Azerbaycan'ın geleneksel tatlarından "Qutabı"

Azerbaycan’ın geleneksel tatlarından “Qutabı” ve Azeri böreğinin yapılışı

Azerbaycan'ın geleneksel tatlarından "Qutabı"
24 Kasım 2020 - 14:00
Azerbaycan mutfağının zenginliği ülkenin coğrafyasını, bir ucundan diğerine aynı anda yaşanabilen dört mevsimini yansıtıyor. Bu açıdan bakıldığında Qutab gibi lezzetler her sezonda ve her bölgede farklılık gösterebiliyor.
Elshad bey qutabın geleneksel bir tat olduğunu, farklı bitkiler, kiraz, erik ve nar sosları gibi orijinal lezzetler içerdiğinden ülkelerine özgü olduğunu belirtiyor.
 “Eskiden insanlar ekmek yapınca hamurları artabiliyordu. Dolayısıyla farklı ve lezzetli bir şekilde kullanmanın yolunu buldular ve qutap yapmaya başladılar.”

Deve etiyle yapılan Jorat qurabı (böreği)

“Ülkenin en tanınmış “Jorat böreği deniz kıyılarındaki bölgelerden geliyor. İçerisine deve eti, sakatat, kabak gibi sebzeler ve peynir de konabiliyor. Ve bu tür fırınlarda pişiriliyor.”

Gerek farklılığı gerekse sadeliği açısından Azerbaycan’ı çok iyi temsil eden bu yemek, ülkenin farklı noktalarında aynı anda yaşanan dört mevsimin şartlarına uyum sağlayabiliyor.

Kahvaltıdan akşam yemeğine günün farklı zamanlarında yenebilen qutab turistlerin ülkeye ayak bastıklarında tatmak istedikleri lezzetlerin başında geliyor.



 


YORUMLAR

  • 0 Yorum