Pandemi Sürecinde Çocuklu Tatil İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Yeni normal, sosyal mesafe, hijyen kuralları gibi pek çok şeyi hayatımıza sokan Pandemi süreci, sadece biz yetişkinleri değil çocukların hayatını da büyük oranda etkiledi.

Pandemi Sürecinde Çocuklu Tatil İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?
17 Ocak 2021 - 01:06

Uzun bir süre evlere kapanılan, parklardan uzak kaldıkları, kendi yaşıtları ile oyunlar oynayamadıkları bu süreç, ufaklıklar için de oldukça yorucu geçiyor.

Çoğumuz bu bunaltıcı atmosferden biraz uzaklaşmak için tatil yapmanın yollarının arıyoruz. Peki çocuklar için en heyecan verici aktivitelerden biri olan tatil sürecini, bu süreçte daha sağlıklı ve güvenli geçirebilmek için nelere dikkat etmek gerekiyor?

İşte çocuklarınızla birlikte tatilinizi daha rahat geçirmeniz için dikkat edebileceğiniz öneriler…



Gideceğiniz Bölgeyi Önceden Araştırın

Çocuklarınızla birlikte çıkacağınız tatilinizde, gitmeyi düşündüğünüz tatil yöresinde Pandemi süreci ile ilgili bir ön araştırma yapın. Bölgede çıkan vaka sayıları, ihtiyaç halinde sağlık kuruluşlarına erişim imkanlarının neler olduğu, bölgede bulunan insanların ve işletmelerin önlemeler konusundaki hassasiyetleri gibi konularda bilgi edinmeye çalışın. Konaklayacağınız tesisin Güvenli Turizm Sertifikası’na sahip olup olmadığı, resmi kurumlarca belirlenen kurallara uyup uymadıkları hakkında bilgi alın.

Genel Olarak Sakin Olan Yerleri Tercih Edin

Pandemi sürecinde hijyen ile birlikte korunma konusunda en önemli yere sahip önlemlerden biri sosyal mesafe… Tatilde de sosyal mesafe kuralları açısından tedirgin olmadan çocuğunuzun gönül rahatlığı ile eğlenip aktivitelerde bulunabilmesi için sakin yerleri tatil rotanıza eklemenizde yarar var.

Deniz tatili yapacaksanız, sakin ve de mavi bayraklı plajları tercih edebilirsiniz. Kalabalık beach club’lar yerine daha sakin plajları tercih edin. Geniş ve uzun kumsallar hem sizin hem de çocuklarınızın rahat hareket edebilmesi için avantaj sağlayacaktır. Eğer bir işletmede tatilinizi geçirecekseniz, şezlongların aralarının kurallara uygun olup olmadığını ve çocuk ya da bebek dostu uygulamaları olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

Seyahat İçin Kendi Aracınızı Tercih Edin

Toplu kullanılan ulaşım araçları hizmet vermeye devam etse de eğer imkanınız varsa yolculuğu otobüs, uçak, tren gibi araçlar yerine kendi aracınız ile gerçekleştirmeniz kalabalıklardan uzak kalmanızı sağlayacaktır. Bu çocuklarınız için de virüs bulaşma riskini azaltacaktır. Kendi aracınız yoksa araba kiralamak da bir seçenek olabilir. Araç içerisinde klima kullanacaksanız, havanın doğrudan bebek ya da çocuklara gelmeyecek şekilde olmasına özen gösterin.

El Yıkama Alışkanlığını Kazandırın

Uzmanlar sadece koronavirüsten değil, pek çok hastalıktan korunmak içinde el yıkamanın önemine dikkat çekiyorlar. Biz yetişkinler bunun önemini kavrayabilsek de çocuklara bu alışkanlığı kazandırmak biraz zaman alabiliyor.

Seyahat süresince arabaya binip inerken, yemek yemeden önce ve sonra, tuvalete girip çıkarken, oyun alanlarında, çocuk kulüplerinde, parklarda ve ortak alanlarda vakit geçirirken el hijyenlerine dikkat etmeleri gerektiğini onlara anlatmanız ve doğru teknikle 20 saniye boyunca el yıkma alışkanlığını edinmelerine destek olmanız, tatilde minikleri korumak için önem taşıyor.

Havuz mu, Deniz mi?

Yaz tatilinde çocukları en mutlu eden aktivitelerden biri de yüzmek… Virüsün bulaşıcılığı konusunda her geçen gün yeni bilgiler edinsek de uzmanlar sudan bulaşması konusunda henüz net bilgilere sahip olunmadığını belirtiyorlar. Havuzlarda, önlemler kapsamında belirlenen klorlama derecelerine uyulduğu taktirde virüslerin inaktif olduğu biliniyor. Ancak uzmanlar yine de kapalı bir alan olan havuzlar yerine denizi tercih etmenin daha güvenli olabileceğini belirtiyorlar. Yüksek oranda klordan da korunabilmeleri için tatilde çocuk ve bebekleriniz için denizi tercih edebilirsiniz. Mavi bayraklı ve sakin plajlarda, yüzmenin keyfini doyasıya yaşayabileceklerdir.

Güneş Işığından Faydalanmasını Sağlayın

Özellikle D vitamini açısından güneş ışığının olumlu etkilerinden faydalanabilmesi için çocuklarınızın tatilde en azından yarım saat süreyle güneşlenmesini sağlayın. Yüz, boyun, kol ve bacaklarının güneş alması, vücudun D vitamini elde edebilmesi için önem taşıyor. Fakat bunu yaparken güneşin dik açıyla geldiği ve en zararlı etkilere sebep olduğu öğle saatleri ve eğimli gelerek etkisini yitirdiği akşamüstü saatleri yerine 10.30-11.00 ve 14.00-15.00 saat aralıklarını tercih edebilirsiniz.

Maske Kullanım Alışkanlığını Kazandırın

Uzmanlar 2 yaş altındaki çocuklarda solunum fizyolojisi farklı olduğu için maske kullanımının çok riskli olduğunu belirtiyorlar. Bu nedenle eğer çocuğunuz 2 yaşın altındaysa kesinlikle maske kullanılmaması yönündeki uyarılara dikkat etmeniz gerekiyor. Çocuğunuz 2 yaşın üzerindeyse maske kullanmaya teşvik etmenizde yarar var.

Doğru maske kullanımı yetişkinler kadar çocuklar için de önem taşıyor.  Oyun oynarken birbirleri ile mesafelerini koruyamayacak olan çocuklara, maske takmalarının neden gerekli olduğunu korkutmadan anlatmak gerekiyor.
Bundan sonraki süreçte bir şeylerin eskisi gibi olamayacağı ve sosyalleşmek için uymamız gereken kuralları anlatıp kendi yaş grupları ile yakın temasta olacakları alanlarda maske kullanmalarını sağlayabilirsiniz. Çocuklara maskeyi sevdirmek ve kullanım alışkanlığı kazandırmak için sevdikleri çizgi karakterlerin ya da eğlenceli desenlerin yer aldığı maskeleri tercih edebilirsiniz.



Beslenme Düzenine Dikkat Edin

Güçlü bir bağışıklık sistemi için sağlıklı ve yeterli beslenmenin önemi büyük. Çocuklar tüm günü oynayarak ve aktiviteler ile geçirerek enerji harcayacakları için tatilde de düzenli beslenme alışkanlıklarından uzaklaşmamaları gerekiyor. Tatil süresince de öğün atlamamaya, abur cubur gıdalar yerine antioksidan ve bağışıklık güçlendirici mevsim meyveleri ve kuru yemişler gibi besinleri tüketmelerini sağlamaya dikkat edin.

Sıcaktan ve hava değişiminin zararlı etkilerinden korunmalarına destek olmak için sıvı tüketimi de önem taşıyor. Tatil süresince çocuklarınızın bol bol su içmesini sağlayın.



Egzersiz Hem Sağlıklı Hem de Eğlenceli

Pandemi süresince çocukların da tıpkı yetişkinler gibi sosyal alanlardan ve oyun alanlarından uzak olmaları hareketsiz kalmalarına neden oldu. Sağlıklı gelişim ve bağışıklık sisteminin güçlü olması için hareket etmek oldukça önem taşıyor.

Tatil çocuklarınızla birlikte düzenli spor yapmak için en uygun zamanlardan biri olabilir. Açık havada vakit geçirme imkanı bulabileceğiniz tatillerinizde çocuğunuzla birlikte yüzerek, bisiklete binerek,  yürüyüş ya da egzersizler yaparak ona sağlıklı bir alışkanlık kazandırabilirsiniz.

 

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum