ABD'den Ukrayna'ya F-16 onayı

Hollanda, ABD'nin F-16 savaş uçaklarının Ukrayna'ya teslimatını onayladığını duyurdu.

ABD'den Ukrayna'ya F-16 onayı
19 Ağustos 2023 - 11:52
Hollanda Savunma Bakanlığı, ABD’nin Hollanda’nın Ukrayna’ya F-16 savaş uçaklarını teslim etmesini onayladığını açıkladı. ABD, Ukraynalı pilotlar F-16 eğitimini tamamladıktan sonra, ABD’nin bu uçakların Kiev’e gönderilmesi için gerekli tüm taleplerin resmi onayını hızlandıracağına dair Danimarka ve Hollanda’ya resmi güvence verdi.
Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren, teslimat onayını, X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamayla duyurdu. Ollongren, “ABD’nin, F-16 savaş uçaklarının Ukrayna’ya teslimatını onaylamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu, bizim Ukraynalı pilotların eğitimini tamamlamamıza olanak tanıyor” ifadesini kullanarak sonraki adımlar için Avrupalı ortaklarıyla temas halinde olduklarını belirtti.
Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra da X üzerinden yaptığı açıklamada, işbirliği için ABD’li mevkidaşı Antony Blinken’a teşekkür ederek “Bu adım, Ukrayna’nın kendi halkı ve ülkesini savunması için önemli bir kilometre taşı” değerlendirmesinde bulundu.
Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, “Savunma Bakanı ve benim, ABD’deki mevkidaşlarımıza mektup yazdığımız doğrulayabilirim. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’den onay aldık. Bu onay, harekete geçmemiz için bize alan sağlıyor” ifadesini kullandı.
Hollanda Savunma Bakanı’nın da Blinken’e benzer mektup yazdığını söyleyen Rasmussen, “ABD, F-16 savaş uçaklarını üretiyor ve bu nedenle uçak ihracatı, onayını gerektiriyor” diye anlattı.
Danimarkalı bakan, Ukrayna’ya F-16 tedariki için artık hiçbir engelin kalmadığını söyledi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum