Doğru aydınlatma nasıl olmalı?

Aydınlatma, özellikle karanlık kış aylarında evlerin en dikkat edilmesi gereken öğeleri arasına giriyor. Ama dikkat edilmesi gereken en önemli nokta doğru dengenin kurulabilmesi.

Doğru aydınlatma nasıl olmalı?
09 Ekim 2020 - 17:24
Işıklandırma; ortam, nokta ve vurgu türleri arasındaki dengenin sağlanması ile oluşturulabilen bir özellik.
Ortam aydınlatma:
İster avizelerle, ister gömülü ışıklandırmalarla, isterse küçük aydınlatmalarla olsun, ortam aydınlatma bir odanın her yerinin eşit şekilde ışıklandırılmasıdır. Ortam aydınlatmada reosta kullanmak, ışık düzeyleri konusunda size kontrol imkanı verecektir. Bu tür aydınlatma ile arkadaşlarla veya aile üyeleriyle birlikte yenilecek bir akşam yemeği daha keyifli geçecektir. Reosta aynı zamanda, mekanı daha loş ve dolayısıyla daha romantik bir hale de getirebilir.
Nokta aydınlatma:
Bu tarz aydınlatma özellikle yemek pişirme, ödev yapma ya da banyoda hazırlanırken gerekli olan aydınlatma türüdür. Mutfakta yiyecek hazırlama alanlarında kullanmak için sarkıt ve dolap altı aydınlatmayı kullanın. Yaşam alanlarında ve yatak odalarında keyifli masa lambaları ve yerden aydınlatma mekanlara stil katacaktır. Banyoları modern bir görüntüye sokmak istiyorsanız, sarkıt aydınlatma kullanabilirsiniz. Ayrıca banyoda, tavandan gelen aydınlık miktarı kadar, ışıklandırmayı kenarlardan da alarak mekanı farklılaştırmak ve ferahlatmak mümkün.
Vurgu aydınlatma:
Vurgu aydınlatma genellikle tablo, heykel ya da kitaplık gibi nesneleri ışıklandırmak için kullanılır. Bu tür aydınlatma aynı zamanda duvar kağıdı ya da mekandaki diğer sanatsal özellikleri görünür kılmak için de kullanılabilir.
Klasik resim ışıkları, vurgu aydınlatma için kullanılabilecek en bilinen tarzlar arasında yer alıyor. Ancak bu kategoriye mumları da ekleyebilirsiniz. Mum ile vurgu aydınlatma planlıyorsanız, özellikle yemek odalarında mumların kokusuz olmasına özen gösterin.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum