BARAN: "BALKAN KÖKENLİ KARDEŞLERİMİZ, BALKAN ÜLKELERİ İLE TİCARİ VE KÜLTÜREL BAĞLARIN KURULMASINDA DA KÖPRÜ OLUYOR"

“GÖNÜL COĞRAFYAMIZ BALKANLAR” ETKİNLİĞİ ATO EV SAHİPLİĞİNDE YAPILDI… ANKARA TİCARET ODASI, BALKAN ÜLKELERİ KÜLTÜREL ARAŞTIRMALAR VE EĞİTİM VAKFI İLE BİRLİKTE “BAŞKENT KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ” KAPSAMINDA “GÖNÜL COĞRAFYAMIZ BALKANLAR” ETKİNLİĞİNİ DÜZENLEDİ.

BARAN: "BALKAN KÖKENLİ KARDEŞLERİMİZ, BALKAN ÜLKELERİ İLE TİCARİ VE KÜLTÜREL BAĞLARIN KURULMASINDA DA KÖPRÜ OLUYOR"
29 Eylül 2023 - 12:22
29 EYLÜL 2023 - Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Balkan kökenli vatandaşların gelenek ve görenekleriyle Türk kültürünü zenginleştirirken çalışarak, üreterek de ekonominin gelişmesine, ilerlemesine katkı sağladığını belirtti. Baran, “Balkan kökenli kardeşlerimiz, Balkan ülkeleri ile aramızdaki kültürel ve ticari bağların kurulmasında da köprü vazifesi üstleniyor” dedi.

Ankara Ticaret Odası, Balkan Ülkeleri Kültürel Araştırmalar ve Eğitim Vakfı ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Başkent Kültür Yolu Festivali” kapsamında “Gönül Coğrafyamız Balkanlar” etkinliği gerçekleştirdi. ATO Fuaye alanında gerçekleşen etkinlik açılışında Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Aydın E. Milletvekili Deniz Depboylu ile Balkan Ülkeleri Kültürel Araştırmalar ve Eğitim Vakfı Başkanı Hıfzı Kuruşa konuşma yaptı.



ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu’nun farklı kültürlerin harmanlandığı bir coğrafya olduğunu belirtti. Bugün Türkiye’de milyonlarca Balkan kökenli vatandaşın yaşadığını kaydeden Baran, “Balkan kökenli vatandaşlar kültürümüzün en güzel mirasını oluşturuyor. Balkanların dört bir yanından göçle gelen kardeşlerimiz türküleriyle, yemekleriyle, gelenek ve görenekleriyle kültürümüzü zenginleştiriyor. Çalışarak, üreterek, ülkemizin gelişmesine ilerlemesine katkı sunuyor. Balkan ülkeleri ile aramızdaki kültürel ve ticari bağların kurulmasında da köprü vazifesi üstleniyor. Balkan kökenli kardeşlerimizle ülkemizde huzur, sevgi, kardeşlik iklimi içinde yaşarken; bizim için Evlad-ı Fatihan olan toprakları da kıymetli bir emanet gibi koruyor, gözetiyoruz. Balkanlar’ın ve siz Balkan kökenli vatandaşlarımızın, ekonomik, sosyal ve kültürel önemini her fırsatta dile getiriyorum. Sizler, ortak kültürümüzün en güzel yanısınız” dedi.



-FESTİVAL ŞEHRİMİZİN KÜLTÜR VE TİCARET HAYATINA CANLILIK GETİRDİ-
“Gönül Coğrafyamız Balkanlar” etkinliğini Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Başkent Kültür Yolu Festivali” kapsamında gerçekleştirdiklerini kaydeden Baran, “Başkent Kültür Yolu Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın şehrimize kazandırdığı en büyük ve kapsamlı kültür ve sanat organizasyonu. 16 Eylül’de başlayan ve 1 Ekim’e kadar devam edecek olan festival, şehrimizin kültür ve sanat hayatını renklendirirken, ticaretimize de canlılık getiriyor” dedi. 



-“BU MİRASA SAHİP ÇIKMALIYIZ”-
Balkan Ülkeleri Kültürel Araştırmalar ve Eğitim Vakfı Başkanı Hıfzı Kuruşa, Rumeli ve Balkanlar’ın sadece bir coğrafyanın adı değil, muhteşem bir tarihin ve kültürün de adı olduğunu belirterek, Balkan coğrafyasında Selanik’te doğan Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Muhacirler kaybedilmiş toprakların aziz hatıralarıdır” sözlerinden alıntı yaptı. Kuruşa, “Rumeli ve Balkanlar hem coğrafyasıyla hem insanıyla Türkiye’nin değişmez pusulasıdır. Sadece Cumhuriyetin değil Osmanlı’nın da özü ve köküdür. Bu kültür büyüklerimizin bize bıraktıkları bir mirastır ve biz bu mirasa sahip çıkmalıyız. Bu yüzyılın en önemli olgusu network ise bizler de sahip olduğumuz bu enerji ve kitleyi bir araya getirmeliyiz” dedi.

-BALKANLAR İLE BAĞLARIMIZ DERİN-
Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız da yaptığı konuşmada, Başkent Kültür Yolu Festivali’nin Ankara için çok önemli bir kazanım olduğunu dile getirerek, ATO çatısı altında Balkanların gündem olmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Yıldız, anne tarafından Sancak’tan bir Balkan göçmeni olduğunu belirttiği konuşmasında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Maruf Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) koordinasyonunda yürütülen çalışmaların önemine değindi. Yıldız, dört kuruluş sayesinde Balkan coğrafyasının anavatan Türkiye ile bağlarının devam ettiğini söyledi.  Yıldız, “Bizim Balkanlar ile bağımız derin, bu kuruluşların yaptığı çalışmalar bağlarımızı güçlendiriyor” dedi. 



-“TÜRK SOYDAŞLARIMIZIN YANINDA OLMAYI KENDİMİZE GÖREV SAYIYORUZ”-
Aydın Eski Milletvekili aynı zamanda Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi - MHP Siyasi Etik Kurulu Başkan Vekili Deniz Depboylu da yaptığı konuşmada, kendisinin de Balkan göçmeni olduğunu belirterek, “Oradaki soydaşlarımızın ayağına taş değse, gözünden yaş gelse bizim canımız yanar. Güçlü bağlarımızın devam ettiği Türk soydaşlarımızın her zaman yanında olmayı kendimize görev sayıyoruz” dedi. 

Açılış konuşmalarının ardından ATO Teras alanında gerçekleşen gecede, Balkan yemekleri, Balkan ezgileri ve halkoyunları etkinliklerine yer verildi. Balkan göçmeni Özge Ünal’ın Balkan türküleri seslendirdiği etkinlikte, Balkanlar’dan göçün hikâyesinin anlatıldığı fotoğraflar ve Kosovalı ressam Gültekin Serbest’in resim sergisi de yer aldı. 



Etkinliğe, ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, Meclis Başkan Yardımcısı Ali İhsan Özdemir, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Yönetim Kurulu Üyesi Naki Demir, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Fethan Baykoç, AK Parti 24. Dönem İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Başkent Ankara Meclis Başkanı Nevzat Ceylan, TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak, Ankaralılar ve Ankara'ya Hizmet Edenler Derneği (AHİD) Başkanı Hilmi Yaman, TÜSİAV Enerji Platformu Başkanı Kutlu Tamay, Gülefer Yazıcıoğlu ile ATO Meclis Üyeleri Berat Kuzu, Efe Polat, Fatih Çalışkan, Sabahat Altınışık, Selim Gökşin, Turan Öztürk ile çok sayıda davetli katıldı.  



 

YORUMLAR

  • 0 Yorum