Bob Dylan tüm şarkı kataloğunu Universal'a satıyor

Universal, anlaşmanın fiyatını açıklamadı, ancak Dylan'ın şarkıları 200 milyon dolardan fazla değere sahip.

Bob Dylan tüm şarkı kataloğunu Universal'a satıyor
13 Aralık 2020 - 17:28
Universal Music Group, Bob Dylan'ın altmış yılı kapsayan ve müzik tarihindeki en ikonik parçaların çoğunu içeren bir koleksiyon olan tüm şarkı kataloğunu satın alıyor.
Universal, anlaşma için bir fiyat açıklamadı, ancak bu terimlere aşina olan insanlara göre Dylan'ın şarkıları 200 milyon dolardan fazla değere sahip. Koleksiyon, 60'ların başındaki "Blowin 'in the Wind" ve "The Times They Are a-Changin" gibi şarkılardan bu yıl çıkan "Rough and Rowdy Ways" albümüne kadar 600 çalışmayı kapsıyor.
79 yaşındaki Dylan, müzik haklarındaki patlamadan para kazanıyor. Şarkıların ve kayıtların değeri, derin bir düşüşün ardından müzik endüstrisi için beş yıllık bir genişlemeyi tetikleyen akış sayesinde son yıllarda fırladı. Ayrı bir varlık olan kayıtları satmıyor.
Universal İcra Kurulu Başkanı Lucian Grainge yaptığı açıklamada, "Geniş çalışma grubunun tüm dünyada milyarlarca insanın sevgisini ve hayranlığını yakaladığını söylemek abartı olmaz" dedi. "Bundan on yıllar, hatta yüzyıllar sonra, Bob Dylan'ın sözlerinin ve müziğinin her yerde söylenmeye ve çalınmaya - ve sevgiyle - devam edeceğinden hiç şüphem yok."
Müzik yayıncıları tarafından temsil edilen şarkı hakları, genellikle kayıtlar kadar para getirmez. Ancak daha güvenilir bir gelir kaynağı olabilirler. Şarkılar, radyo çalma, reklamcılık ve film lisanslama gibi çeşitli şekillerde para kazanmak için kullanılabilir - yeni bir plaktan sık sık yaşanan satış patlamasıyla karşılaştırıldığında.
Stevie Nicks, daha geçen hafta, kataloğa yaklaşık 100 milyon dolar değer biçen şarkı yazarlığının çoğunluk hissesini sattı.
Dylan hiçbir zaman pop şarkılar yazmadı - hiçbir Dylan şarkısı önemli Billboard listelerinde zirveye çıkmadı - ancak çok az şarkı yazarı daha derin bir katalog talep edebilir. Rolling Stone, 2004 yılında 15 eserini tüm zamanların en iyi şarkıları listesine dahil etti ve "Like a Rolling Stone" u en üst sıraya yerleştirdi. Listede sadece Beatles daha fazla yer kazandı.
Dylan 1960'ların başında bir halk şairi olarak sahneye çıktı ve Vietnam'daki savaşa karşı konuşan şarkılar yazdı. O on yılın ortasında elektro gitara ve daha çok rock sesine geçişi, en ateşli hayranlarından bazılarını yabancılaştırdı, ancak aynı zamanda "Highway 61 Revisited" ve "Blonde on Blonde" gibi en iyi çalışmalarından bazılarına yol açtı.
Anlaşma, Universal Music Group'u önümüzdeki yıl halka arz için hazırlanırken güçlendiriyor. Taylor Swift ve Dylan için yaptığı son anlaşmalarla Universal, müzik tarihinin en başarılı iki söz yazarının eserlerini ekledi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum