Örnek projelerle Alanya'ya değer katan ekip

Alanya’nın önde gelen markası Yel Mimarlık’ın ortakları Ahmet Reha Gökgül ve Beyza Gökgül Şimşek, mimaride sürdürülebilirlik ve Alanya’da mimaride gelinen son noktayla ilgili sorularımızı yanıtladı

Örnek projelerle Alanya'ya değer katan ekip
17 Ağustos 2020 - 11:53
Alanya’da mimari denildiği zaman ortaya birçok soru çıkıyor. Gelişme aşamasında önemli bir atağa geçen ve her geçen gün yeni bir projenin kazandırıldığı Alanya’da Yel Mimarlık ortakları Ahmet Reha Gökgül ve Beyza Gökgül Şimşek gelinen son noktayı Yeni Alanya okuyucuları için değerlendirdi.
‘YENİLİKÇİ BİR O KADAR DA GELENEKSEL’
-Merhaba, bizleri kırmayarak sorularımızı yanıtlamayı kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Bize önce biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Beyza Gökgül Şimşek: Merhabalar,  hoşgeldiniz.  Yeni Yüzyıl üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümünden burslu olarak  mezun oldum.  Öğrencilik yıllarımdan itibaren çeşitli ofislerde ve şantiyelerde çalıştım. Okulda her şey teoride kalıyor bu yüzden pratiği çok önemsedim. Bu yüzden insanlar sahaya daha fazla önem vermeli ki daha verimli ve kolay uygulanabilir çizimler yapabilsinler.
Ahmet Reha Gökgül: Lisans eğitimimi Atılım Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımcısı bölümünden mezun olarak tam burslu ve bölüm birincisi olarak tamamladım. İçmimarlığa olan ilgim beraberinde farklı bakış açısı, farklı çözümler ve kendimi sürekli geliştirerek sadece bugünü değil yarınları da düşünen yenilikçi ve bir o kadar da geleneksel kültürlerine bağlı, çözüm odaklı ve birbirini takip etmeyen tasarımlar yapmaya sürekli kendimizi geliştirerek devam etmekteyiz.
‘TASARIM SÜRECİNE İKİ ORTAKLA BAŞLADIK’
-Yel Mimarlık olarak uzun yıllardır Alanya’ya hizmet veriyorsunuz. Şirketin kuruluş aşamalarından bahsedebilir misiniz?

Yel mimarlık, iki ortak ile kurularak tasarım serüvenine başlamış  içmimarlık , mimarlık , 3D görselleştirme, mobilya tasarımı, kişisel çözümler ile devam etmiş, çözüm ortağı olarak birlikte yol aldığı inşaat ve gayrimenkul yatırım şirketleri ile rezidans, toplu konut ve ofis projeleri başta olmak üzere bir çok mimari ve  iç mimari çalışmayı, işbirliği ve güven çerçevesinde sürdürmektedir.
‘GÖZÜNÜZÜN ARKADA KALMAMASI ÖNEMLİ’
-Bir aile şirketisiniz. Bunu başarılarınızda bir avantaj olarak görüyor musunuz?

Evet, tabi ki etkisi vardır. Gözünüzün arkada kalmaması önemli, çalışan arkadaşlarımız ve çözüm ortaklarımız ile bir takımız, uyum içerisinde işini sahiplenerek ve severek yapılan her işte başarı gelir. 
 ‘İŞ PROGRAMI İHTİYAÇ, İSTEK VE KRİTERLERE BAĞLI’
-Bir proje alındığında ekip olarak koordinasyonu nasıl sağlıyorsunuz?

Belirlenen ihtiyaç, istek ve kriterlere göre iş programı yapılır. Çalışma arkadaşlarımız ve çözüm ortaklarımız ile proje uygulama ve iş programı paylaşımı yapılarak koordinasyon sağlanır. Buradaki koordinasyon sağlama, takım olabilmekte gizli.  Ne kadar uyumlu olunursa ekipler iş koordinasyonu bir o kadar rahat ve zevkli geçer.
-Bir projeye başlarken kriterleriniz nelerdir?
Projenin tasarım öyküsünden uygulamanın son noktasına kadar, bir yandan ince detaylarla oluşan konsept bütünlüğünü korumak için özen gösterirken, diğer yandan ihtiyaca göre fonksiyonun belirlenmesi, mekan kalitesinin yanında çevre etmenlere de önem vererek, teknolojiyi ve güncel yenilikleri bu anlamda tasarıma dahil ederek, belirlenen maliyet hesapları çerçevesinde projeyi tamamlamaktır.
‘HER PROJENİN KENDİNE ÖZGÜ DİLİ VARDIR’
-Projelerinizi tamamladığınızda mimari bir imza kullanıyor musunuz?

Birbirini tekrar etmeyen konsept ruhunu tattıran tasarımlar yapmak önceliğimiz. Her projenin kendine özgü bir tasarım dili vardır. Tasarım dili ile birlikte mimari çizgiye dikkat etmeye çalışıyoruz.
‘HER BÖLGEYİ KENDİ İÇİNDE DEĞERLENDİRMEK GEREKİR’
-Alanya’nın mimarisini ve bu alanda yapılan çalışmaları bir mimar olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

 Her bölgeyi aslında kendi içinde değerlendirmek gerekir. Şehir planına uygun, ihtiyaçları karşılayan, çevreye uyumlu, geçmiş kültürlerin izlerini taşıyan, modern çağa da uyum sağlayan yapıların olması gerekir. Eski betonarme yapılara oranla şu anki yapılan yapılar estetik ve mimari açıdan daha iyi. Günden güne gelişen teknoloji ve yaşam standartları, ihtiyaç ve istekler de tasarım ve çalışmalarda  etkili olmaktadır.
‘TASARIM DİLİ BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLAMALI’
-Sizin için mimari bir çalışmada olmazsa olmaz nedir?

Belirlenen  ihtiyaçları karşılaması,  fonksiyonel  olması önemli. Bununla birlikte tasarım dili ve bütünlüğü sağlaması
‘RENOVASYON VE RESTORASYON PROJELERİ DEVAM EDİYOR’
-Alanya’da özellikle kale bölgesinde restorasyon çalışmaları hızlandı. Binalar tarihi ‘Alanya Evi’ dokusu bozulmadan günümüze uyarlanıyor. Bu eski dokudaki evler sadece restorasyonda mı çalışılabilir yoksa boş arazide bu tarzda bir planlama yapılabilir mi?
 Kale bölgesi ve Alanya’nın mahallelerinde de görebileceğimiz koruma altındaki evler  butik otel , restoran , konut vb. olarak kullanılmaktadır. Tarihi dokuyu bozmadan renovasyon ve restorasyon projeleri devam etmektedir. Çok uzağa gitmeye gerek yok. Antalya ilimizde Kale İçi bölgesindeki yapılar ve kullanım şekilleriyle turizme kazandırılmıştır. 
‘ALANYA ÖRNEK PROJEYLE DEĞER KATILACAK’
Alanya’nın kale bölgesinde bulunan yapılar da turizme kazandırılmaya  başlamıştır. Konut olarak kullanılanlar ise yenilenmeye başlamış tarihi dokusu ile görsel bir şölen sunmaktadır. Yürüyüş yolları, tarihi yapıları restorasyonu ile hizmete açmaları ile daha değerli bir hale gelmiştir. Daha da değerlenecektir. Boş arazilerde Alanya’ya özgü mimari ve tarzda yapılar yapılması mümkün, örnek vermek gerekirse Bodrum denilince aklımıza beyaz renkli ,mavi pencereli evler geliyor. Alanya için neden olmasın? Konsept, tasarım dili ile Alanya tarihini kültürünü ve günümüz modern mimarisini birleştirerek Alanya’ya özgü yapılar yapmak mümkün. Mesela ilk olarak  Cumhuriyet Mahallesinde ada bazında kentsel dönüşüm projesi uygulanacak. Alanya’ya örnek bir proje ile şehrimize daha da değer katacak. Alanya evleri diye adlandırabileceğimiz günümüz ve gelecek nesillere iz bırakacak tarzda yapılar yapılabilir.
‘BİRKAÇ BAŞLIKTA DEĞERLENDİRMELİYİZ’
-Alanya’daki mimari çalışmalara önerileriniz olur mu?

Mimari çalışmaları aslında birkaç başlık altında değerlendirmek gerekir. Uzun bir konu ama kısaca şöyle söyleyebiliriz: Belli başlı gördüğümüz estetik ve ihtiyaçlardan dolayı , otopark sorunları, estetik açıdan çatı tipleri, güneş enerji ısı sistemleri ( su deposu ) görüntüsü gibi… Otopark ile ilgili artık her dairede birden fazla araç mevcut ve yapıların yapılmış olduğu parsellerde otopark çözülmesi mümkün olmayan yerlerde bodrum katlarda kapalı şekilde otopark zorunluluğu gelmelidir. Çatı tipleri ile ilgili Alanya evlerinden bahsetmiştik bunu da öncelikle bölgesel sonrasında ise tamamında ele almak gerekir. Güneş enerjisinden yararlanılarak sıcak su ihtiyacı için yapılan su depoları ve panelleri çatı içinde gizli şekilde yapılmasında zorunluluk  şartı koyarsak bundan sonraki yapılarda estetik açıdan düzeltmemiz mümkün olabilir. Bunları da yaparken şartları iyileştirmek ve yönetmeliklerde gerekli düzenlemeler yapmak önemli.
‘SÜREKLİ GELİŞMEYİ TAVSİYE EDERİZ’
-İleride bu alanı seçmek isteyen kişilere tavsiyeleriniz ne olur?

Mimarlık mesleğinde doğru adımların atılması, mimarın ve  içmimarların  kendini keşfetmesi ve sorgulaması, gezerek görerek okuyarak araştırarak kendilerini sürekli geliştirmelerini tavsiye edebiliriz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum