Keloid nedir?

Keloid> bedenin doğal iyileşme sürecindeki bir bozukluk nedeniyle aşırı miktarda nedbe dokusu oluşmasıdır. Zararsızdır ama rahatsızlık yarattığı durumlarda tedavi edilmesi de olanaklıdır. Keloidler yanık ya da cerrahi girişim sonucu deride oluşan bağ dokusu kütleleridir. Ancak ağır bir akne ya da ufak bir kulak deldirmesiyle de oluşabilirler.

Keloid nedir?
09 Ekim 2020 - 17:10
Keloid Nedenleri
Keloidler gerçekte yarada iz oluşumuyla sonuçlanan doğal iyileşme süreçlerinin abartılı biçimleridir. Söz gelimi derideki bir çiziğin onarılmasında bir dizi olay yer alır. Önce yarada kan pıhtısı oluşur ardından bölünen hücreler ile damarlar boşluğu doldurmaya başlarlar. İyileşme nedbe dokusunu oluşturan bağ dokusunun yerleşmesiyle tamamlanır. Keloid bu bağ dokusunun aşırı miktarda yapılması sonucu kabarık şişkin bir iz ortaya çıkarmasıdır. Bazı insanlarda kalıtsal olarak keloide eğilim vardır. Keloidin oluşması gereken bağ dokusu miktarını ayarlayan yerel hormon ya da enzim mekanizmasındaki bozukluk sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Tedavi
Başlangıçta keloid yara üstünde yumuşak pembe bir kabarık biçimindedir. Zamanla beyazlaşıp sertleşir ve genellikle pençe biçiminde çevreye yayılan çıkıntılar yapar. Kulakta ise sarkan bir doku kütlesi halinde olabilir.
Tedavi
Keloidler selim olduklarındankanayıp yayılmadıklarından ve genellikle ağrısız olduklarından tedavi gerektirmezler. Doktorlar da kendi hallerine bırakılmalarından yanadır. Ancak derideki şişliklerinciddi hastalıkların belirtileri de olabileceklerinden mutlaka doktora gösterilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Bazı keloidlerbirkaç yıl geçince kendiliklerniden yumuşayıp düzleşirler. Ancak estetiği bozduğu ve huzursuzluk yarattığı durumlarda tedavi edilebilirler. Birçok keloidsteroit uygulamasıyla kolayca tedavi edilir. Ufak keloidler özel bir aletle dondurulur. Bu yöntemler de başarısız kalırsa ya da keloid çok büyüksecerrahi girişim gerekebilir. Cerrahinin bir sakıncasıyeni yarada da keloid oluşması olasılığıdır. Bu nedenle ameliyattan sonra radyoterapi gerekebilir.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum