Dudak kuruluğu ve çatlamasına son!

Narin dudak derisi, soğuk ya da kuru havalarda kolayca kuruyup çatlayabilir. Bu durumdan muzdaripseniz çözümü çok basit!

Dudak kuruluğu ve çatlamasına son!
12 Mayıs 2022 - 17:50

Dudak çatlaması özellikle soğuk ve kuru havalarda sık görülür ve önlem alınmadığı takdirde dudaklarda acı verici çatlaklara neden olabilir. Hava durumunun yanında, tahriş edici eylemlerin, bazı maddelerin ve benzeri sorunların bir sonucu olarak ortaya çıkan dudak kuruması, çatlakların yanında kanamalara da neden olmaktadır. Söz konusu durumun yok edilmesi için bazı tedbirler almak gerekir. Dudakların nemlenmesini sağlamak amacıyla evde yapılabilecek pek çok etkili yöntem bulunmaktadır. 

Dudak çatlaması nedenleri

Dudak çatlaması sıklıkla herkesin başına gelmektedir. Estetik olarak hoşumuza gitmeyen bu durum aslında fiziksel olarak da rahatsız verir. Dudak çatlaması; dudakların yüzeylerinde gözle görülür şekilde çatlaklar, yarıklar oluşması, bazen bu çatlakların kanaması ve ağrısıyla karakterize bir durumdur. Dudak derisi vücudu saran derinin en ince ve hassas tarafıdır ve yağ bezleri içermez. Bu yüzden de hasarlanmaya daha müsaittir. Çoğunlukla ciddi sebepleri olmayan dudak çatlaması, bazı durumlarda enfeksiyona işaret edebilir.

Dudak kuruması ve çatlaması nasıl geçer?

Kurumanın bir sonucu olarak ortaya çıkan çatlama, dudaklarda yanma ve batma gibi ağrılara sebep olabilir. Ayrıca yemek yerken zorlanabilirsiniz. Uzun süre tedavi edilmeyen bu problemler ilerleyen dönemlerde yara ve ağrılarının şiddetini de arttırabilirler. Dudaklarda istenemeyen kuruluk ve çatlakların evde tedavisi mümkündür. İşte dudak kuruması ve çatlaması nasıl geçer? Sorusunun cevaplarına bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

Günde en az 2 litre su tüketin

Vücudun susuz kalması sıvı kaybı sebebi ile dudaklarda kuruluk ve çatlaklarda artışa neden olur. Dolayısıyla gün içinde sıvı alımını arttırmak hem cilt sağlığınız hem de vücut sağlığınız için oldukça önemlidir. Dudaklarınızın nem ihtiyacı için günde 8-10 bardak su tüketmeyi ihmal etmeyin.

Peeling ve dudak maskelerini rutininize ekleyin

Bazı kişiler tik gibi sebeplerle sürekli dudaklarını ısırıp yalayabilirler. Yani kişiler bunu yaptıklarının farkında olmazlar. Kuruyan dudakları yalamak o an için kurtarıcı gibi gözükse de aslında bir kısır döngü yaratır. Tükürük dudakların nemini yok eder, buharlaştıkça dudaklarınız aslında daha kuru hale gelir. Dudaklarınızı ısırıp tahriş de etmeyin. Tahrişi önlemek için günlük olarak şeker peelingi, kahve telvesi peelingi gibi evde doğal yöntemlerle dudağınızı iyileştirebilirsiniz. Ayrıca kozmetik mağazalarından dudak bakım maskeleri alıp dudağınızı çatlamalara karşı koruyabilirsiniz.

Sürekli nemlendirin ve iyileşmesini sağlayın

Özellikle uyurken ağzınızdan nefes alıyorsanız evde bir nemlendirici olması faydalı olabilir. Gün içerisinde ve özellikle geceleri uyumadan önce dudaklarınıza nemlendirici ve vazelin kullanın. Hem daha rahat nefes alırsınız hem de dudaklarınızın kuruyup çatlamasını engellemiş olursunuz.


YORUMLAR

  • 0 Yorum