevk edildi.
Çalışmalar sırasında bazı itfaiye erleri de suyla dolan alt geçitte mahsur kaldı. Mahsur kalan itfaiye eri Abdulhamit Aslan'ın meslektaşlarının desteğiyle kurtarılmasının ardından itfaiye eri Bülent Bulut da kendi imkanlarıyla sudan çıktı. Bulut, ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Ekiplerin alt geçitte yürüttüğü çalışma sırasında bulunan Yusuf isimli bir kişi de ekiplerin müdahalesiyle sudan çıkarıldı. Bilincinin açık olduğu görülen kişi, ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Öte yandan, merkez Eyyübiye ilçesine bağlı Mance Mahallesi'nde sel sularına kapılan araçların sürüklenmesi, çevredeki binaların çatısına çıkan vatandaşlar tarafından cep telefonuyla görüntülendi.

Tarihi Balıklıgöl yerleşkesinde de su taşkınları yaşandı.Suyun renginin de değiştiği gözlenen yerleşkenin çevresi, güvenlik amacıyla polis ekipleri tarafından güvenlik şeridiyle çevrildi. Yerleşkede bulunan Ayn Zeliha Gölü'nde su seviyesi yaklaşık 2 metre yükseldi.

Şanlıurfa'da sel suları Hilvan-Bozova yolunu 'yuttu'
Şanlıurfa'nın Hilvan ve Bozova ilçelerini birbirini bağlayan ve Ördek köyü mevkisinden geçen dere taşınca sular karayolunu yuttu. Sel suları nedeniyle kağıt gibi parçalanan karayolunun kopan parçası saniyeler içerisinde suların içaresinde kalarak gözden kayboldu.

29 AFAD personeli gönderildi
Aşırı yağışların neden olduğu selden etkilenen Şanlıurfa'ya Türk Silahlı Kuvvetlerine ait nakliye uçağıyla AFAD personeli ve çeşitli malzemelerin sevki yapıldı.
İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde görev yapan 29 personel, Atatürk Havalimanı'ndan hareket eden nakliye uçağı ile saat 13.20'de Şanlıurfa'ya hareket etti.
Uçakta ikişer arama kurtarma aracı ve bot da bulunuyor.



Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Şanlıurfa'da meydana gelen sel nedeniyle mahsur kalanların tahliyesi için 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığınca yaya geçiş köprüsü kurulduğunu bildirdi.
MSB'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Şanlıurfa'da meydana gelen sel nedeniyle bölgede görev yapan 20'nci Zırhlı Tugay Komutanlığımız tarafından mahsur kalan vatandaşlarımızın tahliyesi için Eyyübiye ilçesinde yaya geçiş köprüsü kuruldu." ifadesine yer verildi.
Paylaşımda, kurulan köprüyü ve tahliyeleri içeren fotoğraflar da yer aldı.
Milli Savunma Bakanlığı "20’nci Zırhlı Tugay Komutanlığımızın selde mahsur kalan vatandaşlarımızın tahliyesi için Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde kurduğu yaya geçiş köprüsü ile şu ana kadar 113 vatandaşımızın tahliyesi gerçekleştirildi" açıklamasında da bulundu.




YORUMLAR

  • 0 Yorum