Doktordan Covid-19 geçirenlere: Yalvarıyorum bağışçı olun

Elazığ'da covid-19 tedavisinde en etkili yöntemler arasında yer alan immün plazma sayesinde yüzlerce hasta sağlığına kavuştu. Koronavirüsle savaşta plazma bağışının büyük önem taşıdığını söyleyen uzmanlar, vatandaşlara seslenerek bağışçı olmalarını istedi. İşte 'Vatandaşlarımızdan rica ediyorum hatta yalvarıyorum gelip bağışçı olsunlar'

Doktordan Covid-19 geçirenlere: Yalvarıyorum bağışçı olun
26 Eylül 2020 - 11:04 - Güncelleme: 26 Eylül 2020 - 11:09

Dünyanın gündemini uzun bir süredir meşgul eden Covid-19 salgınının tedavisinde önemli bir yer teşkil eden ‘immün plazma’ yöntemi, Fırat Üniversitesi (FÜ) Hastanesi Hastanesinde ilk defa 29 Nisan tarihinde kullanılmaya başlandı. FÜ Hastanesinde yaklaşık 5 aydır Covid-19'a karşı daha hızlı ve güvenli olmasından dolayı kullanılan bu tedavi yöntemi ile son iki ayda bağışlanan 623 immün plazma sayesinde 584 hasta tedavi oldu. FÜ Hastanesi Tıp Fakültesi Hemotoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi aynı zamanda Kan Bankası ve Aferez Ünitesi Sorumlusu Dr. Mustafa Merter ise çalışmaları hakkında bilgiler vererek, kan bağışı çağrısında bulundu.

COVİD-19'DA EN ETKİLİ TEDAVİLERDEN BİRİSİ İMMÜN PLAZMA

İmmün plazma tedavisinin erken dönemde kullanımının hastalığın kaderini değiştirdiğini belirten Dr. Mustafa Merter, "İlimizde toplanan immün plazmalar, çoğunlukla üniversitemizde. Bunun yanı sıra Kızılay da plazmayı toparlayacak bir cihaz getirdi ve bununla da ilgilenen bir ekip var. Sorumluluğu beraber paylaşıyoruz. Şuan ağırlık bizim ünitemizde olmakla beraber zaman içinde Kızılay’a aktaracağız. Şuanda ilimizin immün plazma ihtiyacını kendi içinde karşılamaya çalışıyoruz. İmmün plazma, belki de bu hastalıktaki en etkili tedavilerden birisi. Özellikle yeni çıkan yayınlar ve sahada çalışan hekimlerin bize geri dönüşleriyle immün plazmanın erken dönemde kullanımının hastalığın kaderini, gidişatında iyileşmesinde çok büyük bir faktörü olduğunu görüyoruz, gözlemliyoruz” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum