Avrupa Birliği Komisyonu,2025'e kadar yardım projelerinin yüzde 85'inin kadınları güçlendirmekle ilgili olacak

Avrupa Birliği Komisyonu, cinsiyet eşitliği kazanımlarının pandemi tarafından yok edilmesini engellemek amacıyla 2025’e kadar yardım projelerinin yüzde 85'inin kadınları güçlendirmekle ilgili olacağını açıkladı.

Avrupa Birliği Komisyonu,2025'e kadar yardım projelerinin yüzde 85'inin kadınları güçlendirmekle ilgili olacak
07 Şubat 2021 - 22:09

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde yaptığı açıklamada, cinsiyet eşitliği kazanımlarının koronavirüs salgını tarafından yok edilmesini önlemek amacıyla, 2025’e kadar yardım projelerinin yüzde 85'inin kadınları güçlendirmekle ilgili olacağını açıkladı. Açıklamada, Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı’nın kabul edilmesinden bu yana hiçbir ülkenin 2030'a kadar cinsiyet eşitliğini sağlama konusunda önemli bir ilerleme kaydetmediği vurgulandı. 

Kadınlar orantısız etkilendi

Açıklamada pandeminin kadınları ve kız çocuklarını orantısız biçimde etkilediğine dikkat çekildi. Kadınların iş kayıplarının erkeklerden 1.8 kat daha fazla olduğuna dikkat çekilen açıklamada erkeklerle kadınlar arasındaki yoksulluk oranının yüzde 9.1 artabileceğine dikkat çekildi. Komisyon, 2025 yılına kadar yeni dış yardım projelerinin yüzde 85'inin cinsiyet eşitliğine ve kadınların güçlenmesine katkıda bulunacağını taahhüt etti. 

Yönetimlerde cinsiyet dengeli liderlik olmalı 

Açıklamada, herhangi bir AB fonundan faydalanmak isteyen harici projelerin cinsiyet perspektifini entegre etmesi ve cinsiyet eşitliğini desteklemesi gerektiği vurgulandı. 2019’da yapılan yardımların yüzde 65’e yakını cinsiyet eşitliğini destekler nitelikte gerçekleşmişti.  Komisyon ayrıca AB ülkelerini, üst düzey siyasi ve yönetim düzeylerinde cinsiyete duyarlı ve cinsiyet dengeli bir liderlik kurarak örnek oluşturmaya çağırdı. 


YORUMLAR

  • 0 Yorum