24 Kasım Öğretmenler Günü kutlu olsun.

Türkçemizin doğru ve güzel kullanılmasında her daim en büyük gayreti gösteren öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlu olsun. Bu vesileyle Başöğretmen Mustafa Kemal ATATÜRK başta olmak üzere bütün öğretmenlerimize şükranlarımızı sunarız.

24 Kasım Öğretmenler Günü kutlu olsun.
24 Kasım 2023 - 10:16

24 Kasım Öğretmenler Günü meslek dayanışmasını ve öğretmenliğin saygınlığını güçlendirmek amacıyla Türkiye’de 1981 yılında ilan edildi.
Kararın 1981’de alınması ise bu yılın Atatürk’ün doğumunun 100. yılı olmasından kaynaklanıyor.
Kenan Evren liderliğindeki darbe yönetimi sırasında, 26 Şubat 1981’de Resmi Gazete’de yayımlanan Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği’nde, bu günün ilan edilmesinin amacı şöyle anlatılıyor:

“Öğretmenler arasında sevgi ve saygı bağlarım kuvvetlendirmek, Atatürk ilkelerine ve inkılâplarına bağlı, kaderde, kıvançta ve tasada ortak olup mesleğe ömür vererek emekli olmuş öğretmenlerin hizmetlerinin unutulmayacağı duygusunu vermek, ölümsüz Başöğretmen Büyük Atatürk'ü ve ebediyete göçmüş bulunan öğretmenleri anmak, mesleğe yeni giren genç öğretmenlerde mesleklerinin yüceliği bilincini uyandırmak, böylece meslek dayanışmasını ve öğretmenliğin saygınlığını güçlendirmektir.”
Bu günün darbe yönetimi tarafından ilan edilmiş bir gün olması ise dönem dönem Eğitim Bir Sen’den, Eğitim Sen’e kadar çeşitli meslek örgütleri tarafından eleştirildi.

Neden 24 Kasım?
24 Kasım’ın Öğretmenler Günü olarak seçilme nedeni, 1928’de Mustafa Kemal Atatürk’ün başöğretmen sıfatını resmen aldığı günün yıldönümü olması.

Yeni alfabeyi öğretmek için büyük seferberlik
1 Kasım 1928'de, okuma yazmanın yaygınlaşması amacıyla Latin Alfabesine geçildi. Atatürk'ün ifadesiyle "cumhuriyetin fedakar öğretmenleri", topluma yeni alfabeyi öğretmek için büyük bir seferberlik sergiledi.

Atatürk'e başöğretmenlik unvanı verildi
Bunun için Atatürk, kara tahtanın başına geçti. Köy, kasaba, şehir demeden yeni alfabeyi tanıttı.

Ülkeyi kalkındıracak öğretmenlerin eğitimine bu denli önem veren Atatürk'e 24 Kasım 1928'de başöğretmenlik unvanı verildi.

24 Kasım Öğretmenler Günü, Büyük Önderin doğumunun 100'üncü yılı olan 1981'den itibaren yurdun dört bir yanında kutlanmaya başlandı.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum