"Bu Topraklara Adını Veren "Ana"dır Kadın"

  “Türk kültürüne baktığımızda kadının, sosyal, siyasi ve kültürel hayatta birçok topluma nazaran daha değerli görülür

"Bu Topraklara Adını Veren "Ana"dır Kadın"
07 Mart 2021 - 16:37
Saka Türklerinin lideri, tarihin ilk kadın hükümdarı olarak bilinen Tomris Hatun, kadının Türk devlet yapısı içinde hangi konumlara gelebileceğini gösteren en somut örnektir. Göktürk Yazıtlarında da kadınlardan saygıyla bahsedilmiştir.
 Eski Türk Devletlerinde bir emirname çıkartılacağında ‘Han ve Hatun emreder’ ibarelerinin birlikte yazılması zorunluluğu vardı.”
Anadolu topraklarında kadına verilen önemi gösterir
Dinimizde de kadına büyük önem verildiği ayetlerle, hadislerle açıklanmıştır
Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Döneminde de kadına önem verilmiştir
Milli mücadele ve Kurtuluş Savaşında kadınların göstermiş olduğu fedakarlıklar “Vatansever Türk anaları bu topraklara kendi adını vermiştir.
İşte bu yüzden bu toprakların adı Anadolu’dur.” 

“Kadına yönelik şiddet, ister kamu ister özel yaşamda meydana gelsin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik zarar veya ıstırap veren  veya verebilecek toplumsal cinsiyete dayalı her türlü eylem ve bu eylemle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma olarak tanımlanır.”
Şiddetin en fazla kadınlara, çocuklara, yaşlılara, engellilere, göçmenlere, evsizlere ve mültecilere yöneldiğini, şiddete maruz kalan kadınların sağlığının bozulduğunu, yeti kaybına uğradığını ya da hayatını kaybettiği görülmüştür.
Kadına Uygulanan Her Türlü  “Fiziksel”, “Psikolojik”, “Sözel”, “Cinsel”, “Ekonomik” şiddet sadece kadını etkilemez, tüm toplumu etkiler.
Kadına uygulanan şiddettin çocuklar üzerinde de etkileri vardır. Bedenen memnuniyetsizlik, düşük benlik saygısı, kendine güvensizlik, aşırı pasiflik, iletişim, uyum sorunları bu etkiler arasındadır.”
Şiddet uygulayan kişilerin ortak özellikleri kıskançlık, kontrol isteği, toplumsal cinsiyet rolünü çok önemseme, aşırı ruhsal değişimler, aşırı duyarlılık, alınganlık ve katı cinsiyet rol belirtilerinin bu ortak özelliklerin arasındadır.
 Kadına uygulanan fiziksel şiddette son gelinen nokta, kadın cinayetlerine neden olmasıdır.



Kadın istediği her şeyi 'aklını' kullanarak alabilir, erkek ise 'gücünü'… Erkek nettir, çetrefilsizdir. Kadınsa detaylarda gizlidir.
Erkek hükmettiğini sanırken kadın tarafından yönetiliyor olduğunu fark etmeyecek kadar saf ve iyi niyetlidir. Erkeğin dümdüz baktığı yere kadın örümcek ağı atar, biri önceden uzun uzun düşünür, hesaplar ve uygular, diğeri uyguladıktan sonra kara kara düşünmeye başlar. Kadın olmak zordur, belki de bu yüzden Allah kadınlara özel güçler vermiştir.

Erkekler güçlü olabilir ancak kadınlardaki dayanıklılık ve dirayetle birleşince güçleri anlamlı oluverir. İş erkeğin kılıç kuşananındır, gizli güç her zaman sessiz ve derinden giden kadınındır. O kudretli padişahlarımız bile koca cihanı dize getirmiş sultanlarını dizginleyememiştir.
Devletimizin gerekli caydırıcı yaptırımları hukuki düzende yürürlüğe koyması, kadını koruması ve aile içi eğitim çok önemli. Tüm bu hastalıklı ruhların temelinde sevgisizlik ve bozuk aile ilişkileri yatıyor. Aile çocuğuna yeterli sevgiyi vermeli ve erkek çocuklarına kadına saygı duymayı öğretmeli. Bu eğitim okullarda da desteklenmeli. Tüm bu olumsuzluklara rağmen Allah kendisinden sonra yaratma gücünü kadınlara bahşetmiş olduğu için, nesiller kadınların doğurganlığı sayesinde devam ettiği için, dünyadaki her erkek varoluşunu bir kadına borçludur
Erkekler kadınlara kendilerini beğendirebilmek için çırpınırken kadınlar birbirleriyle rekabet edebilmek için giyinir, süslenir. Ne kadar kadınlar daha duyguludur dense de tarihe baktığınızda tüm büyük aşk sözcükleri hep ‘bir kadın’ uğruna yazılıp çizilmiştir.
Kadına şiddetle varlığını sürdüren, onları namus imgesi gibi görüp egolarını tatmin eden, eğitimsiz kalmaları için çaba sarf eden, hükmü altında ezen, yoluna, ufkuna, hayallerine örümcek ağı ören, iffetine, yaşam özgürlüğüne göz diken, göz dikenleri affedenler değil erkek, insan bile olamaz. Bunları adamlık vasfından tenzih ediyorum. Erkek bilek gücüyle, kadın dirayetiyle zekasıyla ve merhametiyle üstündür. Netice şu ki: Erkek kol kanat gerer, kadınsa yüreğini serer. Kavgamız ne kadar ayrı oluşumuz olsa da, hayatı anlamlandıran da bu iki cinsin bütünlüğüdür aslında. Kadını değerli kılan 'adam'lar ve adamı güçlü tutan kadınlar iyi ki varlar.




 

YORUMLAR

  • 0 Yorum