İran'da virüs ölümleri bir haftada 3. kez rekor seviyeye ulaştı

TAHRAN, İran (AP) - Bir hafta içinde üçüncü kez İran Çarşamba günü, 279 kişinin ölümü ve 4.830 yeni vaka ile koronavirüsten yeni ölümler ve enfeksiyonlar açısından en yüksek tek günlük rekorunu kaydetti.

İran'da virüs ölümleri bir haftada 3. kez rekor seviyeye ulaştı
17 Ekim 2020 - 15:32

Sağlık Bakanlığı sözcüsü Sima Sadat Lari, 83 milyondan fazla nüfusa sahip İran'ın Orta Doğu'daki en kötü salgınla mücadele ettiğini açıkladı. Şubat ayında ilk virüs vakalarının duyurulmasından bu yana, ülkede 513.000'den fazla doğrulanmış vaka ve 29.300'den fazla ölüm gerçekleşti.

Geçtiğimiz haftalarda İran, günlük ölüm ücretlerinin şimdiye kadarki en yüksek seviyelerine çıktığını gördü ve hükümet yetkilileri, ABD yaptırımlarından ağır darbe alan ekonominin krater haline gelme korkusuyla tam bir kilitlenmeye direnmeye devam ederken artan endişelere yol açtı.

Çarşamba günü İran, virüsün yayılmasını önlemek için Tahran'ın başkenti ve kutsal Meşhed şehri de dahil olmak üzere beş büyük şehre gidiş-dönüş seyahat yasağı ilan etti. Sağlık Bakanlığı sözcüsü Kianoush Jahanpour eyalet televizyonuna verdiği demeçte, seyahat yasağının Cumartesi günü dini bir bayram öncesinde riskleri azaltmayı amaçladığını söyledi. İran'ın hafta sonu Perşembe ve Cuma günleri.

Plana göre polis, plakaları girdikleri şehirle eşleşmezse, araçların beş şehre girmesini durduracak. Pek çok İranlı, İran'ın en kutsal Şii bölgesi olan İmam Rıza'nın mezarını ziyaret etmek için Tahran'ın yaklaşık 900 kilometre (560 mil) kuzeydoğusundaki Meşhed'e seyahat ediyor.

Koronavirüs, birçok yaşlı erkeği içeren İran hükümetinin en üst düzeylerine de sıçradı. Yakın zamanda enfekte olanlar arasında ülkenin atom enerjisi örgütü başkanı da yer alırken, İran'ın bütçe ve planlamadan sorumlu başkan yardımcısı Pazar günü pozitif test etti.

Mart ayında virüs için pozitif test yapan ve kitlesel ölüm raporlarını reddeden Sağlık Bakan Yardımcısı Iraj Harirchi Çarşamba günü eyalet televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkenin gerçek ölüm oranının bildirilen rakamların yaklaşık iki katı olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan ölü sayısının, test sonucu pozitif çıkanlara dayandığını söyledi. Harirchi, hastanelerde COVID-19 vakası olarak tedavi edilen ancak test edilmeyen, testleri yanlış negatif olarak çıkan veya semptomları Dünya Sağlık Örgütü tarafından listelenenlerle aynı olmayan çok sayıda hasta olduğunu ekledi. bu nedenle resmi sayılarda sayılmaz.

Yine Çarşamba günü Birleşik Arap Emirlikleri, 1.431 yeni enfeksiyonla arka arkaya ikinci gün rekor sayıda koronavirüs vakası bildirdi. Dosya yükü, ülkedeki toplam sayıyı 450 ölüm dahil 110.000'in üzerine çıkarıyor.

Yetkililer kısıtlamaları gevşetip okulları yeniden açtıkça, kaydedilen enfeksiyonlar son haftalarda yeniden arttı. Bölgenin iş merkezi olan Dubai, kısa süre önce havalimanını uluslararası seyahat edenler için yeniden açtı. Agresif bir test kampanyasının ortasında gelirken, yükseliş eğilimi, yetkililerin ülkenin turizme büyük ölçüde bel bağlayan bölümlerinde tecritleri yeniden tesis edebileceğine dair korkuları artırdı.

Bu arada Irak'taki hükümet rakamlarına göre, Irak'ta koronavirüse bağlı ölümler 347.000'den fazla doğrulanmış vaka arasında 10.000'i aştı. Ülke, Ağustos ayından bu yana iki kat artarak son aylarda yaşanan vakalarda artışla boğuşuyor.

Günlük virüs vakaları, Irak'taki bazılarını, 5.000'lik yaz sonu zirvesinden itibaren günde ortalama 3.000-4.000'e düşürdü. Ancak Bağdat ve Irak'ın güneyindeki doktorlar, hafif ila orta derecede virüs semptomları gösteren hastalar genellikle evde kaldığı ve COVID-19 testi yapılmadığı için gerçek sayıların daha yüksek olabileceğini söyledi.

Missan'da güney Irak'ta bir doktor olan Qassem Jawad, "Vaka sayıları bilinenden çok daha yüksek, çünkü birçok insan COVID-19 semptomları gösterdiklerinde, test yapmadan evlerinde kendilerini karantinaya alıyorlar" dedi. .

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum