Putin: İran'la ilişkilerimizi stratejik düzeye çıkaracak anlaşmanın son aşamasındayız

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran ile ilişkilerini stratejik seviyeye yükseltecek yeni bir anlaşma üstündeki çalışmalarını tamamlamak üzere olduklarını kaydetti.

Putin: İran'la ilişkilerimizi stratejik düzeye çıkaracak anlaşmanın son aşamasındayız
15 Eylül 2022 - 14:10 - Güncelleme: 15 Eylül 2022 - 14:18
Rusya Devlet Başkanı Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısı için gittiği Özbekistan'ın tarihi Semerkant şehrinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile gerçekleştirdiği görüşmesinde, “Rusya ile İran arasında yapılacak yeni bir büyük anlaşma üstündeki çalışmalarımızın son aşamasında bulunuyoruz, söz konusu anlaşma ilişkileri stratejik düzeye çıkaracak” dedi.
Putin: İran ile uluslararası meselelerdeki pozisyonumuz birbirine çok yakın
Rusya lideri, İran ile ilişkilerinin, ‘temelleri geçmiş yıllarda atılmış olan her alanda gelişmekte olduğunu’ da kaydetti ve “İşbirliğimiz gelişiyor, ticaret hacmimiz büyüyor diye ekledi.
Putin ayrıca, Moskova ile Tahran’ın uluslararası meselelerdeki poziyonlarının da ‘birbirine yakın olduğunu ya da birbirleriyle uyuştuklarını’ kaydetti.
Reisi: İran, Rusya karşıtı yaptırımlara asla katılmayacak
İran Cumhurbaşkanı Reisi de ülkesinin Rusya karşıtı yaptırımlara asla katılmayacağını söyledi: “Rusya karşıtı yaptırımlara gelince, bu yaptırımları tanımıyoruz ve bu yaptırımlara asla katılmayacağız. Aksine, Rusya Federasyonu ile ilişkilerimizi ticaret ve ekonomi alanlarında geliştireceğiz."
Reisi, “İran hiçbir zaman müzakere masasını terk etmedi, tüm dünyanın malumu ki müzakere edilmesi mümkün olmayan taraf ABD’dir” vurgusunu yaptı.
İran Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD üstüne aldığı tüm yükümlülükleri ihlal ediyor ve tabii ki herkes biliyor ki AB de pasif bir durumda bulunuyor, onlar da sözlerini yerine getirmiyorlar” dedi.
Putin: Batı, canı istediğinde söz veriyor, canı istediğinde sözünü geri alıyor
Putin, Reisi’nin bu değerlendirmesi bunun üstüne, “Gerçekten de sözlerinin eriler, canları istediğinde söz veriyorlar, canları istediğinde de bu sözlerini geri alıyorlar” eleştirisini yaptı.
Rusya Devlet Başkanı, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi için bu sabah Özbekistan’ın Semerkant kentine gitti. Putin, pandemi sebebiyle bir süredir video-konferans yöntemiyle gerçekleştirilen ŞİÖ devlet başkanları toplantısına üç seneden sonra ilk defa şahsen katılıyor.
© Fotoğraf : Özbekistan Düzenleme Komitesi
Rusya liderinin Semerkant’ta bugün Türkmenistan, Özbekistan, İran ve Pakistan ve Çinli mevkidaşlarıyla bir araya gelmesi planlanmış durumda. Rusya Devlet Başkanı yarınsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşecek.
ŞİÖ zirvesinin, devlet başkanlarını bir araya getirecek genel oturumu da yarın gerçekleştirilecek.

'Rusya, Kırgızistan'a ekonomik destek sunmaya devam ediyor'


Öte yandan Putin'in bugün bir araya geldiği liderler arasında Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Caparov da vardı.
Rusya'nın Kırgızistan'ın önde gelen ticari ve ekonomik partnerlerinden biri olduğunu, geçen yıl ikili ticaret hacminde yüzde 46.6 oranında belirgin bir artış kaydedildiğini söyleyen Putin, bu hacmin bu yıl da çok iyi bir tempoyla arttığını ve ilk 5 ayda yüzde 30'luk artış görüldüğünü ifade etti. Bunun çok iyi bir gösterge olduğunu söyledi.
Rusya'nın Kırgızistan'a ekonomik destek sunmaya devam ettiğini, geçen 20 milyon dolar kaynak aktardıklarını anlatan Putin, bu yıl da sosyal altyapının yeniden yapılandırılmasına 1.5 milyon dolar tahsis ettiklerini belirtti. Rusya'nın acil durumlar ve doğal afetler ile mücadele alanında da teknik destek sunmaya hazır olduğunu kaydeden Putin, temmuzda itfaiye araçları ve yangın helikopterleri tedariki için 1.5 milyar ruble kaynak aktarılmasını öngören kararnamenin imzalandığını anımsattı.
Kırgızistan'ın en büyük enerji tedarikçisi olduklarına da dikkat çeken Putin, bu tedariklerin Caparov'un talebi üzerine gümrük vergisinden muaf şekilde gerçekleştirildiğini ekledi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum