Meta Denetim Kurulu: İran dini liderine ölüm dilemek münasip

Facebook, Instagram ve Whatsapp'ın çatı şirketi Meta, "Hamaney'e ölüm" gibi İran dini lideri karşıtı gönderilerin silinmesi kararını tepkiler üzerine geri çekti.

Meta Denetim Kurulu: İran dini liderine ölüm dilemek münasip
11 Ocak 2023 - 14:49
Mark Zuckerberg'in patronu olduğu Meta, eylülden beri Mahsa Emini protestolarıyla sarsılan İran'da dini lider Ayetullah Ali Hamaney'e karşı atılan "ölüm" sloganlarının sosyal medyaya yansımalarının silinmesi kararından çark etti.

'Kahrolsun Hamaney manasında'
Meta tarafından finanse edilmesine rağmen bağımsız faaliyet gösterdiği iddia edilen ve kararları bağlayıcı olan Denetim Kurulu, "Hamaney'e ölüm" sloganı içerikli gönderilerin 'nefret söylemi oluşturmadığından sakıncalı olmadığına' karar verdi. Karar, ifadenin daha çok "Kahrolsun Hamaney" anlamında kullanıldığı, 'dolayısıyla şiddet içerikli tehditleri yasaklayan kuralı ihlal etmediği' gerekçesine dayandırıldı.

'Gerçek tehdit değil'
Denetim Kurulu, Mahsa Emini protestolarına atıfla şu değerlendirmeleri yaptı:
"İran'daki sosyal ve siyasi durum ve kamusal söylem bağlamında, 'Hamaney'e ölüm' sloganı 'Kahrolsun Hamaney' çizgisinde ele alınmalıdır. Mesele, retorik ve siyasi sloganla ilgilidir, gerçek bir tehdit anlamına gelmez."

'Kadın haklarını korumaya yönelik siyasi söylemi susturur'
"İran bağlamında Kurul, Meta'nın ifade özgürlüğüne saygı duymak için daha fazlasını yapması ve retorik tehditlerin kullanılmasına izin vermesi gerektiğine karar verdi. Bu vakanın da gösterdiği gibi, bunu yapmadaki başarısızlığı, kadın haklarını korumaya yönelik siyasi söylemin susturulmasına yol açtı."

YORUMLAR

  • 0 Yorum