Hemofili hastaları sürekli yürümeli

Düzenli egzersiz, hemofili hastalarında eklem sağlığının korunmasına destek oluyor, kanama sayısını azaltarak eklemlere hasar vermesini engelliyor. Hemofili hastaları pandemi de olsa yürümekten asla vazgeçmemeli.

Hemofili hastaları sürekli yürümeli
18 Eylül 2020 - 01:11
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi nadir görülen bir kan hastalığı olan hemofili hastalığının yönetimini de zorlaştırıyor. Bu süreçte, kronik hastalığa sahip birçok kişi gibi hemofilili bireyler de tedavi süreçlerinde çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kalıyorlar. Ege Hemofili Derneği ve Ege Hemofili Konseyi Üyesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Kazım Çapacı ile hemofili hastalığı hakkında konuştuk…
 Kalıtsal bir hastalık olan hemofili, kanın pıhtılaşmasında görevli olan bazı faktörlerin eksikliği nedeniyle görülür. Hastalığın en belirgin bulgusu olan kanamalar, ciddi travmalar ya da cerrahi girişimler sonrası, ağır olgularda ise belli belirsiz şiddetteki küçük travmalarla kendiliğinden ortaya çıkabilir.
KASLAR ZAYIFLIYOR
 Hemofili rehabilitasyonunda düzenli egzersiz çok önemli. Düzenli egzersizler, eklem sağlığının korunmasına destek olup, kanama sayısında azalma sağlıyor; böylece kanamaların eklemlere geri dönüşümsüz hasar vermesini de engelliyor. Bu egzersizlerin başında güçlendirme ve germe egzersizleri geliyor. Bunun için de en ideal ve uygulanabilir aktiviteler arasında yürüyüş ve yüzme sporları sayılabilir. Yüzme; tüm kas ve eklemleri güçlendirirken, eklemler üzerine yük bindirmediğinden kanama riskini neredeyse hiç artırmayan bir egzersiz tipi. Bu nedenle de tüm hemofilililer için en güvenli, en yararlı egzersiz türü olarak dikkat çekiyor.
 Pandeminin başlamasıyla birlikte aylardır eskiye nazaran daha hareketsiz kalan tüm kronik hastaların tedavisinde olduğu gibi, bu süreç hemofili hastalarının tedavilerini de olumsuz yönde etkiledi. Pandemi döneminde özellikle kronik hastalıklara sahip olanlar için kalabalıktan uzak durarak fiziksel temas mesafesine dikkat etmek, kesinlikle maske kullanmak, el temizliğine hassasiyet göstermek çok önemli elbette. Ancak hareketsiz kalındığında kasların kısa sürede zayıflayacağı ve zayıflayan kasların da eklemlerin korunmasındaki rollerini kaybedebileceği unutulmamalı.
 Bu açıdan evde yapılacak düzenli egzersizlere ek olarak, kalabalıktan uzak durarak parklarda yapılacak yürüyüş ya da yüzme gibi bireysel egzersizler bu dönemde yararlı olacaktır. Egzersiz yapmak, aslında kazanılması zor, ancak kısa sürede kaybedilebilecek bir alışkanlık. Bu alışkanlığın kazanılıp böyle zorlu dönemlerde de sürdürülmesinin önemi oldukça büyük. Bu nedenle de ev izolasyonunun sizleri egzersizden uzaklaştırmasına izin vermeyin. WEB SİTESİNDEN TAKİP EDEBİLİRLER
 Pandemi döneminde acil durumlar dışında hastanelere gitme konusunda endişe duyan hemofilili bireyler, kafalarında oluşan soru işaretlerini gidermek için bilgilendirme amaçlı aktif çalışmalar yapan Hemofili Federasyonu'nun web sitesini takip edebilirler.
 Buna ek olarak, bu hastaların ihtiyaçları olan doğru bilgileri sunmak üzere Türkiye'nin bu alandaki en önemli iki sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Hemofili Derneği ve Hemofili Federasyonu'nun bir araya gelerek endüstrinin desteği ile hayata geçirdikleri www. hemdenasil.com isimli web sitesi ve sosyal medya platformları, hemofilili bireyler ve yakınları için yine birçok bilgiye ulaşabilecekleri iyi bir kaynak.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum