Partilerin pusuladaki yeri belirlendi: Cumhur İttifakı 8., Millet İttifakı 18. sırada yer alacak

14 Mayıs’ta yapılacak 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde ittifakların ve siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK’de kura çekimi gerçekleştirildi. Kuraya göre Cumhur İttifakı 8., Millet İttifakı 18. sırada yer alacak .

Partilerin pusuladaki yeri belirlendi: Cumhur İttifakı 8., Millet İttifakı 18. sırada yer alacak
08 Nisan 2023 - 13:56
Kura çekiminde kullanılacak fanusların birinde ittifakların ve siyasi partilerin adları, diğer fanusta ise seçime katılacak ittifak ve siyasi parti sayısı kadar rakam yer aldı.
Seçime, Yeni Türkiye Partisi 1., Türkiye Değişim Partisi 2., Millet Partisi 3., Hak ve Özgürlükler Partisi 4., Sosyalist ve Güçler İttifakı 5., Genç Parti 6., Memleket Partisi 7., Cumhur İttifakı 8., Emek ve Özgürlük İttifakı 9., Büyük Türkiye Partisi 10., Adalet Birlik Partisi 11. Anavatan Partisi 12., Yenilik Partisi 13., Halkın Kurtuluş Partisi 14., Milli Yol Partisi 15., Vatan Partisi 16., Güç Birliği Partisi 17., Millet İttifakı 18., Ata İttifakı 19., Bağımsız Türkiye Partisi 20., Yenilik Partisi 13. sıradan gidecek.

İttifaklar için ayrı kura
Bu kura çekiminin ardından ittifak yapan partilerin kendi aralarındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekimine geçildi. Buna göre, oy pusulasının sekizinci sırasındaki "Cumhur İttifakı" için yapılan kurada, Büyük Birlik Partisi 1. AK Parti 2., Yeniden Refah Partisi 3., MHP 4.sırada çıktı.
Oy pusulasının dokuzuncu sırasındaki "Emek ve Özgürlük İttifakı" için yapılan kuraya göre, Yeşil Sol Parti birinci, Türkiye İşçi Partisi ikinci sırada bulunacak.
Oy pusulasının on sekizinci sırasındaki "Millet İttifakı" için yapılan kuraya göre ise Gelecek Partisi 1., Demokrat Parti 2., Demokrasi ve atılım Partisi 3., CHP 4., İyi Parti 5. Saadet Partisi 6.sırada bulunacak.
Oy pusulasının beşinci sırasındaki "Sosyalist Güç Birliği İttifakı" için yapılan kuraya göre, Türkiye Komünist Partisi 1., Türkiye Komünist Hareketi 2., Sol Parti 3.sırada bulunacak.
Oy pusulasının on dokuzuncu sırasındaki "Ata İttifakı" için yapılan kuraya göre, Adalet Partisi 1., Zafer Partisi 2. sırada bulunacak.
Partiler listelerini yarın 17.00'ye kadar teslim edecek
Siyasi partilerin 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne katılacakları milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etmeleri için belirlenen süre yarın saat 17.00'de dolacak.
Seçmenlere iki ayrı oy pusulası verilecek
14 Mayıs'taki seçimlerde, seçmenlere verilecek iki oy pusulasından biri cumhurbaşkanı seçiminde kullanılacak. Bu oy pusulasının en üst kısmında "Cumhurbaşkanı Adayları" başlığı bulunacak.
İkinci oy pusulasında ise seçmenler milletvekili adaylarına oy verecek. Seçmenler, hem cumhurbaşkanına hem milletvekillerine yönelik tercihte bulundukları iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa attıktan sonra oy verme işlemini tamamlayacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum