Böbrek taşlarını ameliyata gerek kalmadan temizleyen "cımbız"

Ultrason ışınları böbrek taşlarını vücut içinde yönlendirerek temizleyebilecek. Domuzlar üzerinde yapılan araştırmalarda bilim ekibi bu yöntemi kullanarak daha önce belirlenmiş bir rota üzerinden böbrek taşı yerine kullanılan cam boncukları vücudun dışına çıkarttı.

Böbrek taşlarını ameliyata gerek kalmadan temizleyen "cımbız"
28 Temmuz 2020 - 10:51
Mineraller idrar içinde eriyip kristalleşince böbrek taşları oluşur. Taşlar böbrekte veya üreter (böbreklerden mesaneye giden ince tüp) içinde sıkışıp kalır ve vücuttan atılamaz. Bunlardan kurtulmanın bir yolu, taşları parçalayıp küçültmek ve bu şekilde parçaların idrarla dışarı atılmasını sağlamak. Bunun için mesaneden üretere uzun, ince bir tüp yollanır. Bir diğer yol ise vücudun dışından ultrason şok dalgaları göndermek. Ne var ki bu iki yöntemde de geride küçük parçaların kalma ihtimali yüksektir ve bunlar daha fazla taşın gelişmesine yol açar. Daha ciddi vakalarda ameliyat gerekir.
Washington Üniversitesi’nden Michael Bailey liderliğinde bir ekip farklı bir yöntem üzerinde çalışıyor. Bu yöntem, daha hafif şiddette ultrason dalgaları kullanarak taşları sıkıştıkları yerden kurtarmaya dayanıyor. Ekip, ilk denemede taşları hafifçe dürterek, doğal olarak yoluna devam etmesini sağlamaya çalıştı. 15 kişi üzerinde uygulanan bu ilk denemede küçük taşların biraz kıpırdadığı saptandı. Amaç taşların kendi kendine vücuttan atılmasıydı. Şimdi Bailey’in ekibi taşları daha kontrollü bir şekilde yönlendirmek için başka bir yol geliştirdi. Dikkatli bir şekilde hedefe odaklanmış ses dalgalarından yararlanarak taşın çevresinde bir yüksek basınç halkası yaratıldı. Böyle taşlar kontrol altına alınmış oldu.Daha sonra halka hareket ettirilince taşlar da halka ile birlikte sürüklenmeye başladı.
Ekip bu yaklaşımı anestezi altındaki üç domuz üzerinde denedi. Bu deneyde hayvanların mesanelerine taş yerine cam boncuklar yerleştirildi. Boncuklar önceden belirlenmiş bir rota üzerinden %99’luk bir hassasiyetle yönlendirildi. “Cam boncukları mesane gibi geniş bir alanda hareket ettirmek, şekilsiz kristalleri dar bir boru içinde hareket ettirmekten doğal olarak daha zordur” diye konuşan Oxford Üniversitesi’nden Ben Turney, “Ama bu teknikle böbreklerdeki taşları yerlerinden oynatmak mümkün olabilir. Daha sonra sistem bunları kendiliğinden vücuttan dışarı atabilir” diyor.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum