Google'ın yeni yapay zekası Gemini

Google yeni yapay zeka modeli Google Gemini'yi resmi olarak tanıttı. Tanıtımın ardından birçok kişi yapay zekanın nasıl kullanıldığını ve özelliklerini merak etmeye başladı.

Google'ın yeni yapay zekası Gemini
09 Aralık 2023 - 16:35
ABD'li teknoloji devi Google yeni yapay zeka modeli Google Gemini'yi duyurdu. OpenAI'ın ChatGPT dil modeline rakip olması beklenen modelin tanıtılmayacağı iddia ediliyordu. Ancak Google bir değişiklik yaparak yeni yapay zeka dil modeli Gemini'yi tanıttı.

Gemini Pro'ya Google'dan nasıl erişilir?
Bard içindeki Gemini'den faydalanmak için bir Google hesabına ihtiyacınız olacak. Bard’a ulaşmak basit; tarayıcınızda web sitesini ziyaret etmeniz ve Google kimlik bilgilerinizle oturum açmanız yeterli oluyor. Google, Bard'ın erişimini hesap sahipleriyle kısıtlıyor ve Google Workspace hesabı olan kullanıcıların Gemini'yi kullanmak için kişisel e-posta hesaplarına geçmeleri gerekebiliyor.

Bunun şu anda bir beta aşaması olduğunu ve sohbet robotu etkileşimlerinizde zaman zaman hatalarla karşılaşabileceğinizi unutmamak da önem taşıyor.

Bard'ın gücü diğer Google hizmetleriyle entegrasyonunda yatıyor ancak bu hala bitmemiş bir çalışma.

Örneğin, bir sohbette "@Gmail" etiketlenerek sohbet botundan günlük e-postaları özetlemesi istenebiliyor ve "@YouTube" video içeriği kullanarak konuları keşfetmek için de kullanılabiliyor. Bard bu entegrasyonlarda potansiyel gösterirken, iyileştirmeler devam ediyor.



Beklenen Gemini Ultra’nın mevcut "Gemini Pro" modelinden farkı nedir?

Google'a göre Ultra, metin, resim, ses, video ve kod içeren karmaşık görevleri yerine getirmek üzere tasarlandı. Yapay zeka modelinin akıllı telefon entegrasyonu için optimize edilmiş minyatür versiyonu Gemini Nano olarak biliniyor ve WhatsApp yanıtları için Pixel 8 Pro'da zaten erişilebilir durumda.
Şu anda Gemini'nin yeteneklerinin yalnızca küçük bir kısmı mevcut ve gelecekteki yeniliklerin multimedya işlevselliği sunması bekleniyor. Bu, sohbet robotlarının farklı girdileri işlemesine ve çeşitli çıktılar oluşturmasına olanak tanıyacak.

Gemini şu anda yalnızca İngilizce olarak erişilebilir durumda ancak Google yakın gelecekte diğer diller için de desteği genişletmeyi planlıyor.

Google'ın önceki jeneratif yapay zeka sürümleri gibi, Gemini’nin de henüz Avrupa Birliği'nde mevcut olmadığını belirtmek gerek.

GPT-4'ün aksine ücretsiz güncelleme

Kendine özgü adına rağmen, Bard için Gemini Pro güncellemesi tamamen ücretsiz ve eski AI modellerine ChatGPT kullanılarak ücretsiz olarak erişilebilirken, en son GPT-4 modeline erişim aylık 20 $ abonelik ücreti gerektiriyor.

Gemini için gelecekteki gelişmelerle ilgili ayrıntılar biraz sınırlı ancak Google, 2024'te Gemini Ultra adlı geliştirilmiş bir modelin potansiyel lansmanını yaptı ve bu model başlangıçta Bard Advanced adlı güncellenmiş bir sohbet botuna entegre edilebilir. Ancak bunun için henüz bir abonelik planı açıklanmadı.



GOOGLE GEMİNİ NEDİR?

Gemini çok modlu bir yapay zeka modelidir. Metin, görüntüler, ses, video ve kodlama dilleri de dahil olmak üzere farklı türdeki bilgileri anlayıp, geliştirilebiliyor. Gemini Google'ın açıklamalarına göre mobil cihazlardan veri merkezlerine kadar her şeyde en verimli şekilde çalışabiliyor. Google Gemini'nin ultra, pro ve nano olmak üzere üç sürümü bulunuyor. En yetenekli sürümünün Ultra olduğu açıklandı. Nano sürümünün ise diğer iki modele göre daha güçsüz olduğu çünkü mobil cihazlarda kullanılması için tasarlandığı belirtildi.
Google'ın yeni yapay zeka sistemi Google Gemini henüz 170 bölgede sadece İngilizce dilinde kullanıma sunuldu. Ancak modele ilerleyen zamanlarda diğer dil seçeneklerinin de geleceği tahmin ediliyor. Dil seçenekleri ile birlikte modelin kullanım bölgesi de arttırılacaktır. Google Gemini'nin versiyonlarından biri olan Gemini Pro, Google Bard'a entegre edilecek. Bu sayede de kullanılacak yapay zekayı kullanabilecek. Diğer versiyonları ise daha çok geliştiriciiler tarafından kullanılacak. 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum