Corona'ya Karşı Aşı Çalışmalarında Son İlerlemeler

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Corona virüsü aşısı üzerinde farklı aşamalarda 150 çalışma sürüyor ve şimdiye kadar 23 aşı adayı insanlar üzerinde denendi

Corona'ya Karşı Aşı Çalışmalarında Son İlerlemeler
27 Temmuz 2020 - 14:06

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya genelinde 150 Corona virüsü aşısı üzerinde farklı aşamalarda çalışmalar devam ediyor ve şimdiye kadar 23 aşı adayı insanlar üzerinde denendi.

İngiliz-İsveç ecza devi AstraZeneca, aşı geliştirmek için yarışan firmaların başında geliyor.

AstraZeneca, Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği çalışmanın ortağı. İlk klinik denemeler aşının güvenli olduğunu ve bağışıklık sağladığını gösteriyor.

Hatta bu aşı adayı, bünyenin hem antikor hem T hücresi üretmesini sağlayarak çifte koruma yaratıyor. Çalışmayı yürüten ekipten Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü Müdürü Profesör Adrian Hill, “Covid-19 hastalığını kontrol altına almada sadece antikorların değil T hücrelerinin de harekete geçtiğine dair bulgular artıyor. Hastalığı geçiren ve bünyesi ölçülebilir miktarda antikor üretmeden sadece T hücreleriyle atlatan hastalar gördük” dedi.

Ciddi bir yan etki ise henüz gözlenmiş değil. Araştırmacılar aşının, parasetamol içeren ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarla kontrol altına alınabilen hafif yan etkilere yol açtığını belirtiyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum