Korkutan Corona virüs Tablosu: 19 günde 2100'den 4552'ye!

Vaka ve vefat sayıları çok hızlı artıyor. Verilerin şeffaflığı ve Bilim Kurulu üyelerinin etkinliği tartışılıyor. Hastaneler tüm kapasite salgınla mücadele ediyor. Kahramanca çalışan sağlık çalışanları yorgun.

Korkutan Corona virüs Tablosu: 19 günde 2100'den 4552'ye!
20 Kasım 2020 - 15:32 - Güncelleme: 20 Kasım 2020 - 16:47

Vaka ve vefat sayıları çok hızlı artıyor. Verilerin şeffaflığı ve Bilim Kurulu üyelerinin etkinliği tartışılıyor. Hastaneler tüm kapasite salgınla mücadele ediyor. Kahramanca çalışan sağlık çalışanları yorgun. Özetle; Türkiye de pandemi ile mücadelede kötü sınav veren ülkeler arasında. Peki bu noktaya nasıl geldik? Söz konusu tablodan nasıl çıkabiliriz?

Yanıtlar için uzman görüşlerine başvurduk. İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Pınar Saip ve İBB Bilim Kurulu Üyesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nilay Etiler sorularımızı yanıtladı.

Prof. Dr. Pınar Saip, 1 Kasım da 2 bin 100 olan günlük vaka sayısının 19 Kasım itibariyle 4 bin 552'ye yükselmesinin nedenlerine dair "Söz konusu rakamlar Sağlık Bakanlığı'nın tablosuna yansıyanlar. Bunların içinde testi pozitif olup evde takip edilenler ve testi negatif olup tedavi görenler yok. Gerçek tablonun bu rakamların çok üstünde olduğunu biliyoruz” diye konuşarak alarm veren artışların ana nedenlerini şöyle sıraladı:

1) Açılmanın kontrolsüz yapılması.
2) Koruyucu hekimliği önceleyen alt yapımızın yetersiz olması.
3) Havanın soğuması ile birlikte insanların kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirmek zorunda olması. Virüs kapalı ve kalabalık ortamlarda daha kolay yayılıyor.
4) Okulların yeterli önlemler alınmadan açılması.
5) İnsanların toplu olarak bulunduğu fabrikalarda, iş yerlerinde, alışveriş merkezlerinde, lokantalarda, toplu ulaşım araçlarında maske, fiziksel mesafe, yeterli havalandırma ve hijyen kurallarına uygun koşulların sağlanmaması.
6) İnsanlarda salgının bittiği algısının oluşması.
7) Ağır olmayan hastaların evlerde tedavi edilmesi, bu hastaların test sonucu çıkana kadar toplum içinde dolaşması.

"Ortada hiç salgın yokmuş gibi parti kongrelerinin, toplu açılışların yapılması toplumda salgına karşı duyarlılığı azalttı” diye konuşan Saip, “Yetersiz olsa da bazı kısıtlamaların yapılmış olması duyarlılığı arttıracaktır. Ne kadar çok insan hasta olursa maalesef o kadar çok ölüm olacaktır" dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum