İmmün yetmezliği nedir, kimler risk altında?

İmmün yetmezlik bozuklukları vücudunuzun enfeksiyonlar ve hastalıklarla savaşmasını engeller. Bu tür bir rahatsızlık, virüsleri ve bakteriyel enfeksiyonları yakalamanızı kolaylaştırır.

İmmün yetmezliği nedir, kimler risk altında?
11 Eylül 2020 - 14:54

İmmün yetmezlik bozuklukları vücudunuzun kendini bakterilere, virüslere ve parazitlere karşı savunma yeteneğini bozar. İki tür immün yetmezlik bozukluğu vardır: doğuştan (birincil) ve edinilmiş olanlar (ikincil). Bağışıklık sisteminizi zayıflatan herhangi bir şey, ikincil bir bağışıklık yetmezliği bozukluğuna yol açabilir. Edinilmiş bozukluklar, doğumsal bozukluklardan daha yaygındır.

Bağışıklık sisteminiz aşağıdaki organları içerir: Dalak, bademcikler, kemik iliği ve lenf düğümleridir.

Bu organlar lenfositler yapar ve salgılar. Bunlar, B hücreleri ve T hücreleri olarak sınıflandırılan beyaz kan hücreleridir. B ve T hücreleri, antijen adı verilen istilacılarla savaşır. B hücreleri, vücudunuzun algıladığı hastalığa özgü antikorlar salgılar. T hücreleri yabancı veya anormal hücreleri yok eder.

B ve T hücrelerinizin savaşması gerekebilecek antijen örnekleri şunları içerir: Bakteri, virüsler, kanser hücreleri ve parazitler.
Bir immün yetmezlik bozukluğu, vücudunuzun bu antijenlere karşı kendini savunma yeteneğini bozar.

YORUMLAR

  • 0 Yorum