İranlı Nükleer Fizikçi Muhsin Fahrizade Tahran'da Öldürüldü.

İran'ın nükleer programının kilit isimlerinden kabul edilen Muhsin Fahrizade, Tahran’da aracına düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti. Tahran, saldırıda İsrail’in parmağı olabileceğini açıkladı.

İranlı Nükleer Fizikçi Muhsin Fahrizade Tahran'da Öldürüldü.
28 Kasım 2020 - 16:04

Batı ülkelerinin uzun süredir gizli bir nükleer bomba programını planladığından şüphelendiği İranlı nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade, Tahran yakınlarındaki bir pusuda öldürüldü. Suikastın, Donald Trump'ın başkanlığının son haftalarında İran ile Batı arasında gerilimi arttırması bekleniyor.

Devlet televizyonu İran Silahlı Kuvvetleri’nin "Maalesef, sağlık ekibi Fahrizade’yi hayata döndürmeyi başaramadı ve birkaç dakika önce, bu yönetici ve bilimadamı, yıllarca süren çaba ve mücadelenin ardından yüksek şehitlik statüsüne ulaştı" açıklamasını paylaştı.

Devrim Muhafızları’na yakın kabul edilen yarı resmi Fars haber ajansı, saldırının başkent Tahran'ın hemen doğusundaki küçük bir şehir olan Abserd'de gerçekleştiğini söyledi. Tanıkların bir patlama sesini ve ardından makineli tüfek ateşini duyduğunu bildiren ajans, Fahrizade’nin korumaları da dahil olmak üzere diğer yaralıların da yerel bir hastaneye kaldırıldığını kaydetti.

Yarı resmi haber ajansı Tesnim de Fahrizade ve korumalarını taşıyan bir araca ateş etmeden önce "teröristlerin başka bir arabayı da havaya uçurduğunu’’ bildirdi.

Saldırıyı henüz üstlenen olmazken İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, bilimadamının öldürülmesinin İsrail'in rolüne dair "ciddi göstergeler" olduğunu iddia etti. Zarif açıklamayı Cuma günü Twitter'da yaptı.

Zarif, "Teröristler bugün önemli bir İranlı bilimadamını öldürdü. Bu korkaklık - İsrail'in rolüne dair ciddi belirtilerle birlikte - faillerin çaresizce savaş çığırtkanlığını gösteriyor’’ ifadelerini kullandı.

İran devlet medyasına göre ülkenin dini Ayetullah Ali Hamaney’in askeri danışmanı Hüseyin Deghan, saldırganların arabasına ateş açması sonrası ağır yaralanan ve hastanede ölen bilimadamının katillerinden intikam alınacağı sözü verdi.






YORUMLAR

  • 0 Yorum