Bebeğimizi; Sallasak mı uyutsak, Sallamasak mı uyutsak?

Salıncakta sallanmanın en belirgin faydası eğlenceli ve heyecan verici olmasıdır. Yukarıdayken kuş gibi hafif hissetmek, hızlanırken rüzgarı hissetmek heyecan vericidir. Gülmek, mutlu olmak fiziksel ve zihinsel sağlık için en faydalı olan şeylerdir

Bebeğimizi; Sallasak mı uyutsak, Sallamasak mı uyutsak?
16 Aralık 2020 - 15:57 - Güncelleme: 16 Aralık 2020 - 16:52

Kişinin dış çevreden ve kendi vücudundan gelen duyusal verileri organize eden ve tepkileri çevreye uygun şekilde vermeyi sağlayan nörolojik işleme duyusal bütünleme (duyusal entegrasyon) denilmektedir. Dünyayı algılayış biçimimizi ve hangi etkilere hangi tepkilerle cevap vereceğimizi, duyusal bütünleme süreci şekillendirir.
Duyusal bütünleme bozukluğunun etkilerini azaltmak için çocuğa yeterli duyusal girdi sağlanmalı. Tırmanma, çekme gibi güç ve postüral kontrolün gelişimini destekleyecek aktiviteler, bir hedefe nesne atma gibi motor becerilerin gelişimini destekleyecek aktiviteler vs. bu açıdan önemli. Salıncakta sallanmak da sorunun tedavisinde kullanılan ve duyusal sistemlerin gelişimine yardımcı olan aktivitelerden. Bu tür aktiviteler yalnızca duyusal bütünleme bozukluğu olan çocuklar için değil, her çocuk için önem taşıyor.
Salıncak, duyusal bütünleme bozukluğunun tedavisinde elbette tek başına yeterli değildir. Sorunun tedavisi için uzman desteği almayı ihmal etmeyin.
Vücudumuzdaki büyük kas gruplarını ilgilendiren koşmak, yürümek, zıplamak gibi eylemler kaba motor becerileridir. Belli bir yaşın üstündeki çocukların sallanma hızını arttırmak için bacaklarını aktif olarak kullanmaları, kaba motor becerilerin gelişimini destekler. Bebeklerin de sallanma ritminin etkisiyle kollarını ve bacaklarını daha sık hareket ettirdikleri gözlenmekte.



Bebek 9 ay boyunca annesinin karnında sürekli salınıma maruz kalır. Dolayısı ile doğar doğmaz hemen hareketsiz duruma adapte olmak zorunda olması onun travmalarından birisidir. Bebekleri ağladığında annelerin onları içgüdüsel olarak kucagında hafifçe sallaması ve bebeğin kolaylıkla sakinleşmesi sağlar.

Bu nedenle bebeği ayakta sallamak dahil hiçbir salınım zararlı değildir. Ayakta sallamakta zararlı olan çocugun başının sağa sola çarpması ve bu şekilde çarpmalarla nöronlara zarar vermesidir. Ayakta bebeğinizi sarsmadan yapılan hafif salınımlar ona iyi gelir,  hiç korkmayın.

 Ritmik bir düzenle sallanma hareketi, beynin alfa dalgası yaymasını sağlar. Alfa, dinlenme durumunda aktif olan beyin dalgasıdır. Salıncakta bir süre sallanmak, bebeğin sakinleşmesine ve daha huzurlu hissetmesine yardım eder.

Sallanarak uyumanın düzensiz uyku rahatsızlıklarına olan etkisini araştırmak olduğunu belirten uzmanlar, sallanarak uyumanın hafıza onarımını da geliştirebileceğini öngörüyor.

Burada yapılması gereken en güzel şey bebeğinizin, çocuğunuzun sesine ve içgüdülerine kulak vermektir. Çocuğunuz salıncağa binmek, ayakta sallanmak, hoplamak zıplamak istiyorsa bunları dilediği kadar yapmasına izin vermek en güzelidir.

Salıncakta sallanmanın faydaları

  • Salıncak ile sallanmak  denge gelişimimize yardımcı olur.
  • Salıncakta yapılan ileri geri hareket, beyinde odaklanmayı sağlayan beyin korteksini uyarır.
  • Salıncakta sallanmak mekansal farkındalığı arttırır. Mekansal farkındalık; beden, algı ve mekan ilişkisidir.
  • Salıncakta sallanırken birbirine tamamen ters olan iki duygu olan; heyecan ve rahatlama, birlikte yaşanır.Yukarıdayken kuş gibi hafif hissetmek, hızlanırken rüzgarı hissetmek mutluluk verir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum