KOSTA RİKA KAHVESİ ÖZELLİKLERİ

Caturra, Catuai varyetelerine sahip Kosta Rika kahvesi aroma, kıvam ve lezzet olarak oldukça yumuşak ve temiz bir içime sahiptir.

KOSTA RİKA KAHVESİ ÖZELLİKLERİ
12 Nisan 2022 - 18:06
Üretimi 2.000.000 torba. Merkez Amerikan kahveleri içerisinde en çok tercih edilenidir, bunu nedeni kuvvetli asitliği, olgun ve temiz görünümü olmuştur elbette. Kosta Rika kahvesi genel olarak başkent San Joe‘nin çevresindeki şehirlerde yetiştirilir. En ünlü kahvenin üretildiği dört şehri San Marcos de TarrazuTres RiosHeredia ve Alajuela‘dır, ancak üretildiği bölgelerden ziyade bu bölgelerin deniz seviyesine olan yüksekliği kahvenin tadını belirlemedeki en önemli faktördür.

Kosta Rika’da kahveler çoğunlukla yetiştirildikleri çiftlik, arazi veya kooperatif üzerinden değerlendirilir. Genelde ihracatçılar bu bilgiye sahip olsalar da, Belle Vista ve La Minita gibi ünlü arazi kahvelerinin dışında, arada bir tüketiciye de geçer.

Orta Amerika kahveleri için standart niteliği taşıyan Kosta Rika kahveleri özellikle sahip olduğu parlaklığın yanı sıra sundukları kırmızı meyve aromaları ve yüksek kavrulma derecelerine müsait yapıları ile kendine hayran bırakmaktadır. Single origin anlamında takdir toplamanın yanı sıra tamamlayıcı olarak birçok blend içerisinde de yer edinmektedir.

Yürürlükteki çevre yasaları sebebiyle fermantasyon sonrasında artakalan atık su doğal bakterilerle işlenerek ülkenin deniz ve nehirlerine geri kazandırılmakta hatta kimi zaman bakterilerin oluşturduğu gazlar ısınma amacı ile değerlendirilmektedir. Bu ve buna benzer diğer projeler kahve kalite standartları ve sürdürülebilirlik çalışmaları için oldukça başarılı bir örnek teşkil etmektedir.


“Zengin Sahil” anlamında kelen Costa Rica, Orta Amerika’nın da en zengin ülkeleri arasında. Yerel tabiri ile “finca“ların dışında büyük kahve zincirlerine ait bir çok çiftliğinin de bulunduğu Kosta Rika’da kahveler ortalama 1200-1800 metre yükseklikte, yoğunlukla Tarrazu, Volcan Poas, Central Valley, Tres Rios, Heredia, Alajeula, Naranjo bölgelerinde yetiştirilmektedir. 
Farklı demleme yöntemlerini rahatlıkla deneyebileceğiniz Kosta Rika kahvesi olgun, temiz bir görünüme ve yüksek asiditeye sahiptir ve bu nedenle Merkez Amerika kahveleri arasında en çok tercih edilen kahveler arasında yer almaktadır. Yüz ölçümü olarak oldukça küçük bir ülke olmasına karşın önemli bir kahve ticaret potansiyeline sahip olan ülkede kahve özellikle başken San Joe ve çevresindeki şehirlerde yetiştirilmektedir. Volkanik toprakların ve kahve meyvesi için ideal ikliminin etkisi ile floral tatlara tutkun kahve severler için ilk sırada yer alan Kosta Rika’da en ünlü kahvenin üretildiği dört şehir San Marcos de TarrazuTres RiosHeredia ve Alajuela‘dır.
Genel olarak kahvenin sahip olduğu tatsal özellikler üretildiği bölgeden ziyade deniz seviyesinden ne kadar yüksek bir konumda yetiştirildiğine göre değişkenlik göstermektedirler. Ancak, Kosta Rika kahveleri için bu durum biraz değişkenlik gösterebilmektedir.

Kosta Rika
Kosta Rika, bir Orta Amerika ülkesidir. Kosta Rika adı İspanyolcada zengin sahil anlamına gelmektedir. Kuzeyde Nikaragua, güneydoğuda Panama ile komşudur. Batısında Büyük Okyanus, doğusunda ise Karayip Denizi vardır. Büyük Okyanus‘taki toprağı Cocos Adası Ulusal Parkı dolayısı ile Güney Amerika ülkesi Ekvador‘a komşu sayılmaktadır. Ayrıca Kosta Rika, ordusu bulunmayan az sayıdaki ülkelerden biridir.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum