Arazi Yatırımının 5 Avantajı

Konut yatırımı yapanlar son yıllarda bekledikleri kazancı genelde elde edemediler. Faizlerin yükseldiği son günlerde kira getirisi faiz getirisinin çok altında kalıyor.

Arazi Yatırımının 5 Avantajı
07 Şubat 2021 - 00:52
 Faizlerin düşük olduğu dönemde kira getirisi beklentisiyle konut yada ofis yatırımı yapan kişiler bu getiriyi yetersiz buluyor. Yatırım amacı ile konut ve ofis alıp bekledikleri fiyat artışını göremeyen yatırımcılar son yıllarda mutsuz oldular. Bu faktörlerin etkisi ile uzun vadede kazandıran arazi yatırımı küçük yatırımcıların da gündemine girdi.

Arazi yatırımının kazanç oranı çok yüksek

Eğer uzun vadeli yatırım yapıyorsanız, arazi yatırımı kadar yüksek kazanç potansiyeli olan başka bir yatırım yok. Tabi yatırımı nerede yaptığınız çok önemli. İmar gelme potansiyeli yüksek bölgelerde yatırım yapıldığında bu kazanç potansiyelini başka bir yatırımlarda görmek mümkün değil.

Arazi yatırımında kiracı ile uğraşmazsınız

Yatırım amacı ile daire yada ofis alanlar eğer kiracılarını seçerken dikkatli olmazlar ise sıkıntı yaşıyor. Kiralarını zamanında tahsil edemeyenler hem sinir harbi yaşıyor, hem de avukat masrafları ile karşılaşıyor. Araziyi çeşitli kullanımlar için kiraya vermek yada vermemek mülk sahibinin tercihini. Ancak kiraya verilmese bile doğru konumda alınmış bir arazi zamanı geldiğinde yüksek getiri sağlıyor.

Aidat ve bakım masrafınız olmaz

Yatırım amacı ile daire yada ofis alanlar, kiracı bulamadığı dönemlerde aidat masraflarını kendi cebinden ödüyor. Binanın ortak alanlarının tamir ve yenileme masrafları da malsahibi tarafından karşılanıyor. Arazi yatırımı yapanlar bu tür masraflar ile karşılaşmıyor.

Yenileme masrafınız olmaz

Daireler ve ofisler zaman içinde yıpranıyor ve eskiyor. Kiracıdan alınan depozito boya masrafını karşılasa da bir kaç kiracı değiştiğinde mutfak, banyo ve parkeler iyice eskiyebiliyor. Bu eskime payı genelde kiracılara yansıtılamıyor. Yeni gelen kiracılar dairenin durumunu beğenmediğinde mutfağı komple yenilemek, parkeleri değiştirmek gibi masraflar çıkabiliyor.

Emlak vergisi ödemezsiniz

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunununa göre, belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan araziler kiraya verilmemek şartıyla bina ve arazi vergisinden muaf. Yani satın aldığı yerden gelir elde etmeyen yatırımcı emlak vergisi vermiyor.
Sonuç olarak doğru bir lokasyonda arazi yatırımı yapanların kafası rahat oluyor, masrafları ve dertleri olmuyor. Vakti gelip arazi değerlendiğinde satarak kazancı cebine koyuyor. Yeter ki doğru yerde, doğru beklenti ile alım yapılmış olsun..




YORUMLAR

  • 0 Yorum