Lavrov: Türkiye'deki seçimlerin adil, şeffaf ve dış müdahalesiz geçeceğinden eminim

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin adil olacağından ve üçüncü ülkelerin müdahalesi olmadan gerçekleşeceğinden emin olduğunu söyledi.

Lavrov: Türkiye'deki seçimlerin adil, şeffaf ve dış müdahalesiz geçeceğinden eminim
10 Mayıs 2023 - 13:59
Moskova'da Rusya, Türkiye, İran ve Suriye dışişleri bakanlarının gerçekleştirdiği dörtlü toplantının başında konuşan Lavrov, "Türk meslektaşlarımın genel seçimleri başarıyla yapmalarını temenni etmek isterim. Bildiğim kadarıyla seçimler yurtdışında halihazırda başladı. (Seçimlerin) Adil, şeffaf olacağından, herhangi bir dış müdahale olmadan Türk halkının iradesini ortaya koyma imkanı sağlayacağından eminim" dedi.
Türkiye'nin Rusya için iyi bir komşu ve önemli bir ortak olduğunun altını çizen Lavrov, "Ankara'nın uluslararası ve bölgesel otoritesinin son yıllarda ne kadar arttığını görüyoruz ve Türkiye'yle ikili işbirliğimizi daha da genişletme ve güçlendirme niyetindeyiz" ifadelerini kullandı.

'ABD, Şam'a karşı teröristlerden oluşan bir özgür Suriye ordusu hazırlıyor'
ABD'nin Fırat'ın doğusunda tek taraflı bağımsızlık ilan etmiş Kürt bölgelerine destek vermekten ve onların kurduğu silahlı oluşumlara silah pompalamaktan artık memnun olmadığını söyleyen Lavrov, "Edindiğimiz verilere göre ABD'liler, Rakka kırsalında yerel Arap aşiretlerin, IŞİD militanlarının ve diğer terör örgütlerinin üyelerinin yer aldığı sözde özgür Suriye ordusu kurmaya başladı" dedi.
Lavrov, Washington'un amacının ülkedeki durumu istikrarsızlaştırmak için bu teröristleri meşru Suriye hükümetine karşı kullanmak olduğunu belirtti.
Rusya ve Suriye ordularının bu konuyu kısa süre önce istişare ettiğini anlatan Lavrov, tarafların ortak eylem planı üzerinde anlaşma sağladığını ve tüm bu adımların başarılı olacağını umduklarını kaydetti.

'Suriyelilerin vatanlarına dönmesinin sağlanması temel ilkelerden biri'
Lavrov, Suriyeli sığınmacıların vatanlarına güvenli ve gönüllü bir şekilde dönmesine, yerlerinden edilen kişilerin daimi ikamet yerlerine taşınmasına katkı sunulmasının Moskova, Şam, Ankara ve Tahran için temel ilkelerden biri olduğunu söyledi.
'Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için yol haritası hazırlamayı öneriyoruz'

Lavrov, konuşması sırasında Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için yol haritası hazırlanmasını önerdi.
Rusya Dışişleri Bakanı, "Eğer bu metodolojiye karşı çıkmazsanız, bugünkü toplantımızın en iyi sonucu, uzmanlara bir sonraki bakanlar toplantısı için Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesine ilişkin, daha sonra ülkelerimizin liderlerine sunulacak bir yol haritası hazırlama talimatı verme konusunda mutabakat sağlanması olabilir" dedi.
Rus tarafının bu belgede dörtlü toplantının tüm katılımcılarının desteklediği, katılımcı ülkelerin tamamının egemenliğine, toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına ve birliğine, BM Şartı'nın hedef ve ilkelerine mutlak bağlılığın korunması gibi bir dizi ilke öngördüğünü kaydeden Lavrov, Türkiye ve Suriye arasındaki iyi komşuluk ilişkilerinin eşit düzeyde saygı ve karşı çıkarların gözetilmesi temelinde en kısa sürede yeniden tesis edilmesine ilgi duyduklarını vurguladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum