Giyilebilir Teknolojide Devrimin Yeni Adı: Apple Vision Pro

Sanal gerçeklik dünyasına yepyeni bir kapı aralayan Apple, “ilk giyilebilir bilgisayar” olarak tanıttığı Apple Vision Pro ile teknolojide yeni bir çağı selamlıyor.

Giyilebilir Teknolojide Devrimin Yeni Adı: Apple Vision Pro
06 Şubat 2024 - 12:26 - Güncelleme: 06 Şubat 2024 - 13:22

 Sanal gerçeklik gözlüğü adı ile bilinen VR gözlük noktasında teknolojiseverlerin uzun yıllardır beklediği cihazı tanıtan Apple, teknolojiyi “sanal” olarak değil, hayatın tam içinden geliştirmiş durumda. Eğitimden iş dünyasına, kişisel aktivite saatlerinizden görüntülü konuşmaya kadar hayatın her alanında yanınızda olmayı planlayan Apple Vision Pro’yu yeri geldiğinde bir bilgisayar, 100 inçlik bir televizyon veya oyun konsolu olarak da kullanabileceksiniz.

Teknolojinin geldiği seviyeyi ve insanlık tarihi üzerindeki etkilerini köklü şekilde etkileyeceği su götürmez bir gerçek olan Vision Pro, ihtiyacınız olmasa dahi hayatınızı değiştirecek ve herkese dokunabilecek bir seviyede. Kullanıcılara sadece çalışma hayatında ve eğlenceli vakit geçirmede eşlik etmekten çok daha fazlasını vadeden cihaz, gün içerisinde yolda yürürken, toplu taşımada seyahat ederken veya açık havada vakit geçirirken dahi gözlerinizin önünde size bambaşka bir dünya sunmayı hedefliyor.

Sunduğu karma gerçekliği ile sizi gerçek dünyadan koparmaya hiç de niyeti olmayan Vision Pro, cihazı kullandığınız sırada yanınıza biri geldiğinde onu da görüntü alanınız içerisine alacak ve Vision Pro’daki sanal ekranınıza dahil edecektir. Teknoloji ile yeni bir evren yaratmak değil, mevcut dünyayı kolaylaştırmak isteyen bir anlayışın ürünü olan Apple Vision Pro sanal gerçeklik gözlüğü, Apple’ın yeni tanıttığı M2 işlemci ile de güçlü bir performansın üzerinde seyahat etmenizi sağlıyor.



Apple Vision Pro ile Donanımsal Gücün Keyfine Varın
Apple, ürettiği elektronik cihazlarda farklı işletim sistemleri ile ilerleyen bir marka. Temelde hepsi iOS teknolojisine dayanmakta olan bu sistemler; Apple TV’den Macbook modellerine, cep telefonlarından Apple Watch seçeneklerine kadar her seri için ayrı ayrı tasarlanmakta ve geliştirilmektedir. Markanın uzun yıllar üzerinde çalıştıktan sonra tanıttığı Vision Pro’da da VisionOS işletim sistemi öne çıkmaktadır. Karma gerçeklik dünyasının kapılarını kendinden emin adımlarla açan marka, cihaza özel geliştirdiği sistem ile kullanıcılara uygulama yelpazesi geniş bir market sunmaktadır.

Apple markalı ürünlerle entegre olarak çalışabilen Vision Pro’nun işletim sistemi, kendine özel uygulamalar da barındırmaktadır. Vision Pro’nun kullanım deneyimlerine özel olarak geliştirilen uygulamalar App Store üzerinden indirilerek kullanılabilmektedir. Cihazın sunduğu teknolojileri en iyi şekilde kullanabilmek ve performans noktasında %100’lük bir verim alabilmek adına geliştirilen işletim sistemi, M2 çip gücünü arkasına alarak kullanıcılara üst düzey bir deneyim için tasarlanmış.

Vision Pro işlemci seti M2 gücü ile sınırlı kalmamaktadır. Buna ek olarak R1 çipinin de yer aldığı işlemci bloku, hem işleme hem de performans noktasında kullanıcıları üzmeyecek seviyede. R1 çipi ile anlık verilerin tamamı büyük bir hızla işlenebilmektedir. Apple M2 ana çip ile tasarlanan cihazın performansındaki çıktılar ise zaman içerisinde görülecektir. Hem yeni bir cihaz olması hem de yeni bir çip ile gelmesi bu noktada performans severlerin heyecanını ikiye katlamaktadır.



Apple Vision Pro ile Göz Alıcı Teknik Detaylar
Performans ve sunduğu özellikler ile kullanıcıların ilgisini çekmeyi başaran Apple Vision Pro; güvenlik, ses donanımı ve online görüşmelerde sunduğu yapay zekası ile teknik detaylarda da üstünlüğünü kanıtlamaktadır. Optik ID teknolojisi ile retina taraması yaparak kişisel güvenliği sağlayan cihazın ses kalitesi ise Spatial Audio ile sağlanmakta. Yanlarında bulunan audiopodlar ile ses çıkışı sağlayan Vision Pro VR gözlük, başta kişisel ses deneyimi olmak üzere, geniş çapta da verimli bir sese sahip. Ekran noktasında Micro LED mimarisi ile tasarlanan cihazın çözünürlük kalitesi ise bir sanal gözlüğe göre üst düzey.

Cihazın tasarımına da dahil olan Digital Crown düğmesi, Apple Watch Ultra’da olduğu gibi hem şık hem de işlevsel. Digital Crown düğmesi aracılığı ile cihaz içerisinde birçok işleminizi halledebiliyorsunuz. Cihazın devrim niteliğindeki bir diğer özelliği ise dışarıya yansıyan görüntünüz. Cihazı kullandığınız sırada, diğer insanlar gözlerinizi görebiliyor ancak bu görüntü sizin gerçek görüntünüz değil. Sensörler ve kameralar sizin görüntünüzü tarayarak yapay zeka yardımı ile göz çerçevenizi çıkartarak dışarıya yansıtıyor. Böylelikle kullanım esnasında yüzünüzde siyah bir ekran değil, iletişimin en önemli noktası olan gözleriniz yer alıyor.

Çift işlemci, 12 kamera ve 5 sensörün aldığı verilerle çevrenizi sanal bir aleme çeviren Apple Vision Pro, devrim niteliğindeki bir diğer yanını ise online görüşmeler sırasında sergiliyor. Online görüşme esnasında karşınızdaki kişinin sizi başınızda Vision Pro ile görmemesi için, yüzünüzü ve mimiklerinizi algılaması için geliştirilen yapay zeka ile yüzünüz üç boyutlu olarak taranıyor, ardından da dijital bir avatarınız oluşturuluyor. Bununla birlikte yapay zeka sayesinde mimikleriniz taklit edilerek karşı tarafta dijital avatarınız görünüyor. Kulağa ilk geldiğinde inanması zor olsa da Apple Vision Pro sizi yapay zeka ile üretilmiş bir holograma dönüştürüyor.

Çeşitli sensör ve kameralara sahip olan Apple Vision Pro’nun sensörleri içerisinde LiDar ve TrueDepth kameralar da yer almaktadır. Oyun deneyimini ise şimdilik sadece Apple Arcade aracılığı ile sunan Vision Pro sessiz çalışma prensibine de sahip. Kolay kolay ısınma sorunu ile karşılaşılamayacağı vadedilen Vision Pro, Apple kalitesi göz önüne alındığında bu noktada haklı bir tanıtım yapıyor denebilir. Vision Pro, 3D noktasında da farklı bir deneyim sunmaktadır. 3D nesneyi çalışmanızın içerisinden çekip, ufak bir el hareketiyle önünüzde görebilirsiniz, 3D olarak inceleyebileceğiniz ve görüntüleyebileceğiniz bu nesne ile şaşırmaya devam edeceksiniz.

Apple Vision Pro kamerası video ve fotoğraf çekimi noktasında da kullanıcılara kolaylık sağlamaktadır. Gözlüğün üst kısmında yer alan tuş yardımı ile kolayca çekim yapabilirsiniz. Çekim yaptığınız esnada, etrafınızdakilerin kişisel alanını korumak adına dışarıya kayıt yapıldığı bilgisi verilmektedir.



Apple Vision Pro Tasarımı
Giyilebilir teknoloji denince akla gelen ilk noktalardan biri de elbette ki tasarım ayrıntıları. Bilekte ufak bir yer kaplayan akıllı saatlerde ince tasarımsal dokunuşlar görülen teknoloji çağında, kullanıcıların kafalarına geçirdikleri bir cihazda ergonomi ve şıklık araması normal olarak karşılanmaktadır. Apple da iPhone cep telefonlarından iPad’lere kadar bütün cihazlarında tasarıma önem veren bir marka olarak Vision Pro’da da göz alıcı detayları atlamamış. Şıklığın ve sadeliğin ön plana çıktığı tasarımda ergonomiklik de unutulmayarak kullanıcılara konforlu bir deneyim vadedilmektedir.

Apple Vision Pro’nun ön camı üç boyutlu olarak tasarlanarak lamine yapıya sahiptir. Camın bulunduğu çerçeve alüminyum alaşımlı yapısı ile göz bölgesini tam olarak sarmak için tasarlanmıştır. Çerçevenin yumuşak hatları dış görünüş noktasında sakin geçişler sağlarken kullanıcı noktasında da rahatsız etmeyen bir duruşa sahiptir. Ön cam tasarımının bir başka artısı ise kullanıcının dilediğinde saydam olarak kullanabilmesi. Dilediğinizde cihaz takılı iken etrafı çıplak gözle görüntüleyebilir, sanal ve gerçek dünyayı bir araya getirebilirsiniz.

Sanal gerçeklik gözlüklerinin bir diğer önemli tasarım unsuru ise hiç kuşku yok ki kafa bandı. Özellikle uzun saatler kullanımda terletme yapmaması ve ağırlık olarak rahatsızlık verici bir noktaya ulaşmaması çok önemli. Apple Vision Pro tasarımı tam da bu noktada konforlu bir gözlük süreci ile karşımıza çıkmaktadır. Özellikle kafa bandındaki yastıklama ile canınızın acımasına engel olur ve tam ergonomik bir süreç sağlar. Bandın nefes alabilir süngerli yapısı ve ayarlanabilir esneklik seçenekleri; özellikle baş bölgesi gibi hassas bir nokta için fazlasıyla önemli ayrıntılar.

Fit Dial olarak adlandırılan kısım Vision Pro gözlüğü kafanıza tam olarak oturtmak için belirli ayarlar sunar ve hem sağlıklı hem de konforlu bir süreç sağlar. Light Seal teknolojisi ile de gözlük yüzünüze uyacak şekilde hafifçe esner ve hassas bir uyum sağlayarak sizleri rahatsız etmez. Apple; sadece ihtiyaç anında kullanımlarda değil, gün içerisinde her işinizi hallederken üzerinizde taşıyacağınız bir cihaz üretme hayali ile yola çıktığı günden bu yana özellikle tasarım ve ergonomi noktasında önemli çalışmalar yürüterek Vision Pro’yu kullanışlı hale getirdi. Böylelikle uzun saatler başınızda taşısanız dahi rahatsız etmeyecek bir mimari ve konfora sahip.

Bunlara ek olarak hafiflik üzerine de bir hayli çalışma yürütüldüğü ve belli ki uzunca süre tartışılabilecek bir karara imza atıldığı da görülmektedir. Apple Vision Pro bataryası cihazın üzerinde yer almamaktadır. Bu nedenle de hafiflik noktasında bambaşka bir seviyede yer alan cihaz gün içerisinde kullanıcının baş bölgesinde ağırlık oluşturmamaktadır. Elbette buradaki önemli ayrıntı Vision Pro’nun gücünü nereden aldığı. Apple Vision Pro, üzerindeki şarj çıkışından uzanan bir kablo yoluyla gücünü powerbank üzerinden sağlamaktadır. Pil ağırlığını kullanıcının kafa bölgesine yüklemeyen tasarımı ile konfor noktasında bir adım daha ileri giden Apple Vision Pro, niyetinin kısa süreli kullanımlar olmadığını böylelikle bir kez daha kanıtlamış durumda.

Apple Vision Pro Sayesinde İşlerinizi Kolayca Halledin

Apple CEO’sunun lansmanında “geleceğin ürünü” ve “ilk giyilebilir bilgisayar” olarak tanımladığı Apple Vision Pro, devrimsel nitelikteki özellikleri ile herkesin merakını cezbeden bir cihaz. Cihazı satın aldığınızda sadece bir sanal gerçeklik gözlüğüne değil şu ana kadar geliştirilmiş en iyi kişisel elektronik ürüne de sahip oluyorsunuz denilebilir. Apple Vision Pro ile sadece bir gözlüğe sahip olduğunuzu söylemek haksızlık olur. O aynı zamanda bir iletişim cihazı, bilgisayar, televizyon ve oyun konsolu. Böylesine donanımlı bir cihaz ile yapabileceklerinizin şimdiden sınırı yok denilebilir. Zaman içerisinde teknolojinin gelişeceğini hesaba katarsak da Apple Vision Pro özellikleri ile nerelere ulaşabilir kestirmek zor.

İş hayatında sağladığı artılar ile birlikte yeni nesil bir eğlence cihazı olarak da ifade edilebilen Vision Pro, kullanıcıları yeni bir dünya ile karşılamaktadır. Ancak cihazın özellikle iş ve eğitim dünyasındaki katkıları çok daha ses getirecek cinsten. Özellikle aynı anda birçok sayfa ile çalışma imkânı sunması, dosyalarınızın yanında görüntülü konuşma şansına sahip olunması ve MacBook’unuzu bağladığınızda kurgu dahil performans isteyen birçok işlemi yapabiliyor olmanız… Tüm bunlar çalışma noktasında çok büyük artılar ve belki de Apple Vision Pro’nun tercih edilmesi noktasındaki en büyük etkenlerden biri olacaktır.

Vision Pro ile sadece iş hayatında kolaylıklara sahip olmuyorsunuz. Şu an için sadece Apple Arcade içerisindeki oyunlara erişilebilen cihaz ile dilediğiniz gibi oyun oynayabilir, keyifli zamanınızı yüksek görüntü kalitesi ve performans ile taçlandırabilirsiniz. Cihaza gamepad bağlandığını da unutmamak gerekiyor. Oyun keyfini artıran bu ayrıntı ile Vision Pro’nun zaman içerisinde çok daha iyi bir aktivite merkezi haline geleceği aşikar. Ses noktasında da cihaz üzerindeki kulağa yakın hoparlörler ile kaliteli bir mekansal ses yakalarken çevredeki seslerden de haberdar olabilirsiniz.

Vision Pro ekranı ile dilediğiniz yerde dizi, film, belgesel veya sosyal medya içeriği izleyebilirsiniz. Vision Pro ile adeta ayaklı bir sinema perdesine sahip oluyorsunuz. 100 inçe kadar genişleyebilen ekranı sayesinde dilediğiniz yerde ve dilediğiniz anda dev bir ekran içerisinde film izleyebilir, sunduğu teknolojiler ile her iki gözünüzde de 4K bir televizyon varmışcasına teknolojinin zevkini sürebilirsiniz.



Apple Vision Pro Bataryası ile Mobil Kullanım İmkânı
Uzun saatler kullanmayı planladığınız ve kafanızda taşıdığınız bir elektronik alette arayabileceğiniz ilk kıstaslardan biri hafiflik olacaktır. Apple tasarımcıları da bu noktada önemli ayrıntıyı atlamayarak harici bir güç kaynağı tercih etmiş durumdalar. Bazıları tarafından ilk bakışta yadırgansa da, detaylı incelemenin ardından bu harici güç kaynağının mantıklı olduğu kavranmaktadır. Özellikle minimal bir powerbank ile sağlanan bu gücün sizin için yeterli olabileceğini düşünürsek. Uzun süreli kullanımlarda elbette sorunlar yaşanabilir. Ancak daha yolun başındaki bir cihaz için bu önyargı biraz fazla olabilir.

Zaman içerisinde başta Vision Pro teknolojisinde yaşanacak gelişmeler, ek olarak powerbank boyutlarında yaşanabilecek küçültmeler ile bu durum çok daha kullanılabilir bir hale gelecektir. Apple Vision Pro, kablo yardımıyla bağlı olduğu powerbankten gücünü almakta ve 2 saat boyunca bu pilin gücü ile çalışmaktadır. Daha uzun süreli kullanımlar için ekstra pil ihtiyacının olması ise beklenen bir durum.



Apple Vision Pro ve Oculus Quest 2 Arasındaki Farklar
Apple Vision Pro, sanal gerçeklik gözlükleri içerisinde yepyeni bir devrin başlangıcı. Bu nedenle geçmiş cihazlar ile bir kıyastan ziyade, farkları ve sunduğu yenilikler neler diye ayırabiliriz. Vision Pro teknolojisi, tasarımı, sundukları ve hayal ettiği dünya ile başka bir devrin cihazı olarak adlandırılabilir. Oculus Quest 2 sanal gerçeklik gözlüğü de kullanıcılara birçok teknolojiyi deneyimleme imkânı sunmaktadır. Ancak bu deneyimlerin Apple Vision Pro duyurulana kadar zirvede yer aldığını ifade etmek gerekmektedir.

Oculus Quest 2 ile Apple Vision Pro arasındaki en temel farklardan biri kumanda noktasındadır. Vision Pro el komutları ile kontrol edilebilirken Oculus Quest 2 iki adet el kumandası ile yönetilebilmektedir. Bu noktada kullanıcıya ekstra bir araç kullanma zorunluluğu sunmaktadır. Vision Pro ise elle yönetilebilmesinin yanısıra gamepad bağlanarak özellikle oyun oynarken daha yüksek bir performans sunmaktadır.

Apple Vision Pro harici batarya ile güç kullanırken Oculus Quest 2 dahili pil ile sunulmaktadır. Belki de iki cihaz arasındaki kıyaslamada öne çıkabilecek tek başlık batarya olarak değerlendirilebilir ancak burada da ağırlık konusunu göz ardı etmemek gerekiyor. Ancak iki cihaz arasındaki belirleyici unsurlardan biri de fiyat. Oculus Quest 2 fiyat olarak 15 bin lira gibi ulaşılabilir bir seviye sunarken Vision Pro; başka segmentin bir oyuncusu olarak 3.499 dolar yurtdışı satış fiyatı ile duyuruldu.

Bunlara ek olarak önemli konulardan biri de gözlük kullanan bireylerin cihazı nasıl takabileceği noktası. Apple bu noktada, dünyanın en büyük gözlük üreticilerinden bir olan Zeiss ile anlaşma yaparak, numaralı gözlük kullananlar için önemli bir hizmet sunuyor. Dilerseniz, cihazı satın almadan önce numaralı camlar ile sipariş edebiliyorsunuz ve cihazınız Zeiss kalite altında göz numaranıza uygun bir şekilde tasarlanarak size gönderiliyor. Bu nokta, cihazın ne denli özenli hazırlandığını bir kez daha gözler önüne sermektedir.



Apple Vision Pro Artıları ve Eksileri

Teknoloji dünyasının son gözdesi olmaya aday olan ve buradaki yerini uzun yıllar koruyacağı ortada olan Apple Vision Pro; başta kattığı büyük değerler ile birçok artıya sahip. Ancak her teknolojide olduğu gibi söz konusu cihazda da beklentileri karşılayamayan veya eksi olarak yazılabilecek noktalar mevcut. Bunların yanında, Vision Pro’nun teknoloji olarak kattığı artıların yanında toplumsal iletişime olan etkisinin ne olacağı ise merakla beklenmekte.

Apple Vision Pro Artıları

  • El hareketleri ile ekran kontrolü yaparak hızlı ve verimli bir kullanım sağlamaktadır.
  • İş dünyasında sağladığı kolaylıkların yanı sıra eğlenceli vakit geçirme imkânı da sunmaktadır.
  • M2 işlemcisi ile teknolojiseverlere performansın son perdesinden seslenmektedir.
  • 100 inçe kadar büyüyebilen ekran teknolojisi ile gözünüzün önünde her zaman bir sinema perdesi olduğunu düşünün!

Apple Vision Pro Eksileri

  • Apple Vision Pro bataryası harici yapısı ile herkesin rahatlıkla kullanabileceği bir tasarım değil. Özellikle sıcak havalarda ensenizde bir kablo ile dolaşmak beklendiği kadar verimli olmayabilir.
  • Batarya noktasındaki bir diğer eksi nokta 2 saatlik kullanım imkânı sunması. Uzun vadeli işlerde batarya değişimi sağlamak zorunda kalabilirsiniz.
  • Üst düzey teknolojik bir cihaza erişmenin elbetteki önemli bir çıktısı olacaktır ancak Vision Pro fiyatı ile herkesin kolaylıkla satın alabileceği bir ürün değil.


Apple Vision Pro Fiyatları

Apple Vision Pro hem sunduğu ayrıntılar hem de teknik özellikleri ile başka bir çağın ürünü olduğunu gösterdi. Bugüne kadar bildiğimiz sanal gerçeklik algısını bambaşka bir seviyeye taşıyan cihaz, fiyat olarak da çıtayı yükseltti. Apple Vision Pro fiyat olarak herkesin rahatlıkla ulaşabileceği bir noktada değil. Ancak sunduğu özellikler de göz önüne alındığında cihazın ihtiyaca yönelik bir alışveriş anlayışı ile satın alınması gerekliliği de ortada. Amerika Birleşik Devletleri’nde 2024 yılının başlarında satışa sunulacağı ifade edilen cihazın çıkış fiyatı ise 3 bin 499 dolar olarak duyuruldu. Apple Vision Pro Türkiye fiyatı ise satışa çıktıktan sonra şekillenecektir. Raflardaki yerini aldıktan sonra en ucuz Apple Vision Pro fiyatlarına erişmek için farklı satıcılar arasında fiyat karşılaştırması yaparak karar vermek faydalı olacaktır. Özellikle Vision Pro inceleme ve yorumlarını okuyarak, fiyat skalası hayli yüksek olan cihazı satın almadan önce emin olmak gerekir.

Apple Vision Pro’nun duyurulan fiyat bilgisinden çok performans ve fiyat arasındaki dengeyi okumak çok daha önemli olacaktır. Apple Vision Pro özellikleri ile kullanıcılara farklı bir dünya anlayışı sunmaktadır. Facetime özelliğinden çalışma ortamına, oyun deneyiminden 100 inçe kadar genişleyebilen ekranda film keyfine kadar bambaşka deneyimler vadeden cihazın açıklanan fiyatının çok olmadığını belirtmek gerekiyor. Uzun yıllardır üzerinde çalışılan bir teknoloji için düşündüğümüzde beklenen bir fiyat skalasına sahip. Teknoloji editörleri ve deneyimleyenler tarafından yapılan Apple Vision Pro yorumları da gösteriyor ki, sadece teknolojide değil; toplumsal yaşantıda, iletişimde ve bireysellikte yepyeni bir çağın eşiğindeyiz.


 


YORUMLAR

  • 0 Yorum