Diş gıcırdatanlar dikkat! Zararları saymakla bitmiyor...

Genellikle uykumuzda engelleyemediğimiz çene hareketleri ile ortaya çıkan diş gıcırdatma, diğer ismiyle bruksizm, aslında en basit tanımıyla dişlerin sıkılmasıdır. Hem psikolojik hem de genetik faktörlerle ortaya çıkan bu rahatsızlık, çok bilinmese de aslında sağlığımız için ciddi anlamda tehdit oluşturabiliyor.

Diş gıcırdatanlar dikkat! Zararları saymakla bitmiyor...
27 Temmuz 2020 - 14:06

Oluşumunda genetik faktörlerin de etkili olduğu diş gıcırdatma, her 5 kişiden 2 kişinin hayatını kabusa döndürüyor. Oldukça tehlikeli olan bu rahatsızlık, bazen diş hekimleri tarafından bile fark edilmeyebiliyor. Ağız ve diş sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkilere neden olan bruksizm, baş ağrısı ve konuşmada zorluk gibi çeşitli birçok farklı rahatsızlığa da kapı aralıyor. En yaygın sebebinin stres olduğu belirtilen bu rahatsızlık, genellikle kişiler tarafından hissedilmez. Zamanla çok ciddi rahatsızlıklara neden olur, bu nedenle kişinin fark edildiği an mutlaka tedavi altına alınması gerekir.

DİŞLERİN ÖMRÜNÜ KISALTIR

Çoğunlukla stres kaynaklı ortaya çıkan diş gıcırdatma, uyku esnasında görülen kötü bir alışkanlık. Dişlerin birbirine baskı yapması nedeniyle diş minesine zarar verebilen bu hareket, dişlerin ömrünün kısalmasına neden olur. Çünkü diş gıcırdatması diş minesine yıkıcı bir zarar verdiyse aşınmış diş minesinde yumuşak dentinler ortaya çıkar, bu da aşınmayı daha da hızlandırır. Dişlerin dökülme ihtimalini arttıran bu durum, dişlerin çatlamasına ve kırılmasına neden olabilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum