HONDURAS BÜYÜKELÇİSİ CHINCHILLA, ATO BAŞKANI BARAN'I ZİYARET ETTİ.

HONDURAS’TAN YATIRIM VE İŞBİRLİĞİ DAVETİ Honduras Büyükelçisi Mauricio Bueso Chinchilla, Honduras’ın Ankara Fahri Konsolosu, Sağlık ve Turizm Eski Bakanı Bülent Akarcalı ile birlikte Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’ı ziyaret ederek, iki ülke arasındaki yatırım ve ticari iş birliğini geliştirme konusunda yapılabilecek çalışmaları ele aldı.

HONDURAS BÜYÜKELÇİSİ CHINCHILLA, ATO BAŞKANI BARAN'I ZİYARET ETTİ.
22 Mart 2024 - 12:47
ATO Başkanı Baran’ın makamında gerçekleşen görüşmeye, ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay, ATO’nun 46 No’lu Yassı Demir Çelik Ürünleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Ramazan Yılmaz ile OSTİM Sanayici ve İş İnsanları Derneği (OSİAD) Başkanı Süleyman Ekinci, Sarsılmaz Silah Pazarlama Müdürü Hüseyin Emre Sezer, Pazarlama Uzmanı Murat Yetim, Turaç Dış Ticaret Müdürü Hakan Ergöl, ⁠Serhat Haddecilik Temsilcileri Şeref Ocak ve Tuğçe Büyükbektaş yer aldı. Ziyareti hakkında bilgi veren Büyükelçi Chinchilla, 10 milyon nüfuslu Honduras’ın, ilk kadın Cumhurbaşkanı Xiomara Castro’nun seçiminden bu yana, Honduras’a uluslararası arenada saygın bir yer kazandırmak üzere çalışmalar yürüttüklerini anlatarak, “Cumhurbaşkanımız beni bu yüzden gönderdi. Yatırıma ihtiyacımız var” dedi. 

Honduras’ın dış ticaretinde kahvenin önemli bir yeri olduğunu belirten Büyükelçi, küresel ısınma nedeniyle Panama kanalında yaşanan kuraklığa karşı alternatif çözümler arandığını, bunlardan birinin de Honduras’tan geçen demiryolu ağı olduğunu anlattı. Büyükelçi, Türkiye ile inşaat, demir-çelik ve savunma sanayi alanlarında yatırım ve ticari işbirliğini geliştirmek istediklerini söyledi. 



ATO Başkanı Gürsel Baran da konuşmasında, Honduras ile coğrafi uzaklık ve bir birini yeterince tanımama nedenleriyle ticari ilişkilerin yeterince geliştirilemediğini ancak bu durumun Türkiye’nin Orta Amerika Entegrasyon Sistemi’ne 2015 yılında bölge dışı gözlemci üye olması ile değişmeye başladığını kaydetti. Honduras’ın Türkiye’nin Orta Amerika’daki dördüncü ticaret ortağı olduğunu bildiren Baran, ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilebileceğini söyledi. Türkiye’nin demir çelik üretiminde Avrupa 2’ncisi, dünya 7‘incisi olduğuna dikkat çeken Baran,  “Honduras’ın 25 milyar dolarlık dış ticareti içerisinde ülkemizle yapılan 42 milyon dolarlık ticaret çok düşük bir seviye. Bu rakamı yükseltmek için elimizden gelen gayreti sarf etmeye hazırız. Her iki üyenin menfaatleri doğrultusunda ilişkilerimizin gelişeceğine inanıyorum” diye konuştu. 



Savunma sanayi ve demir çelik alanlarında çok sayıda ülkeye ihracat gerçekleştiren firma temsilcilerinin, Honduras ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda görüşlerini paylaştığı toplantıda, Honduras Fahri Konsolosu Bülent Akarcalı da, Honduras ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi yönünde yapılabilecek çalışmalar hakkında bilgi verdi. Akarcalı, iki ülke arasında imzalanacak Serbest Ticaret Anlaşması’nın mevcut ticaret hacminin artmasına katkı sağlayacağını dile getirdi. 



 

YORUMLAR

  • 0 Yorum