İkinci el aracın değeri nasıl belirleniyor?

Hızlı bir biçimde yükselen ikinci el araç fiyatları; devletin almaya çalıştığı önlemlere rağmen yükselişini devam ettiriyor.

İkinci el aracın değeri nasıl belirleniyor?
10 Eylül 2020 - 12:31

İkinci el araç piyasasında alım ya da satım gibi işlemler gerçekleştirmek isteyen tüketicileri oldukça büyük bir kafa karışıklığına iten ekonomik kararsızlık, ikinci el araçlar için fiyat belirlemeyi de bir hayli zorlaştırıyor. Piyasada bazı araç sahipleri araçlarını hemen satabilmek için pazarın altında fiyatlar belirlerken çoğu satıcı; enflasyon ve kur gibi ekonomik verilerdeki artışa paralel bir biçimde araçlarının fiyatını yukarı çekiyor.

İKİNCİ EL ARACIN DEĞERİ NASIL BELİRLENİR?

Diğer sektörlerde de olduğu gibi fiyat belirleyebilmek için öncelikle yapılması gereken iş, pazar araştırması. Piyasadaki diğer ikinci el araçların fiyatı hakkında bilgi sahibi olmak, alıcı ya da satıcının kendi işlem yapacağı aracın değeri hakkında da genel bir tahmin yürütebilmesini sağlar.

İkinci el bir aracın değeri belirlenirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise aracın çeşitli özellikleri hakkında bilgi sahibi olmaktır. Aracın model yılının ne olduğu, segmenti ya da kaç kilometrede olduğu gibi veriler, aracın fiyatı üzerinde oldukça önemli belirleyicilerdir. Bunlara ayrıca aracın hasar kaydı olup olmaması da ilave edilebilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum