7 Nisan Dünya Sağlık Günü

7 Nisan Dünya Sağlık Günü’nde ‘‘daha adil, daha sağlıklı bir dünya inşa etmek için’’

7 Nisan Dünya Sağlık Günü
07 Nisan 2021 - 10:01
COVID-19 pandemisi, bazı insanların, sadece doğdukları, büyüdükleri, yaşadıkları ve çalıştıkları koşullar sebebiyle, daha sağlıklı yaşam sürebildiği ve diğerlerinden daha kolay bir şekilde sağlık hizmetlerine ulaşabildiği gerçeğini bir kez daha ortaya koymuştur.

7 Nisan 1948 yılında resmi çalışma hayatına başlayan Dünya sağlık Örgütü; 1948’de Birinci DSÖ Genel Kurul Toplantısında, DSÖ’nün kuruluşunu kutlamak için bir Dünya Sağlık Günü oluşturulması çağrısında bulundu. 1950’den beri Dünya Sağlık Günü her yıl 7 Nisan’da farklı bir tema ile kutlanmaktadır. Her tema DSÖ’nün şu anki öncelikli alanını yansıtır. Gün, 7 Nisan’ın çok ötesinde devam eden uzun vadeli savunuculuk programları başlatmıştır.

7 Nisan Dünya Sağlık Günü, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1950 yılından itibaren farkındalık günü olarak kutlanmaktadır. Her yıl farklı bir temayla kutlanan bugünün 2018 ve 2019 yıllarındaki teması "Evrensel Sağlık Güvencesi: Herkese, Her Yerde" olarak belirlenmiştir. Ancak COVID-19 salgınıyla birlikte kısa sürede patlak veren sağlık sistemi ve yapısını oluşturan neoliberal politikalar, bu temanın aksi yönünde bir sistemin temellendirildiğini acı bir şekilde ortaya çıkarmıştır.

Dünya Sağlık Günü, temel halk sağlığı sorunlarına odaklanmak için dünya çapında bir fırsattır. Türkiye’nin de üyesi bulunduğu DSÖ Avrupa Bölgesi Üye Devletleri’nden ve seçilen tema konularındaki faaliyetleri ve analizleri vurgulayarak katkıda bulunur ve DSÖ / Avrupa Ülke Ofisleri, politika yapıcılar ve diğer paydaşlar arasında temaya dikkat çekmek ve tartışmayı teşvik etmek için özel etkinlikler düzenler.

COVID-19 salgını sebebi ile kaybettiğimiz tüm sağlık emekçilerini saygıyla anıyor, tüm olumsuzluklara rağmen  çalışarak kahramanlaşan bütün sağlık emekçilerimize teşekkür ediyoruz. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum