Dolar Neden Bitcoin'i Etkiliyor

Lider kripto para birimi Bitcoin, 10 Ocak 2024’te spot Bitcoin ETF’lerinin onaylanmasından sonra bir yükseliş yaşadı ve ilk defa blok ödülü yarılanması öncesinde bir rekora imza attı.

Dolar Neden Bitcoin'i Etkiliyor
19 Mayıs 2024 - 09:25
Lider kripto para birimi Bitcoin, 10 Ocak 2024’te spot Bitcoin ETF’lerinin onaylanmasından sonra bir yükseliş yaşadı ve ilk defa blok ödülü yarılanması öncesinde bir rekora imza attı. Popüler isimler önümüzdeki aylarda BTC ile ilgili bekledikleri fiyat seviyelerini paylaştılar.

Bitcoin’de Hedef: 150.000 Dolar

Real Vision analisti Jamie Coutts, ABD dolarının performansı ile Bitcoin’in (BTC) fiyat yörüngesi arasındaki önemli ilişkinin altını çizdi. Görüşlerini sosyal medya platformu X’teki takipçileriyle paylaşan Coutts, ABD Dolar Endeksi‘ndeki (DXY) hareketlerin Bitcoin’in piyasa davranışını nasıl önemli ölçüde etkilediğine açıklık getirdi.

DXY, ABD dolarının altı büyük küresel para biriminden oluşan bir sepet karşısındaki değerini ölçen bir metriktir. Şu anda DXY belirgin bir aralıkta işlem görüyor ve hareketleri piyasa analistleri ve yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Coutts, DXY’deki bir düşüşün Bitcoin‘de önemli bir ralli için katalizör görevi görebileceğini söyledi.

Öte yandan Coutts, olumsuz bir senaryo konusunda da uyarıda bulundu. Eğer DXY güçlenir ve 106/107 aralığının üzerine çıkacak olursa bunun BTC üzerinde olumsuz etki yaratacağını belirtti. DXY’deki böyle bir yukarı yönlü hareketin en büyük kripto paranın fiyatını en son Şubat ayında görülen seviyelere indirebileceğini ve potansiyel olarak 50 bin dolar aralığına düşürebileceğini belirtti.

Peki, doların hareketleri neden Bitcoin’i etkiliyor?

Dolar Hamleleri Neden Bitcoin’i Etkiliyor?

Doların hareketleri, Bitcoin ve genel olarak kripto para piyasaları üzerinde çeşitli şekillerde etkili olabilir. Dolar, genellikle global ekonomik belirsizlik zamanlarında güvenli bir liman olarak görülür. Bu durumda, doların değeri artarken, yatırımcılar riskli varlıklardan kaçınma eğilimi gösterebilir. Bitcoin gibi daha volatil varlıklar, yatırımcılar güvenli varlıklara yönelik olduğunda değer kaybedebilir.

Öte yandan Bitcoin başta olmak üzere pek çok kripto para birimi genellikle USD cinsinden fiyatlandırılır. Dolayısıyla, doların değeri arttığında, Bitcoin'in dolar karşılığı fiyatı düşebilir, çünkü daha fazla dolar ödemek gerekebilir.

Bunlara ek olarak Dolar, dünya genelinde rezerv para birimi olarak kabul edilir. Global ekonomik durum doların gücünü etkiler ve bu da dolaylı olarak Bitcoin ve diğer kripto paraları etkileyebilir. Örneğin, doların güçlendiği dönemlerde, gelişmekte olan ülke piyasalarındaki yatırımcılar yerel para birimlerinin değer kaybını dengelemek için Bitcoin gibi varlıklara yönelebilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum