Dünya Uyku Günü 19 Mart 2021

Dünya Uyku Günü olarak kabul edilen 19 Mart’da uyku bozukluklarının yaygınlığına ve sağlık üzerinde etkilerine dikkat çekmek üzere aktiviteler planlanmakta bu konuda farkındalığı artırıcı çalışmalar yapılmaktadır.

Dünya Uyku Günü  19 Mart 2021
19 Mart 2021 - 23:18 - Güncelleme: 19 Mart 2021 - 23:37


Dünya Uyku Günü, sağlıklı uyumanın önemine dikkat çekmek için her yıl Mart ayının 3. Cuma günü kabul ediliyor.  Dünya Uyku Günü'nde, 'Sağlıklı uyu, sağlıklı yaşa' sloganıyla, sağlıklı bir uykunun önemine ve başta uyku apne sendromu olmak üzere uyku bozukluklarına dikkat çekmek amaçlanmaktadır.


Dünya Uyku Günü, bu yıl 19 Mart 2021 tarihine denk geldi.  Dünya Uyku Günü; uykunun kutlanmasının yanı sıra tıp, eğitim, sosyal yönler ve sürüş dâhil olmak üzere uykuyla ilişkili önemli konularda harekete geçme çağrısı niteliğindeki yıllık bir etkinliktir
Dünya Uyku Tıbbı Derneği tarafından 2008 yılından bu yana tüm dünyada Mart ayında Dünya Uyku Günü etkinlikleri yapılmaktadır.
Uyku, yaşam için gereklidir ve tüm vücudumuzun dinlendiği, tazelendiği önemli bir onarım sürecidir. Günümüzde gelişen dünyada, insanlar uykuya yeteri kadar zaman ayırmamakta ve az uyumaktadır. Diğer yandan artan obezite nedeniyle uyku apne sendromu başta olmak üzere pek çok uyku bozukluğu daha sık görülmektedir.

Sağlıksız bir uyku çoğu zaman gündüz uyanıklığı sürdürme güçlüğü yaratır. Dalgınlıklar ve istemsiz uyuklamalar, okul ve işte başarısızlığa, yanı sıra kazalara neden olabilmektedir. Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir uyku vazgeçilmezdir.

Uyku bozukluklarının %45’i karşımıza uykusuzluk olarak en yaygın problem olarak çıkarken, obstrüktif uyku apnesi erkeklerde %17, kadınlarda ise %9 oranında saptanmaktadır. Bu bozukluklar kronik vasküler ve deşeneratfi hastalıklar yanı sıra depresyon, anksiyete, gün içi yorgunluk, konsantrasyon bozuklukları, davranış değişiklikleri ile de kişilerin yaşam kalitesini bozmaktadır.  Uyku bozukluklarının tespiti demans ve Parkinson hastalıkları gibi ilerleyici hastalıkların başlangıç aşamalarında da tanıda yardımcı olabilmektedir.

Uyku bozukluklarının tespit edilmesi durumunda başta uyku hijyeninin düzeltilmesi olmak üzere, gerekli medikal tedavi ve girişimler başarıyla uygulanabilmektedir.

Sağlıklı bir uyku için öneriler;

1.     Uyuma ve uyanma zamanlarınızı sabitlemeye çalışın

2.     Gün içi dinlenme uykularına alışıksanız bu sürenin 45 dakikayı aşmamasına çalışın

3.     Uyku saatinizden önceki dört saat alkol almayın, sigara kullanmayın

4.     Uyku saatinizden önceki altı saat içinde  kafein almayın (Kahve, çay, bazı sodalar ve çikolata kafein içermektedir)

5.     Uyku saatinizden dört saat içinde ağır, baharatlı, şekerli gıdalar tüketmeyin

6.     Düzenli egzersiz yapın ancak hemen uyku öncesi olmasın

7.     Rahat bir yatak edinin

8.     Yatak odanızın ısısı uygun olsun, odanızı havalandırın

9.     Işık ve sesleri olabildiğince izole edin

10.Yatak odanızı çalışma veya dinlenme odası olarak kullanmayın, sadece uyku amaçlı kullanmaya çalışın

 




 

YORUMLAR

  • 0 Yorum