Sağlıklı Beslenmede, Yeşil Trend

Giderek yükselen sağlıklı yaşam trendlerini yakından takip ediyorsan, son zamanların gözdesi yeşil trend mutlaka dikkatinizi çekmiştir.

Sağlıklı Beslenmede, Yeşil Trend
17 Ocak 2021 - 21:51
Peki, bu trendi kendi menülerine dahil etmek için neler yapıyorsunuz? Size bunun için çok basit bir önerimiz var: yeşile koş! Yani mutfağında bolca bitkisel ürün kullan ve bunların üretiminden tabağınıza girene kadar iyi tarım üretim teknikleriyle hazırlandığından emin olun. Sağlıklı, dengeli, besleyici menüler hazırlamana yardımcı olacak yeşil trendin en önemli noktaları burada!

1. Yenilebilir Çiçekler

Çorbalarını, salatalarını ve meşrubatlarını yeşil trende uygun şekilde renklendirmek ve aromalandırmak istiyorsan yenilebilir çiçeklerden destek alabilirsin. Yenilebilir çiçekler çok düşük kalorilidir, çünkü çiçeğin bütün yapraklarının %95’i sudan oluşur. İçerdikleri farklı vitamin ve minerallerin genel olarak sağlığa olumlu etkileri vardır. Dekoratif olarak da tabaklara renk katarlar. Süslendikleri tabağın albenisini bir anda artırabilen bu özel çiçeklerin yetiştirilmesi de son derece ekonomik ve kolaydır.

Ancak, bu tür lezzetleri kullanmadan önce araştırmalarını en iyi şekilde yaptığından emin ol. Saksıdaki her çiçek yenmez. Bu özel çiçeklerin yalnızca bir kısmını tamamen yemek mümkündür. Bir kısmının ise kullanılmadan önce orta kısımlarının temizlenmesi gerekir. Ayrıca bazılarının alerjik reaksiyona da sebep olabildiğini de hesaba katmak önem taşır.  Alerji riski nedeniyle seçimlerini doğru yapmalısın. Bu harika çiçeklere müşterilerin iştahını kabartan ilgi çekici sunumlarda yer verebilir ya da tariflerinde yapay bir malzeme kullanmak yerine doğal renk verici olarak tercih edebilirsin. Fakat unutma; bol şekerli bir tatlıya yenilebilir çiçekler eklemek onu daha sağlıklı bir yiyeceğe dönüştürmez.

2.  Çok Yönlü Mantarlar

Klasik olarak yemek yapılan mantarlardan farklı olarak tıbbi özellikleri olan mantarlar, bu yıl yeşil gıda trend listesinin başında geliyor. Bu mantarlar mineraller, vitaminler ve antioksidanlar bakımından çok zengindir. Araştırmalar,  veganların gözdesi olan bu besinlerin yüksek kolesterol ve kanseri tedavi etmek veya önlemek için kullanılabileceğini göstermiştir. Bu nedenle tıbbi özellikli mantarlar, özellikle vejetaryen ve vegan menülerin dikkat çeken malzemeleri arasında yer alır.

Sağlık yararları yüksek mantarlardan bazıları şunlardır:

  • Reishi ya da Çin tıbbındaki adıyla ölümsüzlük mantarı
  • Cordcepts ya da diğer ismiyle tırtıl mantarı
  • Aslan yelesi mantarı

Mantarları kullanırken mümkün olduğunca doğal olarak yetişenleri kullanmak gereklidir. Bu noktada aman dikkat! Fiyat bakımından oldukça uygun olabilecek doğal mantarları doğru kaynaklardan almak çok ama çok önemlidir. Olası riskleri önlemek için tedarikçi seçerken mutlaka uzman kişilerle çalıştığından emin olmalısın. Eğer iyi kalite, doğal mantar bulabilirsen mantar suyu hazırlayarak menüne çok değerli, farklı ve trend bir içecek kazandırabilirsin. Mantar suları içeriklerindeki antioksidanlar ve faydalı mineraller sayesinde hem yemeklerde kullanmak için hem de hazır içeceklere karşı son derece iyi bir alternatiftir.



3. Orta Doğu Gıdaları
Akdeniz tipi beslenme yerini kalp sağlığını koruyan gıda ve baharatlarla dolu bir mutfak olan Orta Doğu mutfağına kaptırmış gibi görünüyor. Ülkemizin de özellikle doğu ve güney bölgelerinde sıkça tüketilen Orta Doğu mutfağının gözde ürünlerinden bazıları; patlıcan, salatalık, maydanoz, domates reçeli, tahin, nane, kurutulmuş meyveler ve nar olarak sıralanabilir.

Ayrıca Orta Doğu yemeklerini lezzetlendirmede kullanılan şifa kaynağı baharatlar da beslenme uzmanlarının favorisidir. İçeriklerinde sağlıklı antioksidanlar barındıran ve vücudun kendini yenilemesi konusunda faydaları saymakla bitmeyen bu baharatlar, yemeklere iştah açıcı mis gibi aromalar katar. Örneğin şifalı bir dağ kekiği olan zahteri, biraz zeytinyağı ile birlikte servis ederek maliyeti düşük, lezzetli ve sağlıklı bir başlangıç hazırlayabilirsin. Kahvelerine aroma mı katmak istiyorsun? Çok uzaklara gitmene gerek yok... İçine bir kakule tanesi ekleyerek mis kokulu, ucuz maliyetli kahveler hazırlayabilirsin.

4. Kökten Uca Sebzeler

Sebzeleri soyarak, tepelerini uçlarını keserek kullanmaya paydos. İşini kolaylaştıran, kârlılığını artıran ve sebzelerin besleyici değerlerini korumayı amaçlayan bu trendin herkese faydası var. Bu çevre dostu yaklaşımla meyve ve sebzenin kökleri, kabukları ve gövdeleri çöpe gitmeyecek, yani sebzelerin artık kullanılmayan hiçbir kısmı kalmayacak.

Nasıl mı uygulayacaksın? Örneğin havuç tepelerini harika bir pesto yapmak için kullanabilirsin. Koparıp attığın kök sebzelerin yeşil kısımları çorbalarda lezzet verici olarak kullanılır. Aynı zamanda bu yöntemle daha önce rastlamadığın lezzetleri ve dokuları tadacaksın. Bunun tariflerine çok büyük katkısı olabilir. Devam et ve mümkün olduğunca
sağlıklı ol. Bütün bitkinin tadını çıkar!

5. Bitkisel Hamburgerler

Tüm dünya et tüketimini azaltmakla ilgili adımlar atarken en sevdiğimiz et ürünlerine alternatif arayışları başladı bile. Bu günlerde “vejeteryan burger” terimi artık etsiz ve tatsız bir burger anlamına gelmiyor. Çünkü sebzeler kullanılarak yaratılmış nefis köfteler yiyenleri kendine hayran bırakmayı başarıyor. Üretim maliyetlerini düşürecek vejetaryen burger tarifleri yaratıcılığının sınırlarını da zorlamana yardımcı olacak.

Konu sağlıklı beslenme olunca işi bir adım öteye taşıyıp tamamen bitkisel ürünler kullanmak en iyisidir. Bu da dilersen peynir, tereyağı gibi besinlerin yerine vegan alternatiflerini kullanman demek. Et ve süt alternatifi vegan ürünler, doğal olduğunda en iyisidir. Kendi hazırladığın vegan peynir ve kök sebzelerle oluşturacağın nefis bir köfte sadece veganların değil düşük kalorili beslenmek isteyen herkesin kalbini kazanır.


YORUMLAR

  • 0 Yorum