ATO BAŞKANI BARAN "GORDİON'UN DÜNYA MİRASI LİSTESİNE GİRMESİYLE ANKARA İÇİN HEDEF 1.5 MİLYON TURİST"

ATO’DAN UNESCO TOPLANTISI ÖNCESİ “GORDİON ANTİK KENTİ” İÇİN TOPLANTI. TBMM DIŞIŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI OKTAY: “BU MİRASI GELECEĞE TAŞIMAK İSTİYORUZ”

ATO BAŞKANI BARAN "GORDİON'UN DÜNYA MİRASI LİSTESİNE GİRMESİYLE ANKARA İÇİN HEDEF 1.5 MİLYON TURİST"
15 Ağustos 2023 - 13:13
15 Ağustos 2023-Ankara Ticaret Odası (ATO), UNESCO Dünya Mirası Listesi adaylık sürecinde yer alan  “Gordion Antik Kenti” hakkında farkındalık oluşturmak ve gündemde tutmak için, 10-25 Eylül tarihlerinde Suudi Arabistan’ın Başkenti Riyad’da gerçekleştirilecek UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin 45. Oturumu öncesi, Gordion Müzesi’nde bir toplantı düzenledi.

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ev sahipliğinde Müze Bahçesi’nde gerçekleşen toplantıya TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, Ankara Milletvekili Fuat Oktay, Ankara Valisi Vasip Şahin, Polatlı Kaymakamı Murat Bulacak, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Polatlı Ticaret Odası Başkanı Ulvi Sakarya, Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Onat ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz katıldı.



-RİYAD’DAN İYİ HABERLER BEKLİYORUZ-
Toplantının açılış konuşmasını yapan Gordion Kazı Başkanı Charles Brian Rose da Amerikalı olduğunu Türkiye’nin ise ikinci evi olduğunu belirterek, “5 sene Afrodisias’ta 25 sene de Troya’da çalıştım.  15 yıldır da Gordion’da çalışıyorum. Biz Gordion’u çok seviyoruz, siz de Gordion’u çok seviyorsunuz bu belli. İnşallah gelecek ay Riyad’da UNESCO da Gordion’u bizim gibi sevecek. İyi haberler bekliyoruz. Bu toplantı bizim için büyük şeref” dedi.



TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, Ankara Milletvekili Fuat Oktay, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye Yüzyılı’na girerken turizmde tabiat varlıklarının korunması ve çevrenin korunup geliştirilmesinin de iddiaları arasında yer aldığını söyledi. Oktay, “Sadece bugünün şehirlerini inşa etmek değil, topraklarımızda bulunan geçmişin mirasını gururla, gelecek nesillere aktarabileceğimiz eserler üretme iddiamız var. Ankaramızda Milattan Önce 12. yüzyılı konuşuyoruz ama çok daha öncesine ev sahipliği yapmış bir il Ankara. Şu anda üzerinde bulunduğumuz topraklara baktığımızda aslında 15-18 bin yüzyıl arasından bahsettiğimiz bir medeniyetin üzerindeyiz. Biz bu mirasın bugünkü temsilcileriyiz. Bu mirası da geleceğe taşımak istiyoruz. Topraklarımızda mirasa sahip olmak tek başına yetmiyor. Onu ortaya çıkarmak, tanımlamak, yaşatarak gelecek nesillere aktarmak asıl iddia sahibi olmaktır. Bir medeniyetin sahibi olmak bu demektir” dedi.



UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Efes Antik Kenti’nden Edirne’deki Selimiye Camii ve Külliyesi’ne kadar Türkiye’den 19 eserin yer aldığını kaydeden Oktay, Gordion Antik Kenti ile birlikte bu sayının 20’ye ulaşacağını söyledi. Daimi listeye alınması için kamuoyu oluşturmak istediklerini belirten Oktay, “Hiçbir proje yoktur ki arkasına kamuoyu desteğini almadığı sürece ayakta kalabilsin. Projenin arkasında kamuoyu desteği yoksa bir şey ifade etmez. Göbeklitepe’nin, Şanlıurfa’ya ve civar illerin kültür ve turizmine katkısına baktığımızda Gordion’un Polatlı ve Ankara için ne anlama geldiğini de çok rahat görebilirsiniz” diye konuştu. 



-“ANKARA’NIN TURİZMDEN ALDIĞI PAY YOK DENECEK KADAR AZ”
 Türkiye’nin 2022 yılında 46 milyon turistle yaklaşık 52 milyar dolarlık turizm geliri elde ettiğini kaydeden Oktay, 2028 hedefinin 100 milyar dolarlık turizm geliri olduğunu söyledi. Ankara ve Polatlı’nın da bu hedefe katkı veriyor olmasını istediklerini belirten Oktay, “Ankara 5 milyon turist alıyor. Bu 5 milyonun sadece 7 yüz bini yabancı turist. 7 yüz binin neredeyse yarısı da sağlık turizminden geliyor. Bir anlamda 50 milyonun üzerinde turistten Ankara’nın aldığı pay yok denecek kadar az. Ankara’da bundan ciddi anlamda pay almamız gerekiyor. Olayın bir kültürel boyutu bir de tarihi boyutunun yanı sıra, turizmle gelen ekonomik boyutu ve kültürel mirasın geleceğe taşınması var. Kültürel mirası koruyalım, canlı tutalım, geleceğe taşıyalım ama aynı zamanda ekonomik canlanmaya da vesile kılalım. Ankara’nın başta Polatlı’nın bunun değerini yani üzerinde bulunduğu toprağın değerini ve hangi medeniyetlere ev sahipliği yaptığını çok iyi anlıyor olması lazım ki çok iyi şekilde içselleştirmesi lazım ki, dünyaya anlatabilsin ve turizmden de hak ettiği geliri elde edebilsin. Onun için benim sizden ricam her birimiz gerek kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri olarak, gerek meslek örgütlerimizin temsilcileri olarak, gerek sivil toplum örgütlerimizin temsilcileri olarak gerekse de Ankara ve Polatlı’da yaşayan her bir birey olarak ve siyasi temsilciler olarak her birimizin bunu anlatması gerekiyor” dedi.

-MİDAS TÜMÜLÜSÜ’NDE İNCELEME-
Oktay’ın konuşmasının ardından, Oktay, Baran ve protokol heyeti, Gordion Kazı Başkanı Charles Brian Rose rehberliğinde Midas Tümülüsü’nde incelemelerde bulunuldu.



-“GORDİON’LA HEDEF 1.5 MİLYON TURİST”-
Toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Türkiye’den 19 miras bulunduğunu ve Gordion’un alınmasıyla birlikte kalıcı miras sayısının 20’ye yükseleceğini ve Ankara’nın da ilk kez listeye gireceğini anlattı. Ankara Ticaret Odası olarak Gordion’un önemini yıllar öncesinden kavradıklarını ve 2019 yılında düzenledikleri Uluslararası Marka Buluşmaları Zirvesi’ne ana tema olarak Gordion efsanesine ithafen  “Düğüm Çözülüyor” olarak belirlediklerini kaydeden Baran, ATO’nun inşa ettiği Congresium Kongre ve Sergi Merkezi’ndeki 3 bin kişilik büyük salonuna da “Gordion” ismini verdiklerini dile getirdi.

ATO’nun Polatlı-Gordion ve Duatepe’nin öneminin yeni nesiller tarafından anlaşılabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte 3 bin öğrencinin bölgeyi ziyaret etmesini sağladıklarını da bildiren Baran, “Biz bu konuya yürekten inandık. Gordion Antik Kenti’nin UNESCO listesine girmesiyle hem Ankara’nın hem de ülkemizin ekonomisine önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. İnşallah önümüzdeki ay Riyad’dan müjdeli haberle ülkemize döneceğiz. Az önce Sayın Oktay konuşmasında Ankara’ya yıllık 700 bin yabancı turist geldiğini söyledi. Ankara’ya gelen 700 bin yabancı turist sayısının sadece Gordion’un katkısıyla 1.5 milyona ulaşacağına yürekten inanıyorum. Ankara Ticaret Odası olarak bu konuyla ilgili elimizden gelen her türlü katkıyı koymaya hazırız” diye konuştu. 

Gordion Antik Kent'ine dair farkındalığı artırmak amacıyla düzenlenen toplantıda ATO Başkan Yardımcıları Halil İbrahim Yılmaz ve Temel Aktay, POTA Genel Koordinatörü Kadim Koç ile ATO Meclis ve Komite üyeleri de yer aldı. 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum