Papaya nedir? Papaya meyvesi neye iyi gelir? İşte papaya meyvesinin faydaları

Türkiye'de Muğla'nın Datça ilçesinde yetişen ve tropikal bir meyve olan papaya meyvesinin faydalarına inanamayacaksınız. Anavatanı Meksika olan papaya meyvesi potasyum ve A, C vitaminleri açısından zengin bir meyvedir. Görüntüsü kavuna benzese bile tadı balkabağını andırır. Aynı zamanda bağışıklık dostu olan papaya meyvesi zengin lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenlemede önemli bir rol oynuyor.

Papaya nedir? Papaya meyvesi neye iyi gelir? İşte papaya meyvesinin faydaları
07 Eylül 2020 - 20:53
Corona virüs ile mücadele ettiğimiz bu dönemlere bağışıklık sisteminizi koruyarak, vücudumuzu virüslere karşı koruyan papaya meyvesi evlerde saksılarda da yetiştirilebiliyor. Peki papaya meyvesi faydaları nelerdir? İşte papaya meyvesinin mucizevi faydaları…
Şifalı egzotik bir meyve olan papaya vücudu ve bağışıklığı güçlendirme açısında büyük önem taşıyor. Carica papaya adlı ağaçtan elde edilen bir meyve olana papaya kozmetik alanında da kullanılıyor. Uzun süre tokluk sağlamasından dolayı Ara öğünlerde ya da diyet beslenmesinde papaya tüketebilirsiniz. Peki papaya meyvesi nasıl tüketilir? Papaya meyvesinin faydaları nelerdir? İşte papaya meyvesine dair bütün bilgiler…
PAPAYA NEDİR?
Güney Meksika ve Orta Avrupa topraklarında yetişme koşulunu yakalayan papaya, çalı ya da bodur ağaç gibi görünen papaya ağacı meyvesidir.
Carica papaya adlı ağaçtan elde edilen bu meyve, güneşi ve yağışı çok sevdiği için sadece ılıman iklimlerde görülmektedir. Kurak ve soğuk ülkeler, papaya için elverişsizdir.
Hem meyve hem de sebze olarak tüketilebilen papaya, olgun ve ham halinde de sofralara konuk olmaktadır.
Olgunken çiğ şekilde, ham halinde de pişirilip tüketilen papaya sağlık için birçok faydayı barındırmaktadır.
Bir çeşit kavun ağacının meyvesi olarak bilinen papaya – meleklerin meyvesi – adıyla da tanınmaktadır. Bu tanımlamayı Christopher Columbus yapmıştır ve hala bu isimle anılmaktadır.
Dış görünüşü itibariyle bal kabağını andıran papaya, kokusu ile de kavunu hatırlatır.
Meksika, Hawai ve Tayland papayası olmak üzere 3 farklı türü yaygın şekilde yetiştirilmektedir.
En verimli türü Meksika papayasıdır ve bu tür 50 cm uzunluğuna kadar büyüyebilir.
Gıda alanında ve kozmetik alanında kullanılan papaya, sağlık için sayısız şifalara sahiptir.
PAPAYANIN FAYDALARI NELERDİR?
Ayrıca, yağ açısından zengin olan gıdaların sindirimini geliştirir ve böylece iltihaplanmayı ve sıvı tutulumunu azaltır ve aynı zamanda önler.
Şeker hastalığınız varsa, papaya yemek sadece atıştırma arzunuzu önlemekle kalmak, aynı zamanda kandaki kötü kolesterolün (LDL) azaltılmasını da kolaylaştırır.
Bağışıklık sistemini geliştirir.
Papaya kan şekeri düzeylerini değiştirmez.
Papaya sizi hızlıca tatmin eder ve tok tutar.
Kalp ve damar sağlığı için çok iyidir.
Kilo vermeyle yardımcı olur.
PAPAYAYI FAZLA TÜKETMEK ZARARLI MI?
Bununla birlikte çok aşırı papaya tüketimi tıpkı havuçta olduğu gibi beta karoten fazlalığından alerjiye yol açabilmektedir.
Yine, olgunlaşmamış papaya meyvelerinin içerdiği lateks konsantrasyonu yüzünden rahim kasılmalarına ve düşük tehlikesine neden olabileceği iddia edilmektedir. Bunun yanında fareler ve maymunlar üzerinde yapılan deneylerde papaya tohumu ekstresinin aşırı dozajının doğum kontrol hapı gibi etki gösterip, hamile kalmayı engellediği, düşük dozunun ise doğmamış çocuklara herhangi bir zararının olmadığı tespit edilmiştir. Bu sebeple hamilelerin dikkatli kullanması gerekir.
Bunun yanında papayanın meyveleri, yaprakları, tohumları vs. parçaları vücuttan asalak solucanları ortadan kaldıran, parazit önleyici antihelmintik alkoloit içerir. Düşük dozlarda bunun herhangi bir zararı olmazsa da aşırı yüksek dozlarda tehlikeli olabilir.
PAPAYA YETİŞTİRİCİLİĞİ NASIL YAPILIR?
Papaya nerede yetişir sorunun en çok dikkat çeken yanıtı Meksika. Meksika'dan dünyaya yayılan bu meyve, Mersin'de Erdemli ilçesinde de yetiştirilmektedir.
Papayanın istediği koşullar bol sulu ve sıcak ortamdır. Bu şartları sağladığınızda verimli sonuçlar alabilirsiniz.
Kısa ömürlüdür fakat hızlı gelişir. Meyvesi kısa ömürlü, ağacı neredeyse 20 yıl yaşayan bu egzotik meyve zengin ve mineralleri toprak ister.
0 derecenin altına düşen iklimlerde kendini koruyamaz ve donarak çürür.
Genellikle tohumdan yetiştirme yaygındır. Bu ağacın tohumu ise içinde bulunan papaya çekirdeği olmaktadır. Papaya çekirdeği hem bitki yetiştirmede hem de sağlık alanında etkili sonuçlar vermektedir.
Su baskınlarına karşı güçlü bir yapısı olduğu için papayanın yetişeceği toprakların da suyu geçirmesi önemlidir. Ani su baskınlarına karşı güçlü kalan papaya bir süre yavaş gelişim dönemine girer.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum