Cherokee kabilesinden Jeep'e uyarı: Adımızı kullanmayı bırakın

Cherokee kabilesi lideri Chuck Hoskin, Jeep'in Cherokee isimli modeli ile ilgili "İsmimizi bir arabanın üzerine yapıştırmak bizi onurlandırmaz" dedi. Jeep'e isim değiştirme çağrısında bulundu.

Cherokee kabilesinden Jeep'e uyarı: Adımızı kullanmayı bırakın
26 Şubat 2021 - 16:07 - Güncelleme: 26 Şubat 2021 - 16:39
ABD'de federal olarak tanınan üç Cherokee kabilesinden en büyüğü olan Oklahoma'daki Cherokee Ulusu'nun lideri, SUV modeli Cherokee ve Grand Cherokee'de Jeep araba markasının kendi isimlerini kullanmayı bırakmasını istedi

Jeep, markanın en çok satan Grand Cherokee SUV’si de dahil olmak üzere 45 yıldan daha uzun zaman önce Cherokee adını kullanmaya başladı. Jeep'in bir araç türüne "Cherokee" adını verdiği 1970'lerden bu yana Cherokee Ulusu ilk kez resmi tepki gösterdi. 

ABD'de federal olarak tanınan üç Cherokee kabilesinden en büyüğü olan Oklahoma'daki Cherokee Ulusu'nun lideri Şef Chuck Hoskin Jr, Jeep araba markasının SUV modeli Cherokee ve Grand Cherokee'de kendi isimlerini kullanmayı bırakmasını istedi.

Car and Driver adlı dergiye açıklama yapan, kabile lideri Chief Chuck Hoskin Jr, şirketlerin ve spor kulüplerinin Yerli Amerikan isimlerini, görüntülerini ve maskotlarını kullanmayı bırakması gerektiğini söyledyerek, "Eminim iyi niyetliler ancak ismimizin bir arabanın yanında yer alması bizi onurlandırmıyor" dedi. 

Hoskin, Jeep'in araçların ismini hemen değiştirmesini beklemeseler de, kabilenin bu ismin kullanılmasına izin vermeyeceğini de sözlerine ekledi. 

1970'lerden Beri İlk Kez İsim Değişikliği İstediler

Car & Driver'a göre bu talep, Cherokee Kabilesinin isim değişikliğiyle alakalı ilk talebi. Ancak, Jeep "Cherokee" ismini ilk kez 1970'lerde araçlarında kullanmaya başlamıştı.

Jeep: Onurlandırmak İçin Bu İsmi Seçtik

Jeep'in ana şirketi olan Amsterdam merkezli Stellantis'in sözcüsü Kristin Starnes yaptığı açıklamada, aracın adının dikkatle seçildiğini ve "Yerli Amerikan halkını asalet, cesaret ve gururlarından dolayı onurlandırmak ve kutlamak için yıllar içinde geliştirildiğini" söyledi.

Şirketin, araçları yeniden adlandırmayı düşünüp düşünmediğiyle alakalı ise bir bilgi vermedi.

Hoskin: Onurlandırmanın En İyi Yolu Tarihini Öğrenmek

Hoskin, Oklahoma'da yaşayan Tahlequah kabilesini onurlandırmanın en iyi yolunun, tarihi hakkında daha fazla şey öğrenmek olduğunu söylüyor;

"Bizi onurlandırmanın en iyi yolu, egemen hükümetimiz, bu ülkedeki rolümüz, tarihimiz, kültürümüz ve dilimiz hakkında bilgi edinmek ve kültürel uygunluk konusunda federal olarak tanınan kabilelerle anlamlı bir diyalog kurmaktır."

Kızılderili İsimleri Sporda Kullanılıyor

Tartışma, özellikle sporda Kızılderili isimlerinin ve resimlerinin kullanımı konusunda eleştirilerin ardından başladı. 

Yıllarca süren direnişin ardından, kurumsal sponsorların baskısı altındaki NFL, Washington DC Franchise'ın, geçen yıl "Redskins" takma adını ve Indians baş logosunu bıraktığını ve kalıcı bir yedek seçilene kadar Washington Futbol Takımı adıyla gideceğini duyurmuştu.

Major League Baseball'dan Cleveland Indians da geçen yıl adını değiştireceğini duyurmuştu.

Hoskin de, Car & Driver'a yaptığı açıklamada bu değişiklikleri örnek olarak gösterdi ve şu ifadeleri kullandı; "Sanırım ülkemizde hem şirketlerin hem de takım sporlarının, ürünlerinden, takım formalarından ve genel olarak sporlardan Kızılderili isimlerini, resimlerini ve maskotlarını kullanmayı bırakma zamanının geldiğini düşünüyorum."

YORUMLAR

  • 0 Yorum