Karabaş otunun faydaları nelerdir? Karabaş otu zayıflatır mı?

Karabaş otunu belki ilk defa duymuş olabilirsiniz. Daha çok Fransız lavantası ya da İspanyol lavantası olarak bilinir. Çünkü dünyanın farklı bölgelerinde yetiştirilen sağlık açısından inanılmaz faydalı bir bitki türüdür. Karabaş Otu nerede yetişir dersek, ülkemizde de tarihi Osmanlı dönemine dayanıyor, İstanbul, Kastamonu, Bolu, Giresun, Rize, Kırıkkale illerinde doğal ortamlarda yetiştirilmektedir.

Karabaş otunun faydaları nelerdir? Karabaş otu zayıflatır mı?
27 Temmuz 2020 - 14:05
Dalı yeşil, çiçeği mor renkte olan karabaş otu A ve C vitamini bakımından zengindir. Karabaş otunun faydaları nelerdir? Sorusunun yanıtını merak ettiğinizi biliyoruz. Diyet yapanlar “Karabaş otu zayıflatır mı?” Sorusuna yanıt arıyorlar. İşte karabaş otunun faydaları…
Daha çok süs bitkisi olarak kullanılan karabaş otu kalsiyum ve demir içererek hem kemik gelişimini destekler hem de kansızlığa iyi gelmektedir. Sadece bunla da kalmayıp magnezyum ve potasyum içeriği ile de vücudun gerekli besinleri elde etmesini sağlar. Geçmiş tarihte birinci dünya savaşında yaraları tedavi etmek için karabaş otundan faydalandıkları tarih kitaplarında yer almıştır. İlkbahar mevsiminde ortaya çıkan ve mor çiçek açan, hoş kokulu karabaş otu kozmetik alanında da ön plana çıkmaktadır. Karabaş otu nasıl tüketilir? Sorusunu yanıtlayacağız. Karabaş Otu ne kadar süre kullanılmalı? İşte yanıtı…
KARABAŞ OTU FAYDALARI
Karabaş otunun inanılmaz faydaları var. Karabaş otu keşfedildiği tarihten bu yana alternatif tıp yöntemi olarak kullanılmıştır. İnsan sağlığı için inanılmaz faydası olan karabaş otunun yararlarını maddeler halinde sıralayalım:
Romatizmal ağrılara karşı rahatlama sağlar.
Damar genişleticidir.
Beyindeki tümörlerin ilerlemesini yavaşlatır.
Depresyona iyi gelir. Ayrıca anksiyete gibi hastalıkları önler.
Tansiyonu düşürür.
Kan dolaşımını düzenler.
Kan sulandırıcı özelliği vardır.
Çok iyi balgam söktürücüdür.
İdrar yolları iltihapları tedavisinde kullanılır.
Yara iyileştirme de kullanılır.
Ağrı kesici özelliği vardır. Baş ağrısına iyi gelir.
Uykusuzluk sorununa iyi gelir.
Sara ve astım gibi rahatsızlıklara karşı yatıştırıcı özelliği vardır.
Egzama tedavisinde kullanılır.
Sindirim sistemini destekler ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
Kas ağrıları çekenlere iyi gelir.
Kalp sağlığı için faydalıdır.
Soğuk algınlığı hastalığı tedavisinde kullanıır.
Hazımsızlığa, kabızlığa ve mide gazına karşı iyi gelmektedir.
Mide bulantısını azaltır.
Migren tedavisinde diğer bitkilerle birlikte kullanılır.
Damar tıkanıklığına iyi gelir.
Kanserli hücre oluşumunu yavaşlatır.
Hafızayı güçlendirir.
Kanserli hücrelerin çoğalmasını yavaşlatır.
Zekayı ve hafızayı güçlendirir
Zihinsel yorgunluğu ve akıl karışıklığına karşı iyi gelir.
Vücut direncini arttırır.
Kötü kolesterol seviyesini dengeler.
Kalp damar hastalıklarını önler.
Karabaş otu zayıflatır mı?
Diyet yapanlar en çok diyet çaylarını tercih etmektedir. Karabaş otu da diyet yapanlar için şifa kaynağıdır. Ödem söktürücü, sindirim sistemi düzenleyici, bağırsak sistemi çalıştırıcı özellikleri ile zayıflamak isteyenlerin tercihi olmuştur. Karabaş otu çayını diyet listenize ekleyebilirsiniz.
Karabaş otu sigara bıraktırır mı?
Karabaş otunun bir diğer bilinmeyen özelliği ise sigara bıraktırıcı özelliğidir. Sigara bırakmak isteyenler uzman kontrolünde düzenli karabaş otu kullanarak sigaradan kurtulabilir hem de sigaranın verdiği zararları azaltabilirler. Ayrıca hoş kokusu ile de ağız kokusunu önler.
Karabaş otu nasıl tüketilir?
Karabaş otunun birçok tüketim şekli vardır. Karabaş otu, çayı, yağı bunlardan en çok tercih edilenidir. Genel olarak çayı yapılarak kolay bir tüketim yapılabilir. Karabaş otu çayı hazırlamak için yaklaşık bir litre civarında suyu kaynatın. Ortalama 20 gram karabaş lavantasının yaprağı ile çiçeğini kaynamış suyun içine atın 15 dakika bekletin. Demlendikten sonra içebilirsiniz.
Karabaş otu ne kadar süre kullanılmalı? Sorusu da önemlidir. Çayını günde en fazla 2 bardak olacak şekilde tüketebilirsiniz. 2 bardak sınırını aşmamanız gerekir.
KARABAŞ OTUNUN ZARARLARI
Karabaş otunun yararları olduğu gibi zararları da vardır. Magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir açısından zengin olan karabaş otu aşırı tüketildiği zaman vücutta ihtiyaç fazlası besinler olacağı için insan sağlığı için zararlı olacak etkenlere yol açar. Ayrıca alerjik reaksiyonları olanlar kesinlikle tüketim yapmaması gerekir. Bunun için kimlerin karabaş otu tüketmemesi gerektiği konusunda yazı hazırladık.
Karabaş Otunu kimler kullanamaz?
Hamile kadınlar
Emziren anneler
Kronik hastalıkları olanlar
Alerjik reaksiyonlara karşı dirençsiz olanlar
Böbrek hastaları
Potasyum oranı yüksek olanlar
Karabaş Otu tansiyonu yükseltir mi? Sorusu da merak edilenler arasında. Karabaş otu tansiyon düşürücü özelliği ile bilinir. Fakat çok aşırı tüketimlerde tansiyonu yükseltebilir. Bu yüzden kullanım oranına dikkat edilmelidir.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum