Estonya Başbakanı Kallas: Dondurulan Rus varlıkları Kiev'e yardım için kullanılmalı

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkesinde gizli seferberlik yürütüldüğüne dair iddiaların asılsız olduğunu ifade etti. Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Avrupa Birliği (AB) Konseyi toplantısında, dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna'ya yardım için kullanılması gerektiğini söyledi.

Estonya Başbakanı Kallas: Dondurulan Rus varlıkları Kiev'e yardım için kullanılmalı
22 Ekim 2022 - 11:15
01:04 22.10.2022
Rusya: Batı'nın himayesindeki Ukrayna uzun zamandır Rus topraklarında terör yöntemleri kullanıyor
Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, yaptığı açıklamada Batılı sponsorların himayesi altındaki Ukrayna'nın uzun süredir Rusya topraklarında terör yöntemleri kullandığını söyledi.
23:49 21.10.2022
Scholz: Enerji fiyatlarının düşürülmesinde ilerleme sağladık
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde enerji fiyatlarının düşürülmesi ve enerji güvenliği konusunda önemli ölçüde ilerleme sağlandığını söyledi.
Scholz, AB Liderler Zirvesi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında, çok yoğun geçen önemli bir zirvenin gerçekleştiğini ifade etti.
Scholz, zirvede enerji fiyatlarının düşürülmesinin ve enerji güvenliğinin sağlanmasının hedeflendiğini aktararak "Burada önemli ölçüde ilerleme sağladık" dedi.
Enerji bakanlarının şimdi ayrıntılar konusunda yapacakları müzakerelerde anlaşmak için somut bir çerçeveye sahip olduklarına işaret eden Scholz, "Umarım bu başarılabilir. Aksi takdirde biz devreye gireceğiz. Bunun önlenebilmesi iyi olur" diye konuştu.
Scholz, "Zirve öncesinde gaz tavan fiyatına karşı olduğunuz izlenimi vardı ancak bir anlaşma oldu. Neden düşüncenizi değiştirdiniz? Bu Fransa Cumhurbaşkanı Emmaneul Macron ile yaptığınız ikili görüşmenizden mi kaynaklanıyor?" şeklindeki soruya, şöyle yanıt verdi: "Zirve öncesinde Federal Mecliste yaptığım konuşmada AB Komisyonun önerilerine değindiğimi fark etmişinizdir. Komisyon çok iyi bir önerisi var. Bu da şu anda üzerinde anlaşmaya vardığımızın bir parçası. Biz bu aşırı fiyat oynamalarını önlemek istediğimizi söyledik. Bu genel bir üst fiyat sınırıyla değil, aşırı fiyat oynamalarıyla ilgili. Bu, bazen bir gün içinde veya bir günden diğerine olan, bazen de sadece iki veya üç saat içinde olan bir şeydir. Bu konuda zaten Komisyonun bir önerisi vardı."
23:26 21.10.2022
Estonya Başbakanı Kallas: Dondurulan Rus varlıkları Kiev'e yardım için kullanılmalı
Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Avrupa Birliği (AB) Konseyi toplantısında, dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna'ya yardım için kullanılması gerektiğini söyledi.
Kallas, Estonya'nın Ukrayna'ya ek bir askeri yardım paketi sağladığını ve Ukrayna ordusunu eğitme görevine başladığını belirterek, “Ukrayna'ya ekonomik yardım sağlamaya gelince, dondurulan Rus varlıklarının kullanımı burada kilit bir rol oynuyor, bunların toplam değeri 300 milyar euro'yu aşıyor. Rusya'nın neden olduğu yıkımın bedelini ödemesi için dondurulan Rus varlıklarını kullanmanın yollarını bulmalıyız. AB Komisyonu bu konuya ilişkin yakın zamanda somut bir çözüm önermekle görevlendirildi” dedi.
AB Komisyonu'nun bir sonraki Rus karşıtı yaptırım paketini de hazırlamaya başlayacağını kaydeden Kallas, "Yaptırım paketinin Rus propaganda kanallarının yasaklanmasını, yeni finans kuruluşlarının SWIFT sisteminden çıkarılmasını ve elmas ihracatının yasaklanmasını içermesi önemlidir” ifadelerini kullandı.
22:51 21.10.2022
ABD’li Kongre üyesi: Biden'ın Ukrayna'da savaşma kararı dünyayı nükleer savaşın eşiğine getirdi
ABD Kongre üyesi Paul Anthony Gosar, Twitter’dan yaptığı paylaşımda ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'daki çatışmayı kışkırtarak dünyayı ‘nükleer kıyametin’ eşiğine getirdiğini belirtti.
Gosar, “Biden'ın Ukrayna'daki vekalet savaşı nükleer güçleri karşı karşıya getirdi. Şu anda nükleer bir çatışmaya olabildiğince yakınız” ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı'nın bile ülkeler arasında yüksek bir çatışma riski olduğunu kabul ettiğine dikkat çeken Gosar, NATO'nun 17-30 Ekim tarihleri arasında Avrupa'da gerçekleştirilen nükleer caydırıcılık ‘Steadfast Noon’ tatbikatlarının barışçıl çözüm umutlarını baltaladığını kaydetti.
Gosar, ABD askeri gücünün uluslararası çatışmaları tırmandırmak için kullanılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
22:49 21.10.2022
Rusya: Ukrayna'ya giden yabancı paralı askerlerin sayısı sürekli artıyor
Viyana'da yapılan askeri güvenlik ve silah kontrolü müzakerelerinde Rusya’yı temsil eden heyetin başkanı Konstantin Gavrilov, Ukrayna'ya giden yabancı paralı askerlerin sayısının sürekli arttığını söyledi.
Rossiya-24 televizyonuna konuşan Gavrilov, “Son aylarda katıldığımız tüm toplantılarda, yabancı paralı askerin sayısının giderek artığını dile getiriyoruz. Harkov, Zaporojya ve Herson yönleri de dahil olmak üzere Ukrayna’da savaşmak için hangi ülkelerden geldiklerini belirtiyoruz. Bunlar genelde Amerikalı, İngiliz ve Polonyalı. Başka ülkelerden de var, Gürcistan’dan bile var. Bunu çok net ve kesin olarak söylüyoruz” ifadelerini kullandı.
20:16 21.10.2022
Avusturya: Dondurulan Rus varlıklarının kullanılmasına ancak mahkeme karar verebilir
Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, yaptırımlar kapsamında dondurulan Rus varlıklarının kullanılmasına ilişkin kararın yalnızca şeffaf hukuki süreç sonucunda alınabileceğini söyledi.
Brüksel'deki AB Zirvesi sonrası açıklamalarda bulunan Nehammer, "Avusturya mutlak bir yasal tutum sergiliyor. El koyma ve el konulan varlıkların kullanılması farklı şeyler. Varlıkların herhangi bir şekilde kullanılması için mahkeme kararı gerekecek" dedi.
Nehammer, bu konunun AB Adalet Bakanları Toplantısı sırasında da istişare edileceğini de sözlerine ekledi.
19:32 21.10.2022
Independent: AB'de Ukraynalı sığınmacılar konusundaki ayrışma derinleşiyor
The Independent'te yer alan makalede, AB ülkeleri arasında Ukraynalı sığınmacılar konusundaki ayrışmanın giderek derinleştiği belirtildi.
Makalenin yazarı Lorne Cook'a göre, Avrupa Birliği bir ikilemle karşı karşıya: Ukrayna'yı mali olarak desteklemeye devam etmek ve sığınmacılarını kabul etmek veya enerji krizinden kaynaklanan iç sorunlar nedeniyle destekten vazgeçmek.
AB'de Ukraynalı sığınmacılar konusundaki bölünmenin giderek derinleştiğini belirten yazar, “AB’de uygun izinler olmadan gelen göçmenlerle nasıl başa çıkılacağına dair derin bölünmeler yaşanıyor. Bu konu, blok tarihindeki en büyük siyasi krizlerden birinin merkezinde yer alıyor” ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) verilerine göre, 24 Şubat-5 Temmuz tarihleri arasında yaklaşık 8.8 milyon kişi Ukrayna'yı terk etti.
19:30 21.10.2022
Lukaşenko: Belarus'ta gizli seferberlik yürütüldüğüne dair iddialar asılsız
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkesinde gizli seferberlik yürütüldüğüne dair iddiaların asılsız olduğunu ifade etti.
Belarus'ta şu anda asker listelerinin yıllık denetiminin yapıldığını ve iddialarına buna dayandırıldığını anlatan Lukaşenko, iddiaları ortaya atanları sahaya inip ispat sunmaya çağırdı.
18:47 21.10.2022
ABD Savunma Bakanı Austin'den Rus mevkidaşı Şoygu'ya çağrı: İrtibatı sürdürelim
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, telefonda görüştüğü Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya irtibatı sürdürme çağrısı yaptı.
ABD Savunma Bakanlığı'ndan görüşme hakkında yapılan açıklamaya göre Austin ve Şoygu, Washington'un inisiyatifiyle yapılan konuşma sırasında Ukrayna'daki durumu istişare etti.
Austin, Ukrayna'da devam eden çatışmalar ışığında irtibatın sürdürülmesinin önem taşıdığını vurguladı.
Şoygu ile Austin, Ukrayna’da yaşananları da ele aldıkları son görüşmelerini 13 Mayıs’ta gerçekleştirmişlerdi.
18:46 21.10.2022
Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi: Rus dili Ukrayna’nın genelinde kaldırılmalı
Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Danilov, Rus dilinin Ukrayna topraklarının tamamında kaldırılması gerektiğini savundu.
Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, Rus dilini ‘düşmanca propagandanın bir unsuru’ olarak nitelendirerek, Ukrayna topraklarının tümünde kaldırılması gerektiğini belirtti.
Danilov, “Rus dili, halkımıza yönelik düşmanca bir propaganda ve beyin yıkama unsuru olarak topraklarımızın tümünde tamamen ortadan kalkmalıdır. İngilizce ve ana dilimiz zorunludur” ifadelerini kullandı.
Danilov ayrıca, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisinin ‘FreeDom’ devlet kanalını Rusça'dan İngilizce'ye çevirmeye karar verdiğini kaydetti.
2019 yılından bu yana yürürlükte olan 'Ukrayna dilinin devlet dili olarak işleyişini sağlama' yasası, Ukrayna dilinin özel iletişim ve dini ayinler dışında hayatın tüm alanlarında kullanılmasını öngörüyor.
18:25 21.10.2022
Kadirov: Ukrayna birliklerinin konuşlandığı noktalar ele geçirildi
Rusya’ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti lideri Ramzan Kadirov, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Batı-Ahmat taburu savaşçılarının Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin ‘oldukça uzun bir süre’ elinde tuttuğu noktaları ele geçirdiğini duyurdu.
Kadirov, “Adamlarımız örnek bir iş çıkardı. Savunma noktaları ve çok sayıda silah ele geçirerek 3 askeri esir aldı. İş göremeyecek durumda olan teçhizatı imha etti” ifadelerini kullandı.
Kadirov, Ukrayna güçlerinin iyi donanımlı atış mevzilerinden yavaş yavaş atıldığını da sözlerine ekledi.
Daha önce Kadirov, Batı-Ahmat taburu savaşçılarının Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Herson bölgesindeki operasyonlara katıldığını bildirmişti.
18:22 21.10.2022
Putin imzaladı: Özel askeri harekata ilişkin koordinasyon kurulu teşkil edilecek
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, özel askeri harekatla ilgili ihtiyaçların karşılanması için hükümet bünyesinde koordinasyon kurulu teşkil edilmesini öngören kararnameyi imzaladı.
19 kişiden oluşacak kurula Başbakan Mihail Mişustin başkanlık edecek, yardımcılıklarını başbakan yardımcıları Dmitriy Grigorenko ve Denis Manturov yapacak.
Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov, Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narışkin de kurulda yer alacak.
18:07 21.10.2022
ABD Kongresi'nden heyetle görüşen Zelenskiy'den hava savunma sistemi tedariki talebi
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Temsilciler Meclisi heyetiyle yaptığı toplantıda, yeniden 'hava kalkanı' oluşturabilmek için hava savunma sistemleri tedarik edilmesini talep etti.
Görüşmede hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Mike Turner, James Himes ve Eric Svolvel gibi isimler yer aldı.
Telegram kanalından açıklama yapan Zelenskiy, Amerikan heyetiyle yaptıkları görüşmede, 'ön cephedeki durum, Ukrayna'nın kışa hazırlıkları ve enerji altyapısının yenilenmesi ihtiyacı' ile silahlı kuvvetlerin acil ihtiyaçlarını ele aldıklarını kaydetti.
Zelenskiy, "Ukrayna'nın bir hava kalkanı oluşturmak için gerekli miktarda hava savunma sistemleri alması önemli" ifadelerini kullandı.
17:25 21.10.2022
Kremlin: Erdoğan'ın konsept olarak desteklediği gaz merkezi, hem Moskova hem Ankara’nın çıkarına
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus doğalgazı için Türkiye’de bir dağıtım merkezi oluşturulması planının gerçekleşmesinin hem Moskova hem de Ankara’nın çıkarına olacağını söyledi.
Peskov, ‘gaz merkezinin nasıl çalışacağı konusunda taraflar arasında bir anlaşma sağlanıp sağlanmadığı’ yönündeki soruya “Hayır, henüz bir anlaşma sağlanmadı. Fakat düşüncenin kendisi, kısa bir süre önce Astana’da gerçekleştirilen görüşmede, Türkiye Cumhurbaşkanı (Erdoğan) tarafından konsept olarak desteklendi” yanıtını verdi.
“Rusya Devlet Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı, ülkelerinin ilgili kurumlarına bu konuda görüşmelere ve istişarelere derhal başlamaları için görevlendirme yaptılar. Bu girişim hem Moskova’nın hem de Ankara’nın çıkarlarına uygundur” diye ekleyen Peskov, şöyle devam etti: “Bu nedenle şimdi, geriye kalan tüm nüanslar üstünde çalışılacak. Her ne olursa olsun TürkAkım gereken şekilde ve tam kapasite olarak çalışan bir gaz transfer sistemidir. (Bu sisteme paralel olarak inşa edilmesi teklif edilen gaz sistemine iliştirilecek) gaz merkezine gelirsem, burada üstünde konuşulması gereken çok sayıda nüans var, doğal olarak burada hem satıcı ve alıcıların olması hem de gaz transferinin gerçekleşmesi gerek. Bunların hepsi belirlenmesi gereken konular.”
16:15 21.10.2022
Rusya ve ABD arasında telefon görüşmesi
Rusya Savunma Bakanlığı, Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini, söz konusu görüşme sırasında Ukrayna’daki durum dahil, güncel uluslararası güvenlik meselelerinin ele alındığını açıkladı. Telefon görüşmesinin içeriğine dair başka bir detay verilmedi.
Şoygu ile Austin, Ukrayna’da yaşananları da ele aldıkları son görüşmelerini 13 Mayıs’ta gerçekleştirmişlerdi.
Bununla beraber Rusya Savunma Bakanlığı çarşamba günü de Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’un ABD’li mevkidaşı Mark Milley ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurmuştu.
15:32 21.10.2022
Ukrayna Güvenlik Servisi’nin arananlar listesine alındığı söylenen Lukaşenko: Buradayım, gelsinler
Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ukrayna Güvenlik Servisi’nin (SBU) arananlar listesine aldığına ilişkin haberlerle ilgili olarak, “Beni neden arananlar listesine alsınlar? Ben buradayım. İsterlerse gelsinler” dedi.
“Size bir sır, bir gizli bilgi vereyim: iki gün önce uzmanlarımızın bir araya gelmesini isteyen SBU’nun kendisiydi. ‘Tamam, buluşulsun, konuşmak istedikleri her neyse konuşulsun’ dedim” diye ekleyen Lukaşenko, şöyle devam etti: “Dünyada en mühim meseleler hep kapalı kapılar ardında konuşulur, beni de, bunları açık açık söylediğim için hep eleştirirler. Belki bunu da söylememem gerekirdi, fakat ben açık bir insanım. Ne söylüyorsam, olan şey de odur. Bende aldatmaca yok.”
Bu sırada SBU, Lukaşenko’nun arananlar listesine alındığı haberlerini yalanlamıştı.
15:12 21.10.2022
Rusya: Herson ve Zaporojye'de Ukrayna ordusuna ait mühimmat depoları imha edildi
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusya ordusunun Herson ve Zaporojye bölgelerinde Ukrayna ordusuna ait mühimmat depolarını, Nikolayev Bölgesi'nde ise yakıt depolarını imha ettiğini belirtti.
Konaşenkov, Herson'da yabancı menşeli askeri teçhizatın depolandığı bir hangarın imha edildiğinin altını çizdi. Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin (DHC) Drobışevo yerleşimi ile Herson Bölgesi'nin Novovoznesenskoye yerleşiminde 3 kontrol noktasının, 69 topçu mevzisinin imha edildiğini söyleyen Konaşenkov, DHC'nin çeşitli yerleşimleri ile Nikolaye ve Zaporojye kentlerinde Ukrayna ordusuna ve yabancı paralı askerlere ait 8 geçici konuşlanma noktasının vurulduğunu kaydetti.
Ukraynalı güçlerin Zaporojye Bölgesi'nde küçük gruplar halinde Rus mevzilerine saldırma girişiminde bulunduğunu anlatan Konaşenkov, tüm saldırıların püskürtüldüğünü, düşmanın başlangıç pozisyonuna geri itildiğini ve 40'tan fazla Ukrayan askerinin öldürüldüğünü bildirdi.
Ukrayna ordusunun Krasnıy Liman yönündeki saldırı girişiminin de akamete uğratıldığını ve 25 askerin öldürüldüğünü kaydeden Konaşenkov, 20 çıkartma ve keşif grubunun gece saatlerinde sızma girişiminde bulunduğunu ancak Rus güçlerinin yoğun ateşi sayesinde 120'den fazla asker öldürülerek girişimin bastırıldığını ifade etti.
13:06 21.10.2022
Tahıl sevkiyatı kapsamında 9 gemi daha Ukrayna'dan hareket etti
Milli Savunma Bakanlığı, Ukrayna'dan tahıl yüklü 9 geminin daha hareket ettiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, tahıl sevkiyatının planlı ve emniyetli şekilde sürdüğü belirtilerek, "Dün ve bugün olmak üzere Ukrayna limanlarından toplam 9 gemi tahıl yüklü olarak hareket etti" ifadesi kullanıldı.
12:19 21.10.2022
Ukrayna, Herson’da tahliyeler için kullanılan köprüyü bombaladı: 4 sivil hayatını kaybetti
Herson bölgesi idarecileri, Ukrayna güçlerinin Dinyeper Nehri üstündeki köprülerden birisi olan Antonovskiy’e bombardıman düzenlemesi sonucunda dört sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.
Saldırının düzenlendiği Antonovskiy Köprüsü, Ukrayna güçlerinin karşı saldırıya geçmesi nedeniyle bir süredir sivillerin tahliyesi için kullanılıyordu.
Herson Valisi Kirill Stremousov, şimdiye dek burada yaşayan 15 bin sivilin daha güvenli yerlere tahliye edildiklerini söyledi.
Herson, düzenlenen referandum sonucunda geçtiğimiz ay Rusya’ya bağlanmıştı. Bunun üstüne Ukrayna güçleri, Herson’u ele geçirmeye yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı.
Herson Valisi Stremousov, Ukrayna tarafının karşı saldırılarına ilişkin, “İnanın, Herson’da kimse teslim olma niyetinde değil, son adamımıza kadar dayanacağız” dedi.
Herson, Rusya’nın şubat ayında Ukrayna’da başlattığı askeri operasyonun ilk günlerinden beri Rus güçlerinin denetiminde bulunuyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum