D vitamini corona virüse karşı koruyucu mu, etkisi nedir? D vitamini nelerde ve hangi besinlerde var?

Vücut bağışıklığına karşı dirençlilik kazandıran d vitamini faydaları gündemde araştırılan başlıklar arasında yer aldı. Corona virüs salgınıyla mücadele kapsamında aşı ve tedavi çalışmaları geliştirilirken gerekli vitaminlerde öne çıkıyor. En son yapılan bir araştırma sonucunda uzmanlar D vitamini eksikliği ile artan COVID-19 riski arasında bir bağlantı bulunduğu iddia edildi.

D vitamini corona virüse karşı koruyucu mu, etkisi nedir? D vitamini nelerde ve hangi besinlerde var?
23 Eylül 2020 - 17:33
Bağışıklığı kuvvetli olmayan bireyler corona virüsüne karşı koruyucu vitaminleri merak ediyor. Peki D vitamini corona virüse karşı koruyucu mu, etkisi nedir? D vitamini nelerde, hangi besinlerde var?
İnsan vücudunda birden çok fayda sağlayan D vitamini son günlerde en çok araştırılan konular arasında bulunuyor. D vitamini kemik sağlığının yanı sıra kas işlevleri ve denge için de gereklidir. Bilindiği üzere D vitamininin temel kaynağı güneştir ve ultraviyole ışınlarının cilde temas etmesi ve bu sayede ciltte oluşan bazı metabolik süreçlerin sonunda üretilmektedir. Peki D vitamini corona virüse karşı koruyucu mu, etkisi nedir? D vitamini nelerde, hangi besinlerde var?
D VİTAMİNİ CORONA VİRÜSE KARŞI KORUYUCU MU, ETKİSİ NEDİR?
D vitamini insan vücuduna faydalarıyla biliniyor. Yapılan araştırmalar sonucunda, güneş ışını vitamininin Covid-19'a karşı hayat kurtarabilecek bir güce sahip olduğunu ortaya koyduğu iddia edildi.
D vitamini corona virüse karşı koruyucu mu, etkisi nedir? D vitamini nelerde, hangi besinlerde var?
D VİTAMİNİ NELERDE, HANGİ BESİNLERDE VAR?
En iyi D vitamini kaynağının cildin günde 15-30 dakika doğrudan güneş ışığına maruz kalması olduğunu unutmamalıyız. D vitamini süt ürünleri, yumurta, balık ve mantar gibi besinlerle alınabilmekle birlikte, besinlerdeki D vitamini seviyeleri oldukça düşük olduğu için günlük ihtiyacın sadece yüzde onluk kısmı gıdalardan karşılanır.
D VİTAMİNİ NEDİR?
Bu vitamin özellikle de D vitamini eksikliği ile karşı karşıya kalan kişiler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Günümüz koşullarında kişilerin çalışma ortamlarının kapalı alan olması, açık havada yeteri kadar bulunamama hali insanlarda D vitamini eksikliği hastalığını ortaya çıkartmaktadır. D vitamini, Tıp dilinde kalsiferol denilen, yağda çözünen, karaciğerde ve yağ dokuda depolanan vitamin çeşitlerinden biridir
D VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER NELERDİR?
Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt
Tereyağı
Ton balığı
Somon
Uskumru
İstridye
Karaciğer
Yumurta sarısı
Mantar
Maydanoz
Yonca
Isırganotu
Yulaf
Tatlı patates
Balık yağı
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum