Kara Lahana Çorbası Dünyanın en kötü yemekleri listesine girdi

Gastronomi dünyasının prestijli platformlarından biri olan Taste Atlas, küresel mutfaklardan çeşitli yemekleri değerlendirerek dünyanın en az beğenilen 100 yemeğini belirledi.

Kara Lahana Çorbası Dünyanın en kötü yemekleri listesine girdi
18 Aralık 2023 - 18:30 - Güncelleme: 18 Aralık 2023 - 19:25

Taste Atlas tarafından 2023 Dünya’nın en kötü 100 yemeği açıklandı. Gastronomi dünyasının prestijli platformlarından biri olarak kabul edilen TasteAtlas, küresel mutfaklardan çeşitli yemekleri değerlendirerek dünyanın en kötü 100 yemeğini seçti.

İlk sırayı, İzlanda'nın ulusal yemeği olan "Hákarl" isimli tütsülü köpek balığı eti almış durumda.

Hákarl, İzlanda'nın geleneksel Grönland köpek balığı ve diğer uyuyan köpek balıklarından elde edilen etiyle yapılan bir yemektir. Bu ilginç lezzet, okurların oylarıyla dünyanın en kötü yemekleri arasında birincilik kazanmış.

İkinci sıradaysa İsrail'den "Yeruşalmi Kugel" var. Bu güveç, karamelize şekerle kaplanmış ince pişmiş eriştelerden oluşan bir lezzet sunmaktadır. Ancak, ilginç bir şekilde, bu özel yemek dünya genelinde ikinci en kötü olarak sıralanmış.

Hakarl- İzlanda
Dünyanın en kötü yemeği listesinin ilk sırasında İzlanda'dan tütsülü köpek balığı eti 'Hákarl' aldı. Yemekle ilgili verilen bilgide "Hákarl, İzlanda'nın iyileştirilmiş köpekbalığı etinden, yani Grönland köpekbalığı ve diğer uyuyan köpek balıklarından yapılan ulusal bir yemek" notu düşülmüş.

Yeruşalmi Kugel- İsrail
Listenin ikinci Karamelize erişteyle yapılan yeruşalmi kugel adlı yemek yer alıyor. Kek görüntüsünde yumurtalı, peynirli ve tuzlu bir yemek.

Ramen burger- ABD
Ramen ve yumurtayla hazırlanan ramen burger listenin üçüncü sırasında yer aldı.

Sklandrausis- Litvanya
Dördüncü sıradaysa, Litvanya'da Sklandrausis var. Sklandrausis, 16. yüzyıldan bu yana bölgede hazırlanan tarifi Letonya'dan gelen bir turta.

Chapalele- Şili
5. sıradaki Chapalele ise patates ve un olmak üzere sadece iki ana malzemeyle yapılan bir Şili ekmeği.

Calskrove- İsveç
İsveç icadı pizza Calskrove listesnin 6. sırasında yer aldı. Görünüşe bakılırsa yemeğin iştah açtığını söylemek  zor. Bu dev yemek, İsveç'in Skellefteå kasabasındaki Tre Kronor restoranının keşfi. Hamburger (ekmek, soslar ve soslarla birlikte) ve patates kızartmasıyla doldurulmuş pizzadan oluşuyor.

Lahana Çorbası- Türkiye
Listenin 7. sırasında yer alan lahana çorbası, 2,3 puanla seçilmiş. Türkiye'nin Ordu ili ile adını duyuran lahana çorbası, kötü yemek seçilerek şaşkınlık yarattı.

İki Türk lezzeti listede de yer alsa da TasteAtlas'ın yayımladığı "Dünyanın en iyi 100 yemeği listesine 8 Türk yemeği girdi. Türk yemekleri arasında en iyi seçilen yemeğimiz ise "Cağ Kebabı" oldu.

20. Cağ Kebabı

37. İskender Kebap

38. Mantı

60. Döner Kebap

70. Adana Kebap

72. Mercimek Çorbası

77. Hünkar Beğendi

89. Tombik Döner

Karadeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden olan Kara Lahana Çorbası da en kötü 100 yemeğin arasında 7. sırayı aldı. En kötü yemekler arasında seçilen Kara Lahana Çorbası Rizeliler tarafından tepkiyle karşılandı.
En kötü yemekler arasında yer bulan karalahana çorbası Rizeliler tarafından tepkiyle karşılandı. Rize Ülkü Ocakları İl Başkanlığı da listeye tepki göstererek, sokakta karalahana çorbası dağıttı.



Rizeliler tarafından ilgi gören etkinlikte yarım saatte 1000 kase çorba dağıtıldı.
Rize Ülkü Ocakları Başkanı Mehmet Ali Yılmaz yaptığı açıklamada, “Rize Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı olarak eğitime önem verdiğimiz gibi değerlerimize ve kültürümüze de önem veriyoruz.
Hiç kimsenin bölgemize özgü yöresel yemeğimizi karalamasına izin vermeyiz"
 dedi.

“Rize’de de ben sevmiyorum diyeni görmedim”

Rize’de Kara lahana çorbasını sevmeyenin bulunmadığını söyleyen Osman Kubilay Küçükmustafa, “Şimdi bakacak olursak damak zevkine göre olan bir şey. Doğu Karadeniz’de tercih edilen bir yemek. Hemen hemen Rize’de, Trabzon’da, Artvin’de sofralarda bulunur. Kara Lahana Çorbasının 7. sırada olması gayet garip. Kara Lahana’yı dünyada kaç kişi yemiş acaba. Biz çocukluğumuzdan beri sofralarımız bulunur. En çok yediğimiz yemekler arasındadır. Şimdiye kadar damak zevkime hiç hitap etmediği olmadı. Rize’de de ben sevmiyorum diyeni görmedim. Gençlerde tüketiyor. Bizim yaş gruplarımız genelde yemek seçer ama ben Kara Lahanayı yemeyen görmedim. Sıralamanın gözden geçmesi lazım” diye konuştu.

“Bu sırayı verenlerin lahana yediği yok”

Yapılan sırada kara lahananın tadına bakmış birinin olmadığını düşünen Mehmet Terzi, “Bu sırayı verenlerin lahana yediği yok. Bence onlar hiç lahanayı da görmediler. Sadece uzaktan estirdiler. Böcekleri yiyorlar iyi oluyor. Uzak Doğu’da böcek yemek serbest. Mesela salyangozu ben gördüğüm zaman midem bulanıyor. O yemeğe iyi diyen lahanaya laf etti. Onlar saçmaladı. Onların mutfak lezzeti yok. Onlar ne mutfak gördü, ne doğru dürüst yemek yemişler. Onların yedikleri salyangoz, solucan yiyor. Onlar bunları yer başka yedikleri bir şey yok. Hele mısır ekmeği ile çok güzel oluyor. Ben onu ne Adana kebabına değişirim. Bizim lahana çorbamız değişilmez. Dedelerden gelen bir yemektir” ifadelerini kullandı.

“Lahana çorbası dünyanın en iyi yemeğidir”

Kara Lahanadan yapılan çorbanın en iyi yemek olduğunu ifade eden İbrahim Bayraktar, “Lahana çorbası dünyanın en iyi yemeğidir. Kim diyor bunları. Japonlar mı diyor. Bizim yöresel yemeğimizdir. Yemediklerinden ötürü öyle seçilmiştir. Bir kez yeseler görürler” şeklinde konuştu.

“Nasıl su hayatsa bizim içinde lahana hayattır”

Lahanadan vazgeçilemeyeceğini belirten Veysel Bayraktar, “Bence onu söyleyenler Rize’ye haksızlık etmiştir. Biz her yörenin yemeğine saygı duyarız. Lahanaya laf yok. Rize’nin on numara yemeğidir. Lahanadan vazgeçilmez. Nasıl su hayatsa bizim içinde lahana hayattır” diye konuştu.

“Dedelerimizden gelme bir yemektir”

Kara Lahana çorbasının dedelerden gelen bir yemek olduğunu söyleyen Şaban Taylan, “Kara Lahana çorbası dünyanın en iyi yemeğidir. Çok da severim. Hele mısır ekmeği ile çok güzel olur. Olsa da yesek. Eski devirler geçti. Dedelerimizden gelme bir yemektir. Vazgeçilir mi bu yemekten, daha eve bir tencere daha var” dedi.


YORUMLAR

  • 0 Yorum