4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü

Tüm dünyada yaşamlarını zor koşullar altında geçirmeye çalışan sokak hayvanlarının yaşam koşullarını iyileştirmek ve içinde bulundukları duruma ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla 2010 yılından bu yana her yıl 4 Nisan “Dünya Sokak Hayvanları Günü” olarak kutlanıyor.

4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü
04 Nisan 2023 - 13:39
Şehirlerde ve yerleşim yerlerinde hayatlarını sürdürmeye çalışan sahipsiz sokak hayvanları, Türkiye`de 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında kontrolsüz nüfus artışını önlemek için belediyeler tarafından kısırlaştırılıyor.
Bakım ve aşılarının yapılması amacıyla hayvan bakım evlerine alınan sokak hayvanları, buralarda kimliklendirilerek sahiplendiriliyor veya alındıkları ortama geri bırakılıyor.

Dünyanın her yerinde kentleşmenin de etkisiyle hayvanlar, şehir hayatımızın bir parçası haline geldi. Ancak evcilleşerek insanlarla beraber şehir hayatına adapte olmaya çalışan minik dostlarımız, yaşamlarını sürdürürken çok sayıda zorlukla karşılaşabiliyor.

1. Temiz Suya Erişimlerini Kolaylaştırın
Sokak hayvanları da insanlar gibi su olmadan hayatlarını sürdüremez ve özellikle sıcak havalarda su içmeye oldukça fazla ihtiyaç duyarlar. Ancak köpekler ve kediler, özellikle yaz aylarında ihtiyaçlarını karşılayacak suya ulaşma konusunda her zaman şanslı olmayabiliyorlar. Bu noktada onlara ihtiyaçları olan suyu ulaştırmak hiç de zor değil. Tabii burada dikkat edilmesi gereken 2 konu var. Bunlar şu şekilde:



Temiz ve taze su içmelerine yardımcı olun: Su kabının, kolay tozlanmayacak bir konumda olması yani suyun pislenmemesi önemli. Ayrıca su kabındaki suyu gün içinde birkaç kere ya da gün aşırı olacak şekilde tazelemeniz, onların taze su içmesini sağlar.
Su kabını kolayca ulaşabilecekleri yerlere bırakın: Sokak hayvanları için sokağa bıraktığınız bir kap su eğer işlek caddelere, ana yollara yakınsa bu onlar için büyük bir tehdittir. Bu nedenle su kaplarını mahalle aralarına, tenha yerlere koyabilirsiniz.



2. Karınlarını Doyurmalarına Yardımcı Olun
“Sokaktaki sahipsiz hayvanlar bir şekilde yiyecek bulur.” diye düşünmemek gerekiyor. Çünkü bazen birçok sokak hayvanı, buldukları bozuk yemekleri yiyerek bazı sağlık problemleri veya zehirlenmeler yaşayabiliyor. Bunun olmasını engellemek için hem onların beslenmelerine uygun olabilecek öğünlerinizi onlarla paylaşabilir hem de onlara kedi ve köpeklere özel olarak üretilen mamalardan alabilir, gün içinde 1-2 kere kaplarına mama koyabilir ve karınlarını doyurabilirsiniz.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum