Rus bilim insanları, Kovid-19 testi yapan robotun patentini aldı

Rus bilim insanları, koronavirüs testini temassız yapabilen robotun patentini aldı. Robot, sağlık kuruluşlarındaki test istasyonlarında hastalığın bulaşma riskini azaltacak ve sağlık çalışanlarını koruyacak.

Rus bilim insanları, Kovid-19 testi yapan robotun patentini aldı
05 Aralık 2020 - 22:29

Rusya Bilimler Akademisi Tasarım ve Teknolojik Bilişim Enstitüsü Müdürü Sergey Şeptunov, öğretim üyesi Dmitriy Puşkar ve Destekli Cerrahi Teknolojileri şirketi baş mühendisi Rahim Nakuşev tarafından geliştirilen robotun üç ila dört ay içinde tıbbi testlere başlaması bekleniyor.

Robotun geliştiricilerinden Şeptunov, robotun hasta ve laboratuvar asistanı arasındaki teması ortadan kaldırarak temel bir sorunu çözeceğini belirterek, hasta ve laboratuvar asistanının farklı odalarda bulunacağını, laboratuvar asistanının özel kıyafetlere ihtiyaç duyulmayan ‘temiz’ alandan analiz işlemini takip edebileceğini kaydetti.
"Cam bölme ile ayrılan alanda bulunan robot, kullandığı uzun çubuklar aracılığıyla burun ve ağızdan örnekler alırken, sağlık personeli robota yerleştirilen kamera yardımıyla monitörden hastanın ağzını görebiliyor ve joystick ile işlemi kontrol ediyor”


 


YORUMLAR

  • 0 Yorum